Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMILI VIŠE OD 20.000 IZBJEGLICA

Grlić Radman: RH spremna pružiti Ukrajini potporu za poslijeratni oporavak i obnovu

Gordan Grlić Radman kometirao je predstojeći summit NATO saveza i predsjednika Milanovića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.07.2022.
u 11:49

Dodao je kako je Hrvatska u odgovoru na trenutačnu krizu u Ukrajini uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrijednosti od 7,3 milijuna eura te je primila više od 20 tisuća izbjeglica kojima je osigurano odgovarajuće obrazovanje, pristup tržištu rada te usluge socijalne skrbi

Hrvatska je spremna pružiti Ukrajini potporu za poslijeratni oporavak i obnovu, a dosad joj je uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrijednosti od 7,3 milijuna eura te je primila više od 20 tisuća izbjeglica, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak i utorak na Međunarodnoj konferenciji za oporavak i obnovu Ukrajine u Luganu koju su organizirali švicarski predsjednik i ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svrhu pokretanja procesa i dogovaranja plana obnove te zemlje kao i njezinog oporavka i razvoja, priopćio je u utorak MVEP.

„Kao zemlja koja je proživjela rat na vlastitom teritoriju u nedavnoj prošlosti, Hrvatska ima jedinstveno iskustvo u poslijeratnoj tranziciji te mirnoj reintegraciji. Spremni smo pružiti potporu za poslijeratni oporavak i rekonstrukciju neovisne, suverene i demokratske Ukrajine, koja je prioritetna zemlja za Hrvatsku u pogledu razvojne suradnje“, istaknuo je hrvatski šef diplomacije u svom obraćanju na konferenciji.

Dodao je kako je Hrvatska u odgovoru na trenutačnu krizu u Ukrajini uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrijednosti od 7,3 milijuna eura te je primila više od 20 tisuća izbjeglica kojima je osigurano odgovarajuće obrazovanje, pristup tržištu rada te usluge socijalne skrbi.

Također je naglasio kako Hrvatska i Ukrajina već blisko surađuju u područjima poput razminiranja, skrbi za ratne veterane, zaštiti raseljenih osoba, pomirenja i izgradnje povjerenja. Posebno je istaknuo kako je Hrvatska spremna za snažniji angažman oko razminiranja, s obzirom na činjenicu da je hrvatsko iskustvo u humanitarnom razminiranju visoko primjenjivo na ukrajinski slučaj. Jednako tako, naglasio je kako je zaštita kulturnog naslijeđa također područje potpore RH.

Ministar je u svom obraćanju rekao da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala potpuno zanemarivanje načela i uvjerenja međunarodne zajednice na temelju kojih su postignuta desetljeća mira, suradnje i napretka.

„Nema mjesta za neutralni stav prema ovom brutalnom kršenju međunarodnog prava, pogotovo međunarodnog humanitarnog prava. Zajedno s našim transatlantskim i europskim partnerima fokusirani smo na usredotočen multilateralni odgovor“.

Na marginama konferencije, ministar se sastao s upraviteljem Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Achimom Steinerom i danskim kolegom Jeppeom Kofodom, a tijekom boravka u Švicarskoj također se susreo s predstavnicima hrvatske zajednice, stoji u priopćenju.

Komentara 8

Avatar Mileseva
Mileseva
13:59 05.07.2022.

hrvatska nemre obnoviti sama sebe 30 godina nakon gradjanskirat a kamoli Jukrajinu. A tek kad dodje racun za velikohrvatski zlocinacki uzp na Bosnu...

Avatar Croatino
Croatino
12:26 05.07.2022.

Koliko Plenkovic ima utjecaja u Briselu toliko ovome fali na sve strane. Ne sjecam se jedne pozitivne vijesti koju bi mogli pripisati Grlic-Radmanu niti jedne inicijative, niti jednog veceg sastanka koji je uspio organizirati za EU u RH.

DU
Deleted user
12:06 05.07.2022.

Vidi ga on bi pomagao, investirao. Možda podpišu ugovor s Kinezima kao kod izgradnje mosta kojeg vlastim snagama nismo u stanju realizirati, S privredom koja je godinama bila sustavno uništavana teško da možemo konkurirati bilo kojoj državi unutar EU cijenom i kvalitetom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije