Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rakovica

Imigranti iz EU: Christine u ličkom vrtu radi belgijsku čokoladu

Christine Scholtes Covic Belgijanka koja je doselila u Rakovicu i proizvodi praline. U planu joj je proizvodnja cokolade i bavljenje ruralnim turizmom.
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
06.02.2011.
u 12:35

Belgijka ručno stvara jedinstvene praline i čokoladne tartufe, a otvorit će i školu

Jedan dolazak u Hrvatsku bio je dovoljan da odluči: tu će živjeti! Zamišljeno, ostvareno: Belgijka Christine Scholtes Čović sada živi u Rakovici i ručno izrađuje praline i čokoladne tartufe.

Našla muškarca života

Naravno, nije baš bilo tako jednostavno, ali bajkovito jest. Najprije se zaljubila u ovdašnju prirodu, a onda i u u muškarca svog života.

Sve je počelo prije četiri godine, kada je s prijateljima obišla Jadran i Plitvice. Noćenje u Rakovici, 1.200 km udaljenoj od belgijskog doma, rezultiralo je odlukom: tu će kupiti kuću! Potraga je potrajala, u konkurenciji je bilo područje do Plaškog. Ono što je željela našla je tamo gdje je tražiti i počela, u Rakovici, točnije pet km udaljenoj Staroj Kršlji.

– Kupila sam krajem 2008. kuću i imanje od devet hektara. Bilo je sve zapušteno, nitko tu nije živio 20 godina i potrajalo je dok smo to uredili. Pomagali su mi mnogi i tako sam našla i muža! Đulaga je s druge strane granice, iz Šturlića u Bosni i Hercegovini, ja iz Belgije, iz Virtona, a sada smo oboje u Rakovici. Svadba je bila našem ranču – priča, odličnim hrvatskim, Christine.

To je peti jezik koji govori: materinji francuski, španjolski, engleski, tajlandski, ne računa li se – sa smiješkom dodaje – šturlički, kojim se govori u mjestu odakle joj je suprug. Novinarka i povjesničarka, prevoditeljica i slastičarka, živjela je u različitim dijelovima svijeta.

– Iz Belgije sam otišla studirati u Južnu Afriku, razmjenom studenata stigla na Tajland, iz Etiopije izvještavala kao novinarka, u Francuskoj učila za slastičarku, ali kad sam vidjela Plitvice... Prekrasno za život, prilika za biznis – objašnjava. Seoski turizam ponajprije, jer u Staroj Kršlji, u kojoj je samo šestero stanovnika, namjerava urediti mjesto za odmor, duge šetnje, jahanje – četiri konja iz Škotske već ima! – uživanje u domaćoj hrani i prirodi kakva se malo gdje može naći. Dok toga ne bude, prionula je najslađoj ovisnosti mnogih, čokoladi. Stvara je u unajmljenom prostoru.

Prokleti papiri

– Htjela sam raditi u našoj kući, ali nemamo vode! Htjela sam i prodavati čokoladu i kolače, ali se ispostavilo da ne može biti slastičarnica i trgovina... Ovdje treba puno papira i nije jednostavno do njih doći, a i uvjeti koje treba ispuniti drugačiji su nego u Belgiji. Bilo bi dobro da je sve to jednostavnije jer bitni su i mali biznisi, ne samo velike tvornice. Ako u malom mjestu netko zaposli troje ili četvero ljudi, to je puno – smatra Christine.

Otvorila je poduzeće Lički vrt, iz Belgije je stigla oprema kojom je radila čokoladu, i počela proizvoditi Lika Chocolate – ručno rađene praline i tartufe. Dvadesetak vrsta: s malinama, marcipanom, rumom i grožđicama, narančom i medom, lješnjacima, keksima, tramincem, šljivovicom ili lavandom iz Rakovice.

– Recepti su moja tajna, ali baza je belgijska čokolada – najbolja na svijetu - a dodaci uglavnom lokalni proizvodi. Odlično se miješaju! Rado bih koristila i domaći maslac i vrhnje, no još nisam našla prodavača – priča, pažljivo umačući tartufe u čokoladnu kremu s kokosom.

Osim širenja posla i prodaje pralina i tartufa na više mjesta, a ne, kao sada, samo u jednom hotelu i trgovini u Zagrebu, te putem interneta, Christine želi proizvoditi i čokoladu s likom medvjeda i Velikim slapom. Namjerava otvoriti i školu za izradu čokolade.

– Za one koji to žele profesionalno raditi ili za one koji dođu na odmor. U Rakovici ću dočekati mirovinu; dosta sam se selila! – zaključuje.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
12:57 06.02.2011.

eto ona dodje iz Belgije a u Hrvatskoj vecina ljencari::::

DU
Deleted user
13:12 06.02.2011.

super, samo mi recite kako i po kojoj osnovi je ona dobila radnu dozvolu/vizu znate li vi kako se dobijaju u toj istoj EU useljenicke/radne vize i dozvole mi smo izgleda neka jeftina drzava. izgleda u nasje dovoljno da see pojavi neko sa \"zapada\" i ljubi mu se guzica, a kad nas ide na taj \"zapad\" onda ga na granici istresu iz gaca (barem odje u britaniji)

Avatar commentator
commentator
12:33 21.09.2011.

marujita- Dobro, o \"novcu na cesti\" se već pobrinula vlada, ali blago tim novinarima koji su napisali ovaj članak, mora da su probali sve te čokoladne delicije, yummy.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije