Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ KAŠNJENJU PROJEKATA

Horvat staje na kraj profesionalnim žaliteljima na natječajima javne nabave

Pelješki most u izgradnji
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/5
19.09.2019.
u 08:33

Izmjene i dopune Zakona koje bi trebale regulirati pravo na žalbe javne nabave trebale bi biti gotove iduće godine.

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je promjenu zakona koja bi trebala otežati posao profesionalnim žaliteljima.  Veliki broj projekata u Hrvatskoj kasne upravo zbog žalbi na javne natječaje, a jedan od najpoznatijih primjera u posljednje vrijeme su upravo žalbe na natječaj za pristupne ceste za Pelješki most.

Brojni projekti zapnu na žalbama na dokumentaciju ili rezultate, a često uzrok toga su profesionalni žalitelji koje zanima samo to - žalba, te koje često ne zanima sam posao. Tvrtka Lipov gaj koja je bez prihoda i s manje od pet zaposlenih zaustavila početak izgradnje Pelješkog mosta, a to im nije bio jedini put. 

- Osobno sam sudjelovao u više od 20 žalbenih postupaka otkako postoje, svakakvih. I to nije ništa specijalno. Mi smo besplatni korektiv javnim svim naručiteljima na tržištu, pravila igre su postavljena tako - izjavio je vlasnik tvrtke Lipov gaj Ivan Mahnić, piše RTL.. 

'Žaliti se mogu svi'

- Uprava za politiku javne nabave koja kako sama riječ kaže bavi se politikom javne nabave, mi smo izvršno tijelo, a Državna komisija sudbeno tijelo'', kazao je Ivan Bubić, državni tajnik u Središnjem uredu za središnju javnu nabavu koji upozorava kako žalbe u najvećem broju slučajeva produžuju rok nabave. 

- Žaliti se mogu svi na dokumentaciju, a na odluku o odabiru se mogu žaliti samo ponuditelji - istaknuo je Bubić. 

Ministar Horvat najavio je promjene koje bi trebale stati na kraj ne samo profesionalnim žaliteljima, već će podignuti i samu cijenu žalbenog postupka. Naime, smatra se kako je naknada od 5000 kuna za pokretanje žalbenog postupka na natječajnu dokumentaciju preniska pogotovo kad je riječ o višemilijunskim projektima.

- U segmentu, ne samo žalbenih rokova, nego i tko se može žaliti postrožit ćemo, siguran sam, uvjete u smislu da oni koji nisu participanti konkretnog projekta neće moći dobiti ni priliku da budu tzv. profesionalni žalitelji, ali isto tako sama cijena žalbenog postupka mora se povećati - izjavio je Horvat. 

Izmjene i dopune Zakona koje bi trebale to regulirati trebale bi biti gotove iduće godine. 

Pogledajte video Snimke radova na Pelješkom mostu

 

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
09:40 19.09.2019.

već je odavno trebalo zabraniti žalbu na dokumentaciju onog koji se nije ni javio na natječaj. tj, onaj koji preda žalbu, a ne preda ponudu, mora platiti npr. 5% vrijednosti predmeta nabave. dići cijenu žalbe, i tako filtrirati moguće žalitelje. ajd ti plati npr. 10 mil kuna, jer ti se čini da je nešto u troškovniku, ili opisu predmeta nabave dvosmisleno... inače, najveće stvari idu bez javne nabave, pogledajte nabavu vojne opreme u americi, europi, nema tu tržišnog natjecanja, već je sve direktno pogodovanje nekom ponuditelju, uz presudan utjecaj politike, koja 'odluči' da je ovo strateško i ne ulazi u sferu javne nabave. a radi se o novcu prema kojem je ovaj mostić obična šibica između dva prsta lijeve ruke.

MA
Markos
11:05 19.09.2019.

Kooooonačnoooo! Samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije