Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tanja Filipović Popović

Hrvatska stručnjakinja: Treba zaštititi građane zamrzavanjem cijena osnovnih potrepština

Potroša?ka košarica
Zeljko Lukunic/PIXSELL
30.08.2022.
u 23:29

Imamo primjer susjedne Mađarske koja je to napravila i vrlo je dobro odjeknulo među građanima. Ne vidim zašto se tako nešto ne bi dogodilo u Hrvatskoj da se zaštite građani, rekla je Filipović Popović.

Rijetko kome je promaknulo to što cijene prehrambenih namirnica svakodnevno rastu, te su sukladno tome postali sve manje dostupni građanima. Proizvođači su nezadovoljni s cijenama s jedne strane, dok su potrošači ogorčeni s druge.

- Sniženje PDV-a potrošači apsolutno nisu osjetili. Za nas su proizvodi jednako skupi ili čak skuplji. Ne bih više povezivala povećanje cijena prehrambenih proizvoda ni s inflacijom, niti s povećanjem cijena energenata i slično. Mislim da se tu ostavlja dosta prostora za ekstraprofit i tako će biti dok se ne donesu određeni mehanizmi, poručila je predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Filipović Popović za HRT.

U Europskoj uniji nekoliko je primjera da je došlo do zamrzavanja prehrambenih proizvoda. Najveći je trgovački lanac u Francuskoj nakon pritiska Vlade zamrznuo cijene sto svojih proizvoda.

- Ono što mi zazivamo duže vrijeme jest zamrzavanje cijena osnovnih životnih potrepština. To je ono što bi možda jedino usporilo rast jer imamo građane koji više ne mogu osigurati osnovnu egzistenciju, tu prije svega govorimo o osjetljivim skupinama kao što su umirovljenici. Imamo primjer susjedne Mađarske koja je to napravila i vrlo je dobro odjeknulo među građanima. Ne vidim zašto se tako nešto ne bi dogodilo u Hrvatskoj da se zaštite građani, rekla je Filipović Popović.

Mnogi vjeruju kako trgovački lanci prate jedni druge u dizanju cijena.

Upitana ima li među njima potajnog dogovora o zajedničkom usklađivanju na štetu potrošača, Filipović Popović je istaknula kako toga apsolutno ne bi smjelo biti. Podsjetila je na to kako su takvi "tajni karteli" zabranjeni te da u Republici Hrvatskoj postoje propisi koji štite potrošača.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije