Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPARLAMENT

Hrvatski zastupnici u raspravi o Srbiji upozorili na otvorena pitanja s Hrvatskom

Ruža Tomašić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.02.2016.
u 22:34

Europski parlament u četvrtak će glasovati o rezolucijama o napretku Srbije i Kosova

Hrvatski eurozastupnici u raspravi u Europskom parlamentu o napretku Srbije danas su istaknuli da Beograd treba osigurati bolji odnos prema nacionalnim manjinama te upozorili na važnost rješavanja graničnih pitanja, sudbine nestalih i suđenja za ratne zločine.  

Zastupnik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da Srbija treba osigurati odgovarajuću zastupljenost nacionalnih manjina i korištenje manjinskih jezika u medijima i obrazovnim ustanovama. Istaknuo je i pitanje nestalih osoba.   

Dubravka Šuica (HDZ) rekla je da Srbija treba usklađivati svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom EU-a kako u pogledu Rusije tako i u pogledu Bosne i Hercegovine te također navela pitanje nestalih osoba.  

Tonino Picula (SDP) također je govorio o tim temama, kazavši da Srbija treba raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa sa susjedima, na preostalim bilateralnim pitanjima poput određivanja granice, utvrđivanja sudbine nestalih, sukcesije, prava manjina u Vojvodini i zakona o procesuiranju ratnih zločina.  

Marijana Petir (HSS) prozvala je Srbiju zbog narušavanja prava Hrvata te zatražila da se pod hitno promijeni zakon o organizaciji i nadležnosti državnih tijela u postupku za ratne zločine ukoliko Srbija želi nastaviti svoj put ka europskim integracijama.  

Ona je upozorila da je Srbija u zadnjih nekoliko mjeseci ugasila nekoliko medija koji emitiraju program na hrvatskom jeziku, kao i jezicima drugih nacionalnih manjina te prigovorila zbog izostanka financijske potpore za tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku i zbog izostanka političke zastupljenosti Hrvata, što predstavlja grubo kršenje međudržavnog ugovora i pravne stečevine EU.  

Ruža Tomašić (HKS) rekla je da se u pristupni pregovori sa Srbijom dobra prilika za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, naglasivši da unatoč otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja nije došlo do zaokreta u srpskoj politici.  

Ona je napore koje Srbija ulaže u normalizaciju odnosa s Hrvatskom okarakterizirala kao minimalne i naglasila da su još uvijek otvorena pitanja nestalih osoba i priznanja postojanja logora za Hrvate na tlu Srbije u Domovinskom ratu, kao i povratka hrvatske imovine i kulturnog blaga.  

Tomašić se u raspravi obratila i povjereniku za pregovore o proširenju Johannesu Hahnu, istaknuvši da ne može tražiti da se u pregovore ne miješaju bilateralna pitanja ako su pregovori jedini način da se ta pitanja riješe.  

Europski parlament u četvrtak će glasovati o rezolucijama o napretku Srbije i Kosova. Na prijedlog rezolucije o Srbiji, koji je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Srbiju David McAllister zastupnici su podnijeli 190 amandmana.  

U raspravi je većina zastupnika hvalila dosadašnji napredak Srbije i Kosova u europskim integracijama, posebice dijalog o normalizaciji između Beograda i Prištine.  

U prijedlogu rezolucije od Srbije se traže odlučni napori na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, na osiguranju neovisnosti pravosuđa, uklanjanju političkog utjecaja na suce.  

U prijedlogu rezolucije izražava se zabrinutost zbog stanja u medijima, a na to pitanje u svojim istupima upozorilo je više zastupnika.  

"Europski parlament sa zabrinutošću konstatiraju da se i dalje vrši politički pritisak na medije što podriva njihovu neovisnost, a zbog čega se uočava rastuća samocenzura u medijima", kaže se u prijedlog rezolucije.  

Parlamentarna izvjestiteljica za Kosovo Urlike Lunacek istaknula je da bi Srbija trebala podržati zahtjeve Kosova za ulazak u međunarodne organizacije, a ne blokirati ih te pozvala vlasti da ne napadaju medije koji ih kritiziraju.

Komentara 26

MO
mozdaznam
23:46 03.02.2016.

nemamo mi otvorena pitanja sa Srbijom. Srbija nas gazi i diplomatski i na sve druge načine. a od vas europarlamentaraca nema hladne vode. ne čuje vas nitko i kad i kazete nešto nitko vas ne shvaća ozbiljnio. pusti birokraciju europsku. davno smo se mi trebali pobrinuti sami da se pitanja sa Srbijom zatvore pa ti danas ne bi morala trkeljat na sazivima EP

DU
Deleted user
23:17 03.02.2016.

Srbiju treba pod hitno vratiti na upravljanje Turskoj.

BR
brojevi
23:17 03.02.2016.

Kako je lijepo zvući jednoglasje naših EU parlamentaraca u zaštiti Hrvatskih nacionalnih interesa. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije