Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BBC

Globalno zagrijavanje ili nasilno uštimavanje

03.03.2002.
u 00:00

Skupina američkih i britanskih znanstvenika, okupljenih u američkome Zavodu Georgea C. Marshalla, potresla je znanstveni svijet tvrdnjom da za općeprihvaćena mišljenja o klimatskim promjenama nema nikakvih dokaza. Oni kažu da ispuštanje "stakleničkih plinova" nije glavni činitelj globalnoga zagijavanja te da se "ne zna i ne može znati" hoće li toplina u ovome stoljeću rasti, što tvrde mnogi klimatolozi.

Europski forum za znanost i okoliš (Esef) kaže da je riječ o "širokoj raščlambi nedavnih nalaza Međuvladina odbora Ujedinjenih naroda o promjeni klime (IPCC), koju je provela istaknuta skupina znanstvenika i stručnjaka za javnu politiku".

- Zaključci IPPC bili su međutim politizirani i nisu uzeli u obzir mnoge nesigurnosti koje se moraju imati na umu pri izradi politike - tvrde britanski i američki znanstvenici. IPCC-u se također zamjera da je za predviđanje klimatskih promjena uporabio modele koji "na neodgovarajući način označavaju oblake, vodena isparavanja, aerosole, oceanske struje i sunčeve učinke", te da "nije uspio prikazati razliku u nagnućima između niže troposfere i površinskih temperatura tijekom posljednjih 20 godina".

- IPCC-ova simulacija površinskih temperatura bila je obično nasilno uštimavanje, umjesto da prikaže pravi ljudski utjecaj na globalnu klimu - dodaju spomenuti znanstvenici.

- Autori pobijaju ključno proturječje u srcu Protokola iz Kyota, globalnoga klimatskoga sporazuma - da je klima jedan od najzapletenijih poznatih sustava, ali da njome ipak možemo upravljati nastojeći nadzirati malobrojne činitelje, naime ispuštanje stakleničkih plinova. Znanstveno gledajući, to nije puka nesigurnost; to je laž - kaže dr. Phillip Scott, profesor biogeografije na Londonskome sveučilištu, i objašnjava:

- Teškoća je s kaotičnim nelinearnim sustavima zapletenima poput klime u tome da ne možete uspješno predvidjeti ishod nekoga činjenja ili nečinjenja. Kyoto neće zaustaviti klimatske promjene, i točka!

- IPCC-ovi su nalazi široko prihvaćeni kao predstavnik trenutačnoga stanja znanosti. I američka Nacionalna znanstvena akademija općenito se složila da do zagrijavanja dolazi, te da su ga barem djelomično prouzročili ljudi - ističe dr. Eileen Claussen, predsjednica Pewova središta za globalnu promjenu klime, i dodaje: - Ti nalazi odražavaju ravnotežu razumnih budućnosti. A Kyoto je trebao biti samo korak na dugome putu. (SdP)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije