Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protestantska obitelj Kovačević:

Pjevamo o Bogu na švedskom, engleskom i hrvatskom

Obitelj Kovačević iz Osijeka
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
25.12.2017.
u 20:33

Čika Meic provjerava je li moj mince pie i božićni puding, koji kuham na pari više od pet sati, dovoljno dobar kao engleski, kaže Snježana

Bor više ne kupuju rezani i živi, zbog svijesti o važnosti održivog razvoja, tako da, umjesto za Badnjak kao nekada, okite ga puno ranije. Tata je zadužen za logistiku, djeca stavljaju ukrase, a mama brine da su usklađene boje. Blagdanske su to pripreme u obitelji Snježane i Darka Kovačevića iz Osijeka. Oni su protestanti.

Domjenak za prijatelje

– Nama protestantima najvažniji je blagdan Uskrs jer rado stavljamo naglasak na pobjedu nad smrću i grijehom koje učimo od samog Isusa, ali Božiću se posebno radujemo, i to nam je najdraže doba godine – započinju Kovačevići. Prije prve nedjelje adventa spreme kuću i stave svijećnjake na prozor.

– Svijećnjaci u prozoru, vijenac na ulaznim vratima kuće, adventski vijenac i božićna zvijezda na stolu znak su da smo spremni prepustiti se blagdanskom ugođaju. Večeri provodimo uz bademe i suho voće te božićni čaj prepričavajući dojmove toga dana i planirajući zajednički iduće dane. Advent nam je, naime, najaktivniji dio godine, ispunjen mnoštvom aktivnosti, ali i obveza – kaže Snježana.

Ona i suprug joj Darko su vršnjaci, 44 su im godine, a proslavili su nedavno i puna dva desetljeća braka. Vjenčao ih je Peter Kuzmič, a sudbonosno “da” izrekli su u Evanđeosko pentekostnoj crkvi “Radosne vijesti”, koja se nalazi u jedinoj preostaloj židovskoj sinagogi u osječkom Donjem gradu. Oboje su studirali, skraćeno, ETF: ona Evanđeosko-teološki fakultet, a on Elektrotehnički fakultet. Darko je voditelj realizacije u Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o., a Snježana je projektna menadžerica u Hrvatskom Crvenom križu u Valpovu. Roditelji su 17-godišnjoj kćeri Vanessi i 12-godišnjem Dennyju Noahi. Vanessa je učenica trećeg razreda srednje glazbene škole, a Denny Noah je u šestom razredu OŠ Mladost. Svi vole glazbu i rado, kažu nam, pjevaju pjesme Bogu uz gitaru.

Već početkom prosinca, u njihovoj crkvi žene organiziraju tradicionalni božićni domjenak. Pomažu, tako, i Snježana, kći joj Vanessa i suprugova majka.

– To vrijeme posvećujemo svojim prijateljicama koje nisu nužno iz naše vjerske zajednice, pa ih rado pozivamo, družimo se, darivamo ih i javno izražavamo zahvalnost. Ove godine smo kćer i ja pjevale, supruga smo zamolile da nam svira, a baka je pripremila kolače. Pili smo prekrasan voćni topli napitak koji je napravila supruga Amerikanca koji živi u Osijeku već nekoliko godina – opisuje nam Snježana.

Svake godine u crkvi organiziraju božićni koncert, na kojem svi četvero pjevaju, tako da svi očekuju obitelj Kovačević. Tradiciju pjevanja nastavili su po uzoru na Darkove roditelje i brata – oni i snimaju pjesme koje, obiteljski, pjevaju Bogu.

– Naš blagdanski ugođaj prožet je ponajviše pjesmama o Bogu, a božićne pjesme uzimamo iz raznih kultura i tradicija. Pjevamo na hrvatskom, engleskom, njemačkom i švedskom jeziku. Znači, za sam Badnjak svi idemo na božićni koncert, a onda obvezno zovemo sve svoje prijatelje i nastojimo im pokazati koliko nam znače u životu i koliko smo zahvalni na našim prijateljstvima – ističu naši sugovornici. Čest gost im je i dr. Meic Pearse, Englez koji živi u SAD-u, u državi New York. Toliko je zavolio Hrvatsku da je kupio i kuću na moru i svake godine jednako provodi vrijeme na Krku i u Slavoniji kod Kovačevića.

– Nakon koncerta doma pijemo kuhano slatko vino s klinčićima i cimetom te prepričavamo dojmove s koncerta, a iza večere slijedi ceremonija otvaranja poklona. Svi pokloni moraju biti pod borom, a svaki član mora imati najmanje dva do tri umotana paketića sa svojim imenom. Pokloni ne trebaju biti skupi ni posebno vrijedni, ali trebaju biti odraz pažnje i zahvalnosti. Poklonima govorimo koliko poznajemo jedni druge, kakvu poruku šaljemo ili jednostavno nasmijavamo jedni druge svojim umotanim sitnicama. Do kraja večeri ponovo pjevamo, igramo igre ili šećemo u svojim poklonima uživajući u razbacanim papirima… – opisuju nam.

Svatko ima svoju ulogu

Na sam Božić odlaze na bogoslužje u 10 sati. Djeca i mladi citiraju Bibliju, glume i pjevaju o Isusu, zajedno slave Boga “izražavajući zahvalnost za najveći i najvažniji dar koji imaju”.

– Djecu učimo da čitaju Bibliju i mole svakodnevno, baš kao što mi roditelji to radimo, ali za Božić čitamo prigodne tekstove koje najavljuju Isusov dolazak i svjedoče o tom povijesnom događaju – kažu nam.

Za blagdanski ručak obvezni su purica i umak, raznobojno kuhano povrće i razne vrste salata, a doprinose mu zajednički.

– Suprug priprema svježi domaći kruh, Darkova mama Nada priprema najbolju francusku salatu, Darkov tata Zvonko brine se da su nam čaše pune, Vanessa i Denny postavljaju stol, a čika Meic provjerava je li moj mince pie i božićni puding, koji kuham na pari više od pet sati, dovoljno dobar kao engleski – smješka se Snježana.

Kovačevići će ovaj Božić slaviti na dvije adrese – uz osječku, i na švedskoj, gdje živi Darkov brat. Lete u Švedsku rano na Badnjak.

– Radujemo se švedskim pjesmama i vježbamo izgovor Gud Jul! – kažu.     

Reutersove fotografije godine: Pogledajte trenutke koji su obilježili 2017.!

Obitelj Kovačević iz Osijeka
1/23

Komentara 2

VI
vinopijem2
01:34 26.12.2017.

Ha bas si me nasmijao komentarom. Procitao sam samo dio clanka, dalje nisam mogao.. Ovo je kao ono kad pisu o tome sta od odjece nosi djecurlija kojekakvih "zvijezda" iliti celebrity djece. Ovog novinara treba na prisilni rad poslat' ili jos bolje zatvor, gdje bi sigurno stekao neko znanje, pa ne pisao ovakve gluposti.

DU
Deleted user
09:16 26.12.2017.

Jesenti milu bigulicu, ovaj .članak mi je otvorio oči. Nema nam druge nego da svi prijeđemo u protestante kako bismo postali tzv. normalni katolici kakve priželjkuju neki naši civilni udrugari ljevičarske provenijencije. Među protestantima sve je sjajno i bajno, sviii su napredni, tolerantni i uključivi jer u svojim redovima nemaju mrskih biskupskih spodoba poput Bozanić Jožeka, Košić Vladeka ili Škvorčević Tončeka i njihovih pajdaša koji su natražni, zatucani i zadrti toliko da ni u snu ne priznaju epohalne neoliberalne stečevine kao što su kojekakva ljudska prava, tzv. istospolni brakovi, rodna ideologija, abortus, eutanazija i općenito i kultura smrti te sve druge moderne blagodti od kojih samo što Lijepom Našom nisu potekli med i mlijeko. Ili svi mi u protestante ili toj trojici i pajdašima im zavezati guzbicu kako bi u Hrvatskoj konačno procvjetala demokracija kakvu nam, između ostalih, nude vrli muževi Stazić Neško, Grbin Pećko, Maras Gogo, Glavašević Boki, Vrdoljak Ivek, Pupovac dr. Milojko, Pernar Ivek, Bulj Mirek, kao i mnogi drug naši vođe učitelji i usrećitelji. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije