Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jozo Radoš:

'Napredak Kosova na putu prema članstvu u EU interes je cijele regije'

Jozo Radoš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.01.2016.
u 10:08

Radoš: Dajem punu potporu potpisivanju i skorom stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom

Napredak Kosova na putu prema članstvu u Europskoj uniji interes je cijele regije, rekao je Jozo Radoš, zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu. On je u ime Kluba zastupnika ALDE-a na plenarnoj sjednici govorio o važnosti potpisivanja i dosljedne primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

– U ime ALDE-a dajem punu potporu potpisivanju i skorom stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom. Očekujem i da će uskoro biti potpisan Okvirni sporazum u sudjelovanju Kosova u programima EU – rekao je Radoš.

Kosovo je, nastavio je Radoš, suočeno s unutrašnjim poteškoćama i nestabilnostima u jednako tako nestabilnoj regiji. Dvije zemlje s tog prostora, Srbija i Bosna i Hercegovinanisu priznale Kosovo, a neke političke snage, prikriveno ili otvoreno, ne priznaju zemlje u kojima žive te nagovješćuju promjene granica. A takvo što na tim prostorima ne bi prošlo bez novih sukoba, upozorio je Radoš.

– Zato je važno da se ovaj Sporazum u potpunosti i vrlo ambiciozno primjenjuje.To nije samo gospodarski Sporazum. On uključuje i izgradnju demokratskih institucija, društva kao cjeline te jačanje pravosuđa. Iznimno je važno da se sve komponente tog Sporazuma predano i vrlo ambiciozno primjene – rekao je Radoš.

Samo takvo Kosovo bit će uskoro spremno podnijeti zahtjev za članstvo u EU te se tako pridružiti ostalim zemljama regije, što je i interes Unije i interes građana Kosova, naglasio je

– Otvarajući Kosovu perspektivu članstva i pomažući mu na putu prema EU, dobit ćemo stabilnu zemlju i stabilnu regiju. Kosovo se nalazi unutar prostora Unije. Interes EU, kao i građana Kosova i ostalih zemalja je da proces pridruživanja cijele te regije Europskoj uniji bude što kvalitetniji i što brži – rekao je Radoš.

>> Kosovo na pragu EU

>> Made in Albania

Komentara 10

Avatar naroz
naroz
19:06 21.01.2016.

a kakve trave ovaj covjek pusi,

Avatar raco
raco
08:06 22.01.2016.

di je Kosovo od EU-a. Još 30tak godina vjerojatno.

SA
SANTOS
22:41 21.01.2016.

Šta ovaj priča.Nije cilj ISSILA da se širi na sever ka Mađarskoj već im je krajnji cilj BEČ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije