Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica

GSV: Za bolju gospodarsku aktivnost kamate moraju pasti

gsv
Žarko Bašić/PIXSELL
25.05.2011.
u 14:00

U ime Vlade Božidar Kalmeta istaknuo je potrebnim da bankarski sustav i mjere monetarne politike budu u cilju gospodarskog oporavka

Predstavnici Gospodarsko socijalnog vijeća nakon četverosatnog sastanka u Banskim dvorima ponovili su kako banke moraju aktivnije sudjelovati u borbi protiv krize, a ako već nema mogućnosti da se uvede porez na banke, onda je potrebno da snize kamate kako bi omogućile bolju gospodarsku aktivnost ali i povećale potrošnju.

- Banke se više bave nekretninama nego poslom kojim bi trebale. Vjerujemo da kamate mogu biti niže od postojećih, ali i smatramo da će se ulaskom u EU one približavati razini Unije – komentirao je Matko Bolanča, predsjednik GSV-a.

Trenutačno su prosječne kamate u eurozoni oko četiri posto, dok su kod nas oko šest posto.

- Prijedlog sindikata bio je uvođenje poreza na banke ili bankarske transakcije, no kako nam je objašnjeno, to se može uvesti tek kad takvo što usvoji i EU. No mislim da se onda može određenim izmjenama u zakonu ili propisima utjecati na to da banke postanu solidarnije u krizi – rekao je sindikalac Krešimir Sever. I on ističe da je potrebno snižavanje kamata. Tvrdi da su se banke u krizi prilagodile vlastitim potrebama i podižući kamate opteretile gospodarstvo, a radile su u cilju povećanja svoje dobiti.

U ime Vlade Božidar Kalmeta istaknuo je potrebnim da bankarski sustav i mjere monetarne politike budu u cilju gospodarskog oporavka. Istaknuo je kako je Vlada napravila dosta kroz svoje programe, primjerice A+ i poticanje stanogradnje, u kojima se kamata već sada kreće oko četiri posto. No pozvao je banke da bolje sudjeluju u modelu B u kojem se financiraju investicijski projekti. Kalmeta je napomenuo kako se puno radi da državna potrošnja bude pod kontrolom te ponovio jučerašnju poruku ministrice Dalić – da rebalansa neće biti.

Ključne riječi

Komentara 1

CB
cba
15:07 25.05.2011.

Da, evo već su snizili haha. Možete im da ne velim kaj. Zašto ne naredite HPB-u čiji ste vlasnici, odnosno čiji je vlasnik hrvatski narod da radi u interesu hrvatskog naroda, odnosno da smanji kamate na 2-3% pa da vidimo tko će još ostati u bankama lihvara, hrpo nesposobnih (Zato jer vas plačaju da nas gulite banditi).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije