Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To je predivno'

Gay lobi u Europarlamentu: Čestitamo Hršaku na hrabrosti

'Michael Cashman, the British Labour Member of European Parliament (MEP) for the West Midlands, participates in the GayFest 2010 parade in Bucharest, May 22, 2010.    REUTERS/Radu Sigheti  (ROMANIA -
'© Radu Sigheti / Reuters'
27.03.2013.
u 17:30

Od hrvatskih promatrača skupini LGBT pridružile su se Ingrid Antičević-Marinović i Romana Jerković

– O, jedan vaš kandidat na europskim izborima izašao je i otkrio da je gay? Pa to je predivno – reagirali su na vijest o laburistu Damiru Hršaku naši sugovornici u Europskom parlamentu koji su aktivni u interesnoj skupini EP-a za prava LGBT osoba (lezbijke, homoseksualci, biseksualne i transrodne osobe).

– Čestitam mu na tome. Vrlo je ohrabrujuće čuti da je jedan kandidat na hrvatskim izborima za Europski parlament priznao da je gay. To pokazuje njegovu osobnu hrabrost, ali to ohrabruje i druge. Mislim da je to vrlo dobar signal za Hrvatsku. Koliko znam, to je prvi takav politički kandidat i u široj regiji zapadnog Balkana – rekla nam je austrijska eurozastupnica Ulrike Lunaček koja je jedna od dvoje predsjednika interesne skupine za prava LGBT osoba.

Ikona gay aktivista

Kad bi Hršak na europskim izborima 14. travnja bio izabran na dužnost hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, u Strasbourgu i Bruxellesu dočekalo bi ga puno istomišljenika. Interesna skupina za LGBT prava druga je najveća interesna skupina u EP-u. Brojnija je samo interesna skupina o klimatskim promjenama. Te skupine, ponekad zvane i "intergrupama", neformalna su tijela i različite su od političkih skupina i od odbora EP-a koji su službena tijela. Intergrupa za LGBT prava broji 153 člana, ali nisu, naravno, svi oni homoseksualne orijentacije već jednostavno podržavaju borbu za prava LGBT osoba. Među njima je petero zastupnika koji su se zaista deklarirali kao gayevi i lezbijke.

Britanski eurozastupnik Michael Cashman, primjerice, bivši je glumac koji je poznat po prvoj televizijskoj sceni ljubljenja dvaju muškaraca ikad prikazanoj u Velikoj Britaniji (u seriji Eastenders 1987. godine). To ga je učinilo svojevrsnom ikonom gay aktivista, a u EP je prvi put izabran 1999. godine i predstavlja Laburističku stranku. Predsjeda integrupom za LGBT prava zajedno s Ulrike Lunaček, inače zamjenicom predsjednika Kluba zastupnika Zelenih, koja se također ponosi svojom homoseksualnom orijentacijom.

Nema samo ultradesničara

U. Lunaček je sretna što integrupa broji čak 153 eurozastupnika jer to, po njezinu mišljenju, pokazuje da borba za ravnopravnost homoseksualaca "nije samo borba gay aktivista nego i borba većine" odnosno heteroseksualaca koji smatraju da prava homoseksualaca predstavljaju ljudska prava kao i sva druga za koja se je vrijedno boriti. U Europskom parlamentu, inače, sjede 754 zastupnika.

– U našoj intergrupi koja se bori za ravnopravnost LGBT osoba imamo predstavnike iz svih zemalja članica i iz svih političkih grupacija Europskog parlamenta osim grupacije Europa za slobodu i demokraciju, koja je desničarska grupa. Imamo čak i dvoje promatrača iz Hrvatske – Ingrid Antičević-Marinović i Romanu Jerković – otkriva Bruno Selun, tajnik EP-ove intergrupe za LGBT prava.

>>Laburist Damir Hršak prvi hrvatski političar koji je priznao da je gej

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije