Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković obećao:

Hrvatskih zastupnika u EP-u bit će bar 40 posto iz HDZ-a

Andrej Plenković i Manfred Weber
Foto: Alen Legović
1/3
09.11.2018.
u 10:12

Nijemac Manfred Weber izabran je za vodećeg kandidata Europske pučke stranke na izborima za Europski parlament u svibnju 2019.

Nijemac Manfred Weber izabran je jučer za vodećeg kandidata Europske pučke stranke na izborima za Europski parlament u svibnju 2019., a hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obećao mu je da će se pobrinuti da “barem 40 posto” hrvatskih zastupnika u novom sazivu EP-a bude iz redova europskih pučana, tj. HDZ-a.

Tuskov obračun s Orbanom

Europski pučani tako su na kongresu u Helsinkiju stali iza Webera kao svog kandidata za novog predsjednika Komisije nakon formiranja novog saziva Europskog parlamenta, ali i govorima vodećih političara iz redova EPP-a izbrusili svoju političku poruku o vrijednostima koje žele zastupati. Zapažen je bio govor Donalda Tuska, Poljaka na mjestu predsjednika Europskog vijeća, koji je zvučao kao da se izravno obračunava s politikom mađarskog premijera Viktora Orbana. Orbanova politika sve više se u Europi – puno više izvan Europske pučke stranke, ali govori poput Tuskova pokazuju da se to događa i unutar nje – percipira kao problematična i u suprotnosti s glavnom strujom politike i vrijednosti koju pučani nominalno zastupaju i brane.

Tuskova kritika tim je oštrija za Orbana jer dolazi od političara koji se vrlo rano od izbijanja migrantske krize zalagao za zaustavljanje ilegalnih migranata i jačanje sigurnosti vanjskih granica EU. S takvim stavom Tusk je znao biti na suprotnoj liniji od njemačke kancelarke Angele Merkel. Ali jučer je na kongresu EPP-a u Helsinkiju bio vrlo jasan u tvrdnji da nitko nema pravo napadati liberalnu demokraciju, što je poruka upućena izravno Orbanu (premda ga Tusk nije imenovao):

– Dopustite da budem apsolutno jasan. Ako ste protiv vladavine prava i neovisnog sudstva, niste demokršćanin. Ako ne volite slobodne medije i nevladine organizacije, ako tolerirate ksenofobiju, homofobiju, nacionalizam i antisemitizam, niste demokršćanin. Ako stavljate državu i naciju nasuprot ili iznad slobode i digniteta pojedinca, niste demokršćanin. Ako priželjkujete konflikt i podjelu globalno ili unutar Europske unije, niste demokršćanin. Ako podržavate Putina i napad na Ukrajinu, ako ste skloni agresoru i protiv ste žrtve, niste demokršćanin. Ako želite zamijeniti zapadni model liberalne demokracije istočnim modelom “autoritarne demokracije”, niste demokršćanin – rekao je Donald Tusk.

Viktor Orban u svom je govoru praktički poručio da Europska pučka stranka treba njega i njegovu stranku Fidesz jer su oni pobjednici, pa će osigurati i pobjedu pučana u Mađarskoj na predstojećim europskim izborima. No, Donald Tusk uzvratio mu je tvrdnjom da se na tim izborima odlučuje i o zaštiti temeljnih vrijednosti u Europi. Bez njih, naša pobjeda neće imati smisla, dodao je Tusk. Orban je još apelirao i na demokršćane da se ne opterećuju onime što od njih očekuju “ljevičarske stranke i liberalni mediji”, nego da koračaju svojim putem.

Weber: EU bliže građanima

Orbanovi delegati na kongresu glasovali su za Manfreda Webera, kojeg cijene i zbog toga što je Orbanu i Fideszu pomogao u kampanji za mađarske izbore prošle godine. Weberov protukandidat, Finac Alexandar Stubb, nije imao šanse: dobio je samo 21 posto glasova. Weber (46) je iz Bavarske, dugogodišnji je zastupnik u Europskom parlamentu, a u svojoj poruci naglašava da želi približiti EU građanima.

Naglašava i kršćanstvo kao srž kulture i identiteta Europljana, ali ne zvuči toliko ksenofobno kao Orban i njegova struja. Weber je i u Helsinkiju, baš kao i u svom govoru u Zagrebu na Općem saboru HDZ-a u svibnju ove godine, spomenuo da je crkva u središtu svakog europskog sela i grada nešto što povezuje Europljane i što govori o korijenima i temeljima.

– Manfred Weber je odličan prijatelj HDZ-a. Drago mi je da je dobio povjerenje – komentirao je Plenković Weberovu pobjedu.

Komentara 8

Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
10:16 09.11.2018.

u tih 40% su i saucha, bandić, glavaš ili samo lovre kurčević, njonjo, pilence....

WW
wwwcro
13:17 09.11.2018.

HDZ i SDP komuniste u zatvor. Lopovi su to i kriminalci. Užas...

JA
javor11
10:28 09.11.2018.

Lako njemu obećavati kad je vlasnik APISA. btw. ( Dragutin Dimitrijević Apis osnivač je tajne organizacije Ujedinjenje ili smrt poznata i po nazivu Crna ruka. )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije