Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U SIRIJI

Hollande i Merkel planiraju sankcije protiv Rusije? 'Ono što se događa u Alepu je ratni zločin'

Sirija, Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
20.10.2016.
u 07:52

Ruski predsjednik Putin kazao je na zasebnoj konferenciji za novinare kako je Moskva spremna produljiti primirje koliko je moguće

Francuski predsjednik Francoise Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel napali su u četvrtak predsjednika Vladimira Putina zbog ruske uloge u bombardiranju i opsadi sirijskog grada Alepa te nisu isključili mogućnost uvođenja sankcija protiv Moskve.

– Ono što se događa u Alepu je ratni zločin i jedan od prvih zahtjeva je da režim i Rusija koja ga podupire moraju prestati bombardirat – kazao je Hollande nakon susreta troje lidera u Berlinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je zračne napade na drugi najveći grad u Siriji kao "nehumane i okrutne".

Dvoje lidera upozorilo je, nekoliko sati prije summita EU na kojem će se razmatrati ruska uloga u Siriji, da se ne može isključiti uvođenje sankcija protiv Rusije.

– Sve što može predstavljati prijetnju može biti korisno – rekao je Hollande na konferenciji za novinare, a Merkel je dodala kako se "ta opcija ne može isključiti".

Osvrćući se na planirani 11-satni prekid vatre u Alepu koji bi trebao stupiti na snagu prijepodne, Hollande je kazao kako se čini da je Putin spreman produljiti ga.

– Sa sastanka smo izašli s dojmom da se može produljiti primirje, no na sirijskom je režimu i Rusiji da to pokažu – kazao je.

Primirje od tri dana?

Hollande je dodao da primirje od nekoliko sati nije dovoljno za dostavu nužne humanitarne pomoći i da se omogući civilima da napuste to područje.

Sirijska je vojska u međuvremenu najavila da bi se primirje moglo produljiti na tri dana.

Ruski predsjednik Putin kazao je na zasebnoj konferenciji za novinare kako je Moskva spremna produljiti primirje koliko je moguće.

– Jasno smo dali na znanje da smo spremni produljiti, koliko je moguće i ovisno o stanju na terenu, prekid naših zračnih napada – rekao je Putin.

 On je na sastanku tražio da se ubrza rad na novom sirijskom ustavu kao preduvjetu izbora.

>> Rusija prekinula udare: 24 sata bez zračnih napada u Alepu

>> Predstavnici SAD-a i Rusije za istim stolom razgovarali o Siriji: 'Bilo je napetosti'

Komentara 54

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
08:25 20.10.2016.

A podupiranje vehabija svih profila nije zločin? Ne pridržavanja pravila o migracijama na području EU nije zločin? Zataškavanje novogodišnjeg cirkusa u Kölnu nije zločin?

ST
strsljen2013
08:10 20.10.2016.

Postavio bih pitanje ne samo Holandu i Merkelici da li se u Alepu prije oslobađanja i čišćenja od terorista dogodio ratni zločin ili genocid, da li je to u redu i da li UN oopravdava i podržava događanja u Alepu prije pokušaja oslobađanja?

SA
sampras
08:45 20.10.2016.

Francuska i Sarkozy su bili jedni od agresivnijih faktora kad je pripremana agresija na Gadaffija i kuhan građanski rat u Libiji. svi znamo kako je taj izvoz demokracije završio tj nije završio. sad Francuzi opet imaju neke ideje u vanjskoj politici i branili bi "demokraciju" i "ljudska prava". o Merkel sve govore njena djela - Brexit i buđenje nacizma diljem kontinenta, čak i u Njemačkoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije