Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatan nemar

Iako rampa na prijelazu nije radila HŽ-u se nije žurilo za popravkom

Predstavnici HŽ-a posjetili unesrećene u sudaru vlaka i autobusa (1)
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
04.08.2013.
u 17:45

Do nesreće je došlo jer je signalizacija bila oštećena u prometnoj nesreći dan ranije. Razbijen je semafor koji je spojen na rampu pa se ona nije dizala ni spuštala, a nije postojala ni signalizacija.

Dok se dvadeset i četiri sata nakon tragedije u Siveriću pokraj Drniša, gdje su se sudarili vlak i autobus, analiziraju uzroci i okolnosti nesreće, sve se više čini da se Drniš nalazi u Angoli ili u Indiji, a ne u jednoj od zemalja Europske unije. Neodgovornost i nemar Hrvatskih željeznica kakvi su tamo bili na djelu na području Europe ne viđa se često.

Obavijestiti strojovođe

Naime, rampa i svjetlosna signalizacija na pružnom prijelazu Jabuka u Siveriću nisu otkazali neposredno prije tragedije nego čak cijeli dan prije toga. Tada se jedan od automobila zabio u semafor ispred rampe i pokosio ga, a to je prouzročilo raspad sistema. Oba su semafora na tom pružnom prijelazu otkazala, baš kao i rampa koja je priječila prolaz cestom u trenutku nailaska vlaka. Prema nekim indicijama, stanovnici obližnjih mjesta u nekoliko su navrata zvali policiju, kvar je prijavljen i HŽ-u, no žurbe pri popravku očito nije bilo. Kao da se ovaj pružni prijelaz nalazi visoko na nekom izoliranom mjestu u Andama ili duboko u srcu Amazone, a ne samo tridesetak kilometara od obale i to u jeku turističke sezone. U slučaju takvih kvarova, HŽ je dužan što prije otkloniti kvar, ali i obavijestiti strojovođe svih vlakova koji prometuju prugom da sporo voze, stanu pred prijelazom i preko njega prijeđu tek kada budu sigurni da cestom ne nailazi ni jedno vozilo.

Formiraju povjerenstvo

Je li Uprava HŽ-a obavijestila strojovođe u ovom se trenutku ne zna, no zato su čelnici ove kompanije jučer posjetili stradale iz autobusa koji se nalaze u šibenskoj bolnici s potresima mozga, prijelomima rebara i podljevima.

– Htjeli smo izraziti žaljenje zbog nemilog događaja i ispričati im se za sve što su prošli – ustvrdio je Tihomir Španić, direktor organizacije prometa HŽ Infrastrukture ustvrdivši kako je formirano povjerenstvo koje će ispitati okolnosti nesreće. Na pitanje je li strojovođa znao da je rampa pokvarena, Španić je rekao kako je trebao biti pismeno upozoren, no povjerenstvo će donijeti zaključke. Što god ono zaključilo, jedno je jasno. Zbog nemara 16 ljudi završilo je u bolnici a samo je čudom izbjegnuta veća tragedija.

>> HŽ: Strojovođe su znale za kvar signalizacije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije