Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustva

Hrvati u inozemstvu o Božiću izvan domovine: Gorak okus isprala su lijepa iskustva

Foto: PA/Pixsell
1/3
26.12.2017.
u 12:10

Stvorili su nova prijateljstva, imaju bolje poslove i nedostaju im jedino tradicionalna jela za blagdane koje u novoj zemlji prilagođavaju jer nemaju sve namirnice.

Financijska situacija brojne je Hrvate prisilila na odlazak u inozemstvo gdje žele stvoriti bolju budućnost sebi i svojim potomcima.

Veliki dio Hrvata koji  zbog loše ekonomske situacije više ne žive u Hrvatskoj nisu se ni za ove blagdane vratili u domovinu, a svoje životne priče podijelili su s Deutsche Welleom. Petra iz Zagreba već drugi Božić slavi u Irskoj gdje se, priča Petra Božić slavi u krugu obitelji uz puricu i šunku i puno alkohola. U šali kaže kako u manjim crkvama nema više polnoćki koje su ukinuli prije 15 godina jer su svi dolazili pijani. U Dublinu, gdje Petra živi, sve trgovine se zatvaraju na Badnjak i sve je zatvoreno do  27. prosinca, a u tom periodu nema ni javnog prijevoza.

- Moja obitelj će božićni ručak provesti s još tri obitelji iz Hrvatske pa ćemo slaviti zajedno. Ići ćemo u irsku župu na bdjenje, ali ima organizirana i polnoćka na hrvatskom u gradu. Božićno vrijeme uvijek naravno izaziva nostalgiju, ali nije nam žao što smo otišli. Fali nam, naravno, Božić u krugu obitelji, ali stiže paket sa slavonskim specijalitetima pa nam ništa neće nedostajati - ispričala
je Petra.

M.M. Zagreb je zamijenila sjeverom Engleske i tamo je provela i ovaj Božić u društvu prijatelja koji su također iz Hrvatske. Za blagdanski stol priprema i dalje tradicionalna jela koja se jedu kod nas u vrijeme Božića, ali malo ih je morala prilagoditi. Morali smo ipak prilagoditi recept jer se ovdje ne može nabaviti sušeni bakalar tako da sad kuhamo svježi, kaže M.M.

Nije im bilo lako napustiti Hrvatsku, ali kaže, kako je taj gorak okus u ustima ispran brojnim pozitivnim iskustvima i prijateljstvima koje su stvorili u Engleskoj.  Kristina Buneta sa suprugom i djecom već četiri godine živi u Keniji gdje joj je suprug dobio posao. Kristina kaže kako nema velike razlike u proslavi  Božića u Hrvatskoj i Keniji, najveća razlika je u tome što su u Keniji za Božić svi u kratkim rukavima. Nedostaje joj što nema sarme jer je kiselo zelje preskupo i tegla zelja košta 70 kuna kao i teglica krastavaca. 

1/53

Komentara 89

JK
ja-kan
12:40 26.12.2017.

Zna li tko bar jednog funkcionera HNS-a ili člana obitelji Ivana Vrdoljaka koji je zbog financijskih razloga iselio iz Hrvatske u zadnjih par godina !?? Samo jednog !??

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
13:39 26.12.2017.

UDBASI zele ocistit Hrvatsku od Hrvata ...tako da samo oni i njihova dica ostanu..ahahhahah

DU
Deleted user
12:38 26.12.2017.

ko o čemu večernji o iseljavanju i blagostanju onih koji su otišli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije