Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Italija: Mafijaši se dogovarali SMS-om u nogometnim emisijama

Popularnu nogometnu emisiju na RAI 2 nedjeljom popodne mafijaši su koristili za komuniciranje sa svojim vođama koji su u zatvorima strogog režima sigurnosti.
25. kolovoza 2010. u 14:43 1 komentara 6 prikaza
Quelli che il Calcio
Foto: RAI

Budući da se u emisiju Quelli che il Calcio, koju je u zatvorima dopušteno gledati, gledatelji mogu javljati SMS-porukama čiji se tekst onda ispisuje na dnu ekrana, mafijaši su koristili te "želje, čestitke i pozdrave" da bi svoje šefove tijekom "odmora o državnom trošku" informirali kako ide posao.

U Italiji je malo više od 600 mafijaških vođa u strogom zatvorskom režimu, poznatom kao "41 bis ultra". Njih su članovi bande obavještavali naizgled bezazlenim SMS-porukama u nogometnoj emisiji, poput "Ciao, Franko, putovanje je prošlo u redu" (što je značilo da je pošiljka droge stigla na odredište) ili "Paolo, sve je u redu" (naredba izdana članu bande je izvršena). Ta mafijaška linija komunikacije, koju bi bilo veoma teško uočiti, otkrivena je skoro slučajno, kad je jedan zatvorski čuvar cenzurirajući zatvoreničku poštu uočio da je u pismu jednom mafijašu posebno napomenuto da obavezno gleda Quelli che il Calcio tu nedjelju.

Vincenzo Macri, tužitelj iz Ancone, tu mafijašku shemu komunikacije prijavio je parlamentarnoj antimafijaškoj komisiji na sastanku u travnju, ali zapisnik s tog sastanka tek je sad izašao u javnost.

- Slanje poruka u nogometnu emisiju samo je jedan od načina na koje su strogo čuvanim mafijašima dostavljane informacije. Poruke su izgledale obično, ali su u sebi skrivale bitne obavijesti mafijaškim šefovima – potvrdio je Macri za talijansku agenciju ANSA.

Simona Ventura, voditeljica koja Quelli che il Calcio vodi od 2001., naravno nije imala pojma da RAI-jevu nogometnu emisiju i mogućnost navijačkog dopisivanja SMS-om organizirani kriminal koristi na tako ingeniozan način. Za La Reppublicu je izjavila da će, zbog mafijaške zloupotrebe, mogućnost slanja SMS-ova izravno na ekrane biti ukinuta kad emisija ponovno krene sredinom rujna s početkom nogometnog prvenstva Italije.

INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Sberbank
#OSTAJEM DOMA
Sberbank pokreće Pričaroliju: Poznati hrvatski glumci djeci čitaju priče na Sberbank YouTube kanalu
  • -obrisani-:

    uskoro će i braća mamić komunicirat sa svijetom putem sms-a