Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hegić: Pčelari mogu osigurati pčele kroz EU fondove

Rizik od financijskih gubitaka uslijed uginuća pčela, uništenja košnica i meda te gubitka poljoprivredne proizvodnje u pčelarstvu prenosi se na osiguravajuće društvo
21. lipnja 2020. u 12:31 1 komentara 1848 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Pčelari mogu osigurati pčele od pomora kakav je ovih dana zabilježen u Međimurju, kaže predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr. sc. Gordana Hegić.

Pčelari u teškoj situaciji Uginuli deseci milijuna pčela: Zbog čega je došlo do masovnog pomora?

- Moguće je osigurati pčele kroz EU fondove, što je svakako novost u Hrvatskoj - pojašnjava. Pčelarstvo je, naime, nedavno uvršteno u Pravilnik o provedbi mjere 17.

- Upravljanje rizicima, podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva životinja i biljaka" iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske. Uvrštenje u Pravilnik je, ističe, rezultat suradnje HAD-a i tvrtke Link Insurance Brokers. Premija osiguranja pčela i poljoprivredne proizvodnje je od strane Agencije za ruralni razvoj subvencionirana do 70 posto, najviše do 75.000 eura. Odmah po uplati 30 posto premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje, može se predati zahtjev za odobravanje novčane potpore Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Pomor pčela NEMJERLJIVA ŠTETA Pomor pčela u Međimurju: Masovno ugibaju u nekoliko stotina košnica

- To je proizvod kojim se rizik od financijskih gubitaka uslijed uginuća pčela, uništenja košnica i meda te gubitka poljoprivredne proizvodnje u pčelarstvu prenosi na osiguravajuće društvo - kažu u tvrtki Link Insurance brokers.

Osnovni osigurani rizici su za uginuće pčela zbog bolesti ili nesretnog slučaja, uništenja košnica zbog nesretnog slučaja i uništenje saća ili meda zbog nesretnog slučaja, a dopunski za krađe i štete nastale tijekom transporta.

MILAN BANDIĆ
Krug života od nedjelje do nedjelje: To je dan kada je krenuo na studij, dan na koji je uhićen, dan kad je umro...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • danijelrukavina4:

    Ništa ne znamo na kraju od čega su te pčele uginule. Da li je stvarno se radilo o nekom poljoprivredniku koji je prskao svoja polja nekom kemikalijom ili se radilo o nečem drugom. Ovako, možeš nagađati što se moglo dogoditi. ... prikaži još! Da se nije možda netko "zaletio" od konkurencije našim pčelarima ? Da nije kakav moderni "bio-terorist" ? Svašta si čovjek pomisli. Pčelari koji su pretrpjeli ogromnu štetu svakako bi se trebali udružiti u istjerivanju rasvjetljavanja cijelog slučaja, a zatim i privođenju pravdi i obeštećenju za ogromnu štetu. Ovo ne smije samo tako proći - ispod radara.