Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novost

Hegić: Pčelari mogu osigurati pčele kroz EU fondove

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
21.06.2020.
u 12:31

Rizik od financijskih gubitaka uslijed uginuća pčela, uništenja košnica i meda te gubitka poljoprivredne proizvodnje u pčelarstvu prenosi se na osiguravajuće društvo

Pčelari mogu osigurati pčele od pomora kakav je ovih dana zabilježen u Međimurju, kaže predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr. sc. Gordana Hegić.

- Moguće je osigurati pčele kroz EU fondove, što je svakako novost u Hrvatskoj - pojašnjava. Pčelarstvo je, naime, nedavno uvršteno u Pravilnik o provedbi mjere 17.

- Upravljanje rizicima, podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva životinja i biljaka" iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske. Uvrštenje u Pravilnik je, ističe, rezultat suradnje HAD-a i tvrtke Link Insurance Brokers. Premija osiguranja pčela i poljoprivredne proizvodnje je od strane Agencije za ruralni razvoj subvencionirana do 70 posto, najviše do 75.000 eura. Odmah po uplati 30 posto premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje, može se predati zahtjev za odobravanje novčane potpore Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

- To je proizvod kojim se rizik od financijskih gubitaka uslijed uginuća pčela, uništenja košnica i meda te gubitka poljoprivredne proizvodnje u pčelarstvu prenosi na osiguravajuće društvo - kažu u tvrtki Link Insurance brokers.

Osnovni osigurani rizici su za uginuće pčela zbog bolesti ili nesretnog slučaja, uništenja košnica zbog nesretnog slučaja i uništenje saća ili meda zbog nesretnog slučaja, a dopunski za krađe i štete nastale tijekom transporta.

Komentara 1

DA
danijelrukavina4
13:41 21.06.2020.

Ništa ne znamo na kraju od čega su te pčele uginule. Da li je stvarno se radilo o nekom poljoprivredniku koji je prskao svoja polja nekom kemikalijom ili se radilo o nečem drugom. Ovako, možeš nagađati što se moglo dogoditi. Da se nije možda netko "zaletio" od konkurencije našim pčelarima ? Da nije kakav moderni "bio-terorist" ? Svašta si čovjek pomisli. Pčelari koji su pretrpjeli ogromnu štetu svakako bi se trebali udružiti u istjerivanju rasvjetljavanja cijelog slučaja, a zatim i privođenju pravdi i obeštećenju za ogromnu štetu. Ovo ne smije samo tako proći - ispod radara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije