Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski: Pregovaramo s Turskom i Švedskom; Ukrajina zamrznula imovinu ruskim i bjeloruskim tvrtkama

Australian PM Albaneses Visits Kyiv
Foto: ABACA/ABACA
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.07.2022.
u 23:59

Moskva je optužila zapadne zemlje da sprečavaju mirovne pregovore s Ukrajinom i tako odugovlače rat

Danas je 131. dan od početka ruske invazije u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, no najavio da će se taktikom vojske i novim oružjem vratiti kontrola nad tim područjem. Moskva je optužila zapadne zemlje da sprečavaju mirovne pregovore s Ukrajinom i tako odugovlače rat.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

23:55 - Ured glavnog tužitelja Ukrajine objavio je da je zamrznuo imovinu u vrijednosti od 12 milijuna dolara koja pripada ruskim i bjeloruskim tvrtkama.

Imovina uključuje 300 željezničkih kontejnera s mineralnim gnojivima za koje je utvrđeno da krše ukrajinske carinske propise, navodi se u izjavi objavljenoj na web stranici tužitelja.

- Kako bi se osiguralo očuvanje imovine kao dokaza i njezina potencijalna zapljena, Ured glavnog tužitelja nametnuo je zamrzavanje, na temelju odluka istražnih sudaca Ševčenkivskog okružnog suda u Kijevu - stoji u priopćenju.


23:10 - Ukrajina vodi pregovore s Turskom i Ujedinjenim narodima kako bi osigurala jamstva za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Trenutno se zapravo vode razgovori s Turskom i UN-om (i) našim predstavnicima koji su odgovorni za sigurnost žitarica koje napuštaju naše luke - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare zajedno sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

Zelenski je rekao da Ukrajina radi "izravno" s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom na tom pitanju i da organizacija "igra vodeću ulogu, a ne kao moderator".


22:30 - Rusija zaprijetila Bugarskoj: Nakon ove gluposti, sigurno neće proći bez našeg odgovora! Više pročitajte OVDJE.


20:30 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u ponedjeljak zračne udare na Siriju, za koje se okrivljuje Izrael, neprihvatljivim te zatražilo bezuvjetan prestanak napada. Sirija je u subotu optužila Izrael za "zračnu agresiju" izvedenu sa Sredozemlja, zapadno od libanonskog drugog najvećeg grada Tripolija.

Prema sirijskim izvorima, Izrael je s nekoliko projektila napao područje južno od Tartusa. Izraelska vojska nije htjela komentirati navode o zračnim udarima.

"Snažno osuđujemo takve neodgovorne akcije koje krše suverenost Sirije i temeljne norme međunarodnog prava. Tražimo njihov bezuvjetan prestanak", priopćilo je rusko ministarstvo.

Sirijska strana tvrdi da je u napadu ozlijeđeno dvoje civila te je nanesena materijalna šteta.


20:05 - Britanski državljanin kojeg je ruski sud u istočnoj Ukrajini osudio na smrt pokrenuo je žalbu na presudu. Aidena Aslina, britansko-ukrajinskog bivšeg njegovatelja iz Nottinghamshirea koji je bio ukrajinski marinac, zarobile su ruske snage u opkoljenom gradu Mariupolju u travnju.

Aslin je zarobljen zajedno s drugim Britancem Shaunom Pinnerom (48), kojeg je Rusija također osudila na smrt zbog "plaćeničkih aktivnosti" i "terorizma".


19:15 - Sibirska novinarka i aktivistica premještena je u psihijatrijsku bolnicu dok joj se sudi zbog objavljivanja "lažnih vijesti" o ruskoj vojsci, rekli su njezini kolege iz medijske kuće RusNews.

Mariju Ponomarenko (44) uhitili su u Sankt Peterburgu u travnju zbog navodnog objavljivanja informacija o ruskom bombaškom napadu na kazalište u ukrajinskom gradu Mariupolju na Telegram kanalu “Bez cenzure”. Prijeti joj do 10 godina zatvora ako je proglase krivom za širenje 'lažnih vijesti' o vojsci, prenosi The Moscow Times.


18:44 - Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da bi troškovi obnove njegove zemlje mogli doseći 750 milijardi dolara - a Rusija bi trebala platiti račun.

- Vjerujemo da bi ključni izvor oporavka trebala biti zaplijenjena imovina Rusije i ruskih oligarha - rekao je navodeći procjene da je zamrznuta ruska imovina vrijedna 300-500 milijardi dolara.


17:50 - Ranije je objavljeno da je ukrajinska zastava ponovno podignuta na Zmijskom otoku, nakon što su Rusi istjerani uz pomoć francuskih projektila.

Glasnogovornica južnog zapovjedništva ukrajinske vojske Natalia Humeniuk sada je objavila pojašnjenje:

- Zastava je dopremljena na otok helikopterom. Čekat će dolazak trupa, a zatim će je postaviti - rekla je za CNN.

- Nitko se još nije iskrcao na otok. Pa tko bi to podignuo? - rekla je.


 16:45 - Britanija će uvesti nove gospodarske, trgovinske i prometne sankcije Bjelorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novi paket uključivat će zabrane uvoza i izvoza robe u vrijednosti od oko 60 milijuna funti, uključujući izvoz robe za rafiniranje nafte, komponenti napredne tehnologije i luksuzne robe. Sankcije će se također primijeniti na uvoz bjeloruskog željeza i čelika.


15:53 - EU će uspostaviti platformu za koordiniranje obnove Ukrajine nakon rata s Rusijom, rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Platforma će se koristiti za utvrđivanje investicijskih potreba, koordiniranje akcija i usmjeravanje resursa, rekla je von der Leyen na Konferenciji o oporavku Ukrajine u švicarskom Luganu.

"Od početka rata, EU je mobilizirao oko 6,2 milijarde eura financijske potpore. I još više će doći. Značajno ćemo se angažirati na srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi", kazala je šefica EK-a.

Platforma će okupiti zemlje, institucije, privatni sektor i civilno društvo. Također će uključivati međunarodne organizacije poput Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB). EIB predlaže financijsku strukturu koja se koristila tijekom pandemije covida-19 kako bi s investicijama do 100 milijardi eura pomogla obnovu Ukrajine.

Von der Leyen je rekla da Europa ima posebnu odgovornost i strateški interes da bude na strani Ukrajine. Također tvrdi da Komisija ima ekspertizu u vođenju programa koji objedinjuju reforme i ulaganja.


15:30 - Moskovske gradske vlasti objavile su u ponedjeljak da će nazvati do sada neimenovano područje u blizini britanskog veleposlanstva po samoproglašenoj "Narodnoj Republici Lugansk" (LNR)  u čast proruskih separatista u istočnoj Ukrajini koji se bore s Rusijom protiv snaga koje podržava Kijev. Grad je priopćio da je taj izbor donesen nakon online glasovanja u kojem je sudjelovalo više od 100.000 ljudi.

Odluka je uslijedila dan nakon što je Rusija, koja od 24. veljače vodi ofenzivu u Ukrajini, objavila osvajanje cijele ukrajinske regije Luhansk na istoku Ukrajine.

Krajem lipnja Moskva je promijenila službenu adresu veleposlanstva Sjedinjenih Država u glavnom gradu Rusije u čast proruskih separatista samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Tim je imenom nazvano dotad anonimno raskrižje uz veleposlanstvo. Nazivi ulica oko diplomatskog predstavništva nisu se mijenjali.

Nova službena adresa američkog veleposlanstva također je odabrana nakon online glasovanja koje su organizirale moskovske vlasti i u kojem je sudjelovalo gotovo 280.000 ljudi. U slučaju britanske diplomatske misije, moskovska gradska vijećnica nije precizirala hoće li se promijeniti njezina službena adresa.

Ovaj potez podsjeća na sličnu mjeru u Sjedinjenim Državama: 2018. dio avenije uz rusko veleposlanstvo u Washingtonu nazvan je "Boris Nemtsov Plaza", po protivniku Vladimira Putina ubijenom 2015. u blizini Kremlja.


14:10 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da nastavi ofenzivu na istoku Ukrajine nakon što je u potpunosti osvojila regiju  Luhansk. 

Ruske snage „moraju nastaviti svoje misije prema već odobrenim planovima“, rekao je Putin tijekom televizijskog razgovora s ministrom obrane Sergejom Šojguom. 

„Nadam se da će se u njihovim sektorima sve odviti kao što je to bilo u Luhansku“, rekao je. 

Ove izjave dolaze dan nakon što se ukrajinska vojska povukla iz strateški važnog grada Lisičanska, čime su Rusi i proruski separatisti u potpunosti osvojili Luhansk. Luhansk i susjedni Doneck zajedno čine rudom bogatu regiju Donbas koja je cilj Moskve. 

Šojgu je rekao kako su ruske snage u procesu „razminiravanja Lisičanska“. 

Osvajanje Lisičanska koji je sa susjednim gradom Sjeverodoneckom činio strateški važnu os ruskim snagama omogućava lakši proboj prema zapadu, prema gradovima Slovjansku i Kramatorsku, dva najveća mjesta u Donbasu koji su i dalje pod kontrolom Kijeva. 

Proruski separatistički dužnosnik Vitalij Kiseljev u ponedjeljak je rekao da ruske snage iz dva smjera napreduju prema Siversku, mjestu na putu prema Kramatorsku i Slovjansku.


13:37 -  Strateški važan željeznički most koji spaja okupirani Melitopol i Tokmak dignut je u zrak ovog vikenda, ustvrdio je gradonačelnik Melitopola u egzilu Ivan Federov.

Lokalni mediji javljaju da je most uništen, no u ovom trenutku ne zna se tko je odgovoran.


13:30 -  Turska je zaustavila teretni brod pod ruskom zastavom u Crnom moru u blizini svoje obale i istražuje ukrajinsku tvrdnju da prevozi ukradeno žito, rekao je u ponedjeljak visoki turski dužnosnik.

Ukrajinski veleposlanik u Turskoj rekao je u nedjelju da su turske carinske vlasti zadržale brod Žibek Žoli. Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zadrži teretni brod Žibek Žoli koji pod ruskom zastavom prevozi ukrajinsko žito oteto iz okupirane luke Berdjansk i uhiti njegovu posadu, prema riječima ukrajinskog dužnosnika i dokumentu u koji je uvid imao Reuters.


13:00 - Ukrajinska zastava ponovno je podignuta na Zmijskom otoku u Crnom moru, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica ukrajinske vojske Natalia Homeniuk, nakon što su se ruske trupe povukle iz strateške ispostave prošlog tjedna.

Photo: PLANET LABS PBC/REUTERS
Foto: PLANET LABS PBC/REUTERS

 


11:58 -  Ruski predsjednik Vladimir Putin neće čestitati svojem američkom kolegi Joeu Bidenu američki Dan neovisnosti zbog 'neprijateljskih poteza' Washingtona prema Moskvi.

"Čestitanje ove godine teško da bi bilo primjereno", izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov koji je pritom istaknuo kako su razlog tome "neprijateljske politike Sjedinjenih Država".


11:53 -   Odluka o povlačenju iz Lisičanska bila je "vrlo teška", ali je bila ispravna, s obzirom na gubitke koje bi ukrajinske snage pretrpjele da su se pokušale zadržati još neko vrijeme, kazao je čelnik vojne uprave Luganske regije Serhij Hajdaj.

“Postojala je šansa da se Lisičansk zadrži dulje, ali po koju cijenu? Izdržati tamo još dva tjedna? Tada bi ruske trupe napravile proboj sa strane Bilohorivka, Popasna i Komišuvakha i opkolile naše trupe u Lisičansku, a mi bismo izgubili cijelu grupu”, rekao je Hajdaj za CNN u ponedjeljak.

 


11:05 - Od početka ruske invazije na Ukrajinu rijetkost je vidjeti na istom mjestu ruske i američke diplomate. Upravo se to dogodilo na forumu u Pekingu gdje su američki veleposlanik Nicholas Burns i ruski veleposlanik Andrej Denisov bili na istom panelu.

>>> OPŠIRNIJE


10:03 -  Nakon što je Rusija za vikend zauzela istočni ukrajinski grad Lisičansk, ruske snage sada idu na grad Slovjansk, tvrdi u ponedjeljak ukrajinski glavni stožer.

"Rusi pokušavaju uspostaviti kontrolu nad selima Bohorodične, Dolina i Mazanivka, u smjeru Slovjanska", naveo je glavni stožer Ukrajine u svom dnevnom priopćenju. 

Sva tri sela nalaze se manje od 20 kilometara sjeverno i sjeveroistočno od Slovjanska, na južnoj strani rijeke Siverskij Donec. Ruske snage pokušavale su potisnuti ukrajinske snage na novu obrambenu liniju između gradova Siversk, Soledar i Bakhmut, navodi se u priopćenju.

Photo: National Police of Ukraine/REUTERS
Foto: National Police of Ukraine/REUTE


9:01 -  Ukrajinski mediji javljaju da je skladište streljiva uništeno u okupiranom Snižnjeu u istočnoj regiji Donecka. Nexta TV objavila je snimku tog događaja, međutim u ovom trenutku ne postoji neovisna potvrda.

 


8:18 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije obavještajne podatke vezane uz rat u Ukrajini.

"Ukrajinske snage povukle su se iz Lisičanska, vjerojatno se vraćajući na pripremljene obrambene položaje. Rusko ministarstvo obrane ranije je tvrdilo da je završilo okruženje Lisičanska i osiguralo potpunu kontrolu nad gradom. Borbe u i oko grada u Luganskoj oblasti intenzivirale su se tijekom prošlog tjedna, a ruske snage stalno napreduju. Grad je bio posljednje preostalo veće naseljeno središte u Luganskoj oblasti pod ukrajinskom kontrolom. Ruski fokus sada će se gotovo sigurno prebaciti na zauzimanje Donecke oblasti, koji je najvećim dijelom pod kontrolom Ukrajine", navode Britanci.

 


7:12 -  Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general pukovnik Igor Konašenkov izjavio je da je ukrajinska vojska napala stambena područja ruskih gradova Belgoroda i Kurska s balističkim projektilima Točka-U s kasetnim streljivom i bespilotnim letjelicama.

“Noćas, od 3:00 do 3:30 po moskovskom vremenu, režim u Kijevu pokrenuo je namjerni napad balističkim projektilima Točka-U s kasetnim streljivom i bespilotnim letjelicama Tu-143 Reys na stambena područja Belgoroda i Kurska, gdje nema vojske", rekao je general pukovnik Igor Konašenkov i dodao: "Želim naglasiti da je ovaj raketni napad bio namjerno planiran i izveden protiv civilnog stanovništva ruskih gradova."


6:00 -  Institut za proučavanje rata (ISW) navodi kako su ruske snage vjerojatno osigurale Lugansku oblast, ali bi ukrajinski otpor mogao ostati.

ISW je rekao da ruske snage nisu u potpunosti očistile Lisičansk i Lugansku oblast od ukrajinskih snaga, ali da će se to vjerojatno dogoditi "relativno brzo". Napominju kako su dvojica viših zapovjednika ruske vojske možda bila zadužena za taktičke aktivnosti oko Lisičanska, što ukazuje na važnost za Putina osiguranja regije i njegov "nedostatak povjerenja u niže časnike da obave posao".


5:55 -  Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss iznijet će u ponedjeljak sveobuhvatan dugoročni plan pomoći u obnovi Ukrajine kada se jednom završi rat s Rusijom.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu, u Švicarskoj, Truss će izložiti britanske projekte za kratkoročnu potporu zemlji slanjem humanitarne pomoći, ali i dugoročne kako bi se ukrajinsko gospodarstvo oživilo uz pomoć britanskog znanja na financijskom i na ekonomskom polju, ističe njezino ministarstvo u priopćenju objavljenom u nedjelju.

London će napose pomoći u obnovi Kijeva i okolice, kao odgovor na zahtjev predsjednika Zelenskog, ističe Foreign office. Velika Britanija usto planira 2023. organizirati konferenciju o obnovi Ukrajine i otvoriti ured u Londonu kako bi koordinirala taj posao.

"Oporavak Ukrajine nakon ruske agresije bit će znak moći koju demokracija ima nad autokracijom. To će pokazati Putinu da su njegovi pokušaji uništenja Ukrajine samo doveli do snažnije, razvijenije i jedinstvenije zemlje", rekla je čelnica britanske diplomacije uoči konferencije u Luganu.

"Vodili smo u pružanju pomoći Ukrajini tijekom rata i ubuduće ćemo biti na čelu kada je riječ o potpori planu ukrajinske vlade za obnovu i za razvoj", rekla je.

U srijedu je britanska vlada objavila da će izdvojiti 1,16 milijarda eura dodatne vojne pomoći Ukrajini kako bi odgovorila na rusku invaziju, koja će obuhvaćati sustave protuzračne obrane i bespilotne letjelice. Ovim izdvajanjem se vrijednost britanske vojne pomoći Kijevu penje na 2,3 milijarde funta.

 

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar southman
southman
07:00 04.07.2022.

Institut " za istraživanje ruda i gubljenje vremena " !

DU
Deleted user
08:45 04.07.2022.

Novinarska pismenost: " Rusi: Ukrajina je napala naše gradove S kazetnim streljivom" bi značilo da Rusi napadaju one gradove koji imaju kazetno streljivo. " Rusi: Ukrajina je napala naše gradove kazetnim streljivom" bi značilo da Rusi koriste kazetno streljivo priri napadu na gradove. Ne dao Bog, svaki slučaj: " Rusi: Ukrajina je napala naše gradove SA kazetnim streljivom" bi značilo da Rusi i kazetno streljivo zajedno, ruku pod ruku, napadaju gradove.

MK
Mkukicka
04:54 05.07.2022.

Zbog njega da zemlja će ostati krnja, bez najbogatijih krajeva, ljudi i izlaza na moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije