Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrug donji

Iz mora na čiovskoj plaži policija izvadila avionsku bombu od 230 kg

bomba (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/6
06.07.2012.
u 12:01

Mještani vjeruju da je zaostalu bombu dovukla koćarica ili morska struja, a neki vjeruju da je tamo bila desetljećima, pod muljem

Jutros oko 5 sati, policija je iz mora, samo nekoliko metara od plaže Punta u Okrugu Donjem na Čiovu, izvadila avionsku bombu GP - 500 AN-M, zaostalu iz Drugog svjetskog rata, američke proizvodnje.

Specijalnim plovilom prevezena je na otvoreno more gdje su je, kažu u PU Splitsko-dalmatinskoj, sigurno i bez ikakvih posljedica uništili stručnjaci specijalizirani za protueksplozivnu zaštitu i pripadnici specijalne policije. U osiguranju mjesta sudjelovali su pripadnici pomorske policije i policajci iz Trogira, a u akciji je korišten i policijski helikopter. Sve se odvijalo u suradnji s Lučkom kapetanijom iz Splita, a pripravna je bila i ekipa Hitne medicinske pomoći.

Avionska bomba iz Drugog svjetskog rata težila je oko 230 kilograma, dok je samo eksplozivno polje teško oko 120 kilograma. Pretpostavlja se kako je bomba najvjerojatnije bačena davne 1943. godine prilikom bombardiranja savezničkih snaga.

– Nije nam jasno odakle je dospjela tako velika bomba u more tik ispred plaže. Jako smo zabrinuti da se, ne daj Bože, što ne dogodi, a sad će nas i turisti zaobilaziti u širokom luku – kazali su mještani Okruga Donjeg iznenađeni “otkrićem”.

Odmah su Čiovom krenule i priče o tome kako je avionska bomba iz 2. svjetskog rata dospjela u more na plaži Punta. Jedni vjeruju da ju je ribareći dovukla neka koćarica, drugi da su je nosile jake morske struje, a treći da je desetljećima bila prekrivena muljem pa se nije vidjela. Jedni se plaše, drugi se bez straha kupaju nedaleko od mjesta pronalaska bombe.

Ključne riječi

Komentara 10

BA
bandido
17:30 08.07.2012.

Brani Nato rvacku

M7
MS-72
16:33 06.07.2012.

Vjerovatno čekaju da eksplodira.

Avatar commentator
commentator
11:59 07.07.2012.

Povlačim sve što sam jučer napisao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije