Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iznajmljivanje otočića Galija i vile Kaštel na Vangi sulud je potez

Konzultantica Sanja Čižmar: Taj potez zapravo održava status quo, te služi isključivo za kratkoročno punjenje proračuna
09. kolovoza 2018. u 21:25 2 komentara 1492 prikaza
vila Kaštel
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Iznajmljivanje otočića Galija i vile Kaštel na otoku Vanga u Brijunskom arhipelagu bez ikakvog razvojnog plana, što je u srijedu najavila tvrtka Državne nekretnine, sulud je potez države koja već godinama nije u stanju riješiti pitanje turističke valorizacije najjačeg hrvatskog bisera i potencijala, Nacionalnog parka Brijuni.

Smokvica NOVI BLOG Burna Todorićeva reakcija: 'Mariću je Smokvica bila smokvin list'

Poruka je to koju su jučer gotovo jednoglasno državi uputili sugovornici Poslovnog dnevnika iz poslovnog svijeta, turističkog biznisa, ali i lokalne uprave koja je vijest o iznajmljivanju otoka u svom administrativnom prostoru doznala iz novina. Nepoznat je ostao jedino stav Ministarstva turizma, koji smo zatražili, no još nismo dobili odgovor.

Rezidencijalni državni objekti otok Galija i vila Kaštel u sklopu Brijunskog arhipelaga planiraju se dati u dugoročnu koncesiju, nakon što se vile u sklopu Nacionalnog parka obnove, uz nadzor zaštitara prirode i kulturne baštine. Model bi bio sličan kao kod otoka Smokvice, koji je nedavno zakupio mađarski fond, no naši sugovornici smatraju da su to neusporedive lokacije, jer se Galija i Vanga nalaze na otočju na kojem se planira razvoj luksuznog turizma. Konzultant Siniša Topalović iz Horwath HTL upozorava da su Brijuni i bez ovakvog poteza zamršen slučaj, gdje postojeći brojni dionici često imaju dijametralno suprotstavljene interese, od Nacionalnog parka do Ureda predsjednice, te ministarstava obrane, zaštite okoliša, kulture, turizma, samog NP-a do Istarske županije.

Villa Costabella Gdje ljetuju političari? Plenković u vili Costabelli, šef Sabora u privatnom aranžmanu

“Nema konsenzusa oko budućnosti ovog otočja, hoće li to biti lifestyle destinacija koja će oživiti glamur prilagođen 21. stoljeću ili hermafrodit između nacionalnog parka i pučkog odmarališta s privatnim parcelama u dugoročnom najmu. Pitanje Brijuna ne smije biti predmet parcijalnih i tehničkih odluka koje se odnose na puko upravljanje fizičkom imovinom”, kaže Topalović. Inače ekipa Horwatha je za Vladu Zorana Milanovića izradila koncept korištenja Velikog Brijuna, uz plan pronalaska investitora i globalnog hotelskog brenda za realizaciju luksuznog turističkog projekta, no od toga još ništa.

>> Otok Smokvica

vila Kaštel
1 / 25
Otok Smokvica sa svim pripadajućim objektima, koji je 11 godina koristio Ivica Todorić, od danas je u posjedu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

“Nijedna vlada nije imala dovoljno hrabrosti upustiti se u pitanje realizacije komercijalnih projekata u NP Brijuni u smjeru luksuza i održivosti, koji bi imali razvojnu ulogu i za državu i lokalnu zajednicu. To se u svijetu normalno radi na transparentan način i uz kontrolu. Pozitivno je samo to što se planiraju ulaganja u infrastrukturu i ove objekte, no suludo je davanje u zakup otoka koji bi u projektu komercijalnog korištenja NP-a mogli imati važnu ulogu”, kaže Veljko Ostojić, direktor turističke udruge i bivši šef tvrtke Brijuni rivijera. Konzultantica Sanja Čižmar ne misli da bi zakup ova dva otoka bio toliko štetan koliko besmislen. “Ovaj potez zapravo održava status quo te služi isključivo za kratkoročno punjenje proračuna”, kaže Čižmar.

Ivica Todorić Došao kraj Todorić ostao bez otoka: država uzima Smokvicu Velu zbog 36 milijuna kuna duga

Svi napominju da je za mišljenje, iako je NP formalno pod ingerencijom države, trebalo pitati lokalce. “Vijest smo pročitali u novinama, nitko nas nije ni obavijestio o planovima za otoke koji administrativno pripadaju pod Grad Pulu. Ovo nije dobar put za Brijune, to pitanje treba rješavati cjelovito i dugoročno, razvojno, da korist imaju i država, ali i lokalna zajednica”, kazao nam je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

>> Poznate osobe na ljetovanju u Hrvatskoj

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    glamur? lifestyle? o toem se radi? da se na brijunima organiziraju tehno partiji, da se razbija, piša, baca otpad, da bi 'lokalci' imali korist?! baš je super ideja, podržavam! zanimljivo da je državna imovina na moru isključivo u službi boljitka ... prikaži još! lokalaca, a svugdje drugdje ta imovina i korsit od nje mora ići za cijelu državu. kao što se vodne naknade koriste solidarno na području cijele rh, a ne samo na području gdje se prikupe, tako bi i sav prihod od koncesija na pomorsko dobro, trebao ići za cijelu državu, da se podijeli solidarno. dalmatinci ne vole solidarnost, osim kad država treba njih financirati. da dalmacija uplati u proračun više nego što dobije iz njega, bili bi žestoki kritičari, ovako šute, što znači da ih država masno plaća. otok je državni, i mogu raditi s njim što žele, oni su vlast! to što si je neki lokalac zamislio da bi svoju ideju što i kako s otocima mogao privatno jako dobro unovčiti, je samo njegova ideja i mokra želja. državno u funkciju, odmah! korist ide državi, lokalci nek rade, kao i svugdje drugdje u hrvatskoj.

  • Nikola Turajlić:

    Nisu hrvatski vjerodomoljubni dvonožni glodari u Domovinskom ratu dvonožne papkare u Vukovaru i drugdje koristil kao topovsku hranu, da bi sada stranci preuzeli naše Jadranske i druge dragulje. Zaslužni vjerodomoljubni osloboditelji i branitelji trebaju dobiti u besplatnu koncesiju Brijune, kao ... prikaži još!o što je naš generalisimus Ante dobio zaliv za ribouzgojilište, tako da budu svoji na svome. Njihove zasluge za vjerodomoljubne dvonožne glodare su nenaplative, a dvonožnim papkarima neka je sretan put bez povratka u bijeli svijet.