Naslovnica Vijesti Crna kronika

Hoće li odluka Vrhovnog suda osim dilera na slobodu pustiti i ubojicu iz Fine?

Obrazloženje takve odluke bilo je da je Katiću istekao maksimalni pritvor (a maksimalni pritvor uskoro istječe i Aničiću, op. a.) te da mu zbog te činjenice, bez obzira na to što je osuđen na 11 godina zatvora, obligatorni pritvor, koji se izriče osuđenima na kaznu višu od pet godina, ne može biti određen
24. srpnja 2015. u 16:55 10 komentara 3014 prikaza
dileri
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Mike Aničić, koji je potkraj lipnja na ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja stotina kilograma kokaina s Bahama, do kraja ovog tjedna mogao bi izaći iz pritvora u Remetincu. Proizlazi to iz odluke Vrhovnog suda koji je, uz izdvojeno mišljenje suca Damira Kosa, prihvatio žalbu Aničićeva suoptuženika Nikole Katića, ukinuvši mu istražni zatvor.

Pune četiri godine pritvora

Obrazloženje takve odluke bilo je da je Katiću istekao maksimalni pritvor (a maksimalni pritvor uskoro istječe i Aničiću, op. a.) te da mu zbog te činjenice, bez obzira na to što je osuđen na 11 godina zatvora, obligatorni pritvor, koji se izriče osuđenima na kaznu višu od pet godina, ne može biti određen. Katić je bio pritvoren od 13. lipnja 2011. do 13. lipnja 2015. U tom periodu Katiću, Aničiću i ostalima optuženima u akciji Spiderweb sudilo se dva puta jer je prvu osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud. Prvom presudom Katić je 25. srpnja 2013. bio osuđen na 10 godina zatvora, a tu je presudu 1. travnja 2014. ukinuo Vrhovni sud. Na ponovljenom suđenju Katić je zbog isteka maksimalnog pritvora pušten na slobodu 13. lipnja 2015., a kada je desetak dana poslije nepravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, na objavi presude nije se pojavio jer je nestao. S obzirom na to da je nepravomoćno osuđen na 11 godina, određen mu je i istražni zatvor, na što se žalio. A Vrhovni je sud žalbu uvažio, navevši “da su istekli maksimalni rokovi trajanja istražnog zatvora te da je neovisno o činjenici da je optuženiku novom nepravomoćnom presudom izrečena kazna zatvora teža od pet godina, sud smatra da nema uvjeta za primjenu odredbi članka 123. stavak 2.ZKP/08”. U obrazloženju je navedeno i da Vrhovni sud nomotehničkom omaškom smatra način na koji je ZKP regulirao odnos između maksimalnog i obligatornog istražnog zatvora, uz napomenu da je i trajanje obligatornog istražnog zatvora ograničeno rokovima.

Suprotan stav suca Kosa

Suprotan stav od kolega imao je sudac Damir Kos, koji je u izdvojenom mišljenju naveo kako ZKP kaže da “obligatorni istražni zatvor mora biti određen za kazne više od pet godina i da pri tome sudu na dispoziciji nije odluka hoće li ili neće odrediti istražni zatvor po toj osnovi.” Naveo je i da u zakonu ne postoji nikakvo ograničenje kada je istražni zatvor određen kao obligatoran. Odluka Vrhovnog suda u slučaju Katić mogla bi imati dalekosežne posljedice i na ostale slične predmete pa bi tako, primjerice, na slobodu do kraja godine mogao i Dubravko Žugelj, nedavno nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog krvave pljačke Fine. I njemu uskoro istječe maksimalni pritvor, a gotovo je sigurno da do isteka tog roka presuda neće postati pravomoćna jer Žugelj ima pravo na dvije žalbe.

>>Odvjetnicima dilera 140.000 kuna kazne

>>"Mike, ako ne doneseš milijun dolara , ja sam mrtav čovjek"

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • spica:

  samo kod nas,to ima samo kod nas.mora se narod dignit i istjerst foteljdzije primaju placu a nerade nista osim sto primaju mito.uzas

 • Avatar pop košić
  pop košić:

  kako ne , pa koji kriminalac leži na robiji za krađu , a posjeduju toliko da ni sami ne znaju kaj im pripada.

 • Ivan2706:

  A da malo provjerio "srazmjer" izmedju primanja i imovine sudaca. Ups, ne može se to jer je sudstvo neovisno i nitko na pravo propitkivati bilo sto povezano sa tako "časnim" ljudima.