Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUĐENI ZA sudjelovanje u ubojstvu

ESLJP naložio Hrvatskoj da Amiru Mafalaniju platiti još 4.450 eura jer su otvarali pisma koja je slao svom odvjetniku

Zagreb: Suđenje osumnjičenima za krijumčarenje CD-a s filmovima u lepoglavski zatvor
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
22.05.2024.
u 08:27

Mafalani je do sada Hrvatsku tužio zbog nečovječnog postupanja, policijskog premlaćivanja, spore istrage... ESLJP mu je već jednom dodijelio 6000 eura odštete zbog kršenja ljudskih prava, a Ustavni sud  mu je nedavno usvojio ustavnu tužbu

Opet je uspio. I dobit će novih 4.450 eura. Koje će platiti Hrvatska. Odnosno porezni obveznici. Jer nakon što mu je Ustavni sud nedavno dodijelio 4.645 eura odštete zato što država devet godina nije bila u stanju istražiti jesu li ga pripadnici specijalne policije prilikom uhićenja premlatili, sada mu je odštetu dodijelio i Europski sud za ljudska prava (ESLJP). On je Amir Mafalani, izdržava kazanu zbog svoje uloge koju je imao u ubojstvima Ive Pukanića i Nike Franjića i postao je više nego uspješan u tužbama protiv države. Jer ovo nije prvi put da je ESLJP utvrdio da su Mafalaniju povrijeđena ljudska prava, niti je prvi put da mu Hrvatska odlukom ESLJP-a mora platiti odštetu. 

Tužbu ESLJP-u ovaj put je Mafalani podnio zbog boravka u istražnom zatvoru, navodeći da se s njim nečovječno postupalo, te  zbog neopravdanog miješanja u njegovo pravo da mu se poštuje povjerljivost dopisivanja s braniteljem. U prvom slučaju ESLJP je ustvrdio da nije bilo povrede Mafalanijevih prava, dok u drugome je. 

Mafalani se u tužbi ESLJP-u žalio zbog uvjeta u kojima je boravio u istražnom zatvoru. Tvrdio  je da su bili nečovječni i pretjerano strogi jer je bio u socijalnoj izolaciji, imao je potpuno ograničeno korištenje televizija i tiska, kada ga se dovodilo na sud radi rasprava, na rukama i nogama je imao  lisice, a prigovarao je da mu navodno nisu pružali adekvatnu liječničku pomoć...

No ESLJP je u tom dijelu Mafalanijeve tužbe smatrao da mu nisu povrijeđena prava jer je bio pritvoren pod optužbom da je kao pripadnik zločinačke organizacije sudjelovao u atentatu na Pukanića i Franića. 

>> VIDEO Policija u središtu Zagreba nakon Pukanićeva ubojstva 2008.

 - Zatvor u Zagrebu odredio je da se, s obzirom na specifičnost i način počinjenja kaznenog djela za koje se Mafalani teretio, primjene posebne mjere nadzora i sigurnosti. U konkretnom slučaju, takav režim je bio opravdan zbog kaznenog djela za koje je optužen i koje je imalo obilježja terorističkog akta. Iako mu nije bilo dopušteno gledati televiziju, slušati radio ili čitati novine tijekom 11 mjeseci koje je proveo sam u ćeliji bez prava na komuniciranje s drugim zatvorenicima zbog vlastite sigurnosti i utjecaja na istragu, ipak su mu bile dopuštene svakodnevne jednosatne šetnje na otvorenom i posjete obitelji i odvjetnika, što je on redovito i koristio. Stoga navedeno razdoblje nije bilo prekomjerno ni toliko ozbiljno da bi dovelo do "potpune osjetilne" ili "potpune društvene" izolacije protivne članku 3. Konvencije. Vezano  da mu nije bila pružena adekvatna medicinska pomoć zbog ozljede nosa, ramena i šake koje je zadobio tijekom uhićenja, iz medicinske dokumentacije proizlazi da su Mafalanija pregledali liječnici u brojnim prilikama tijekom istražnog zatvora, dijagnosticirali mu ozljede, liječili  njegova stanja prema potrebi, a sam podnositelj svoj prigovor da njegove ozljede nisu bile sanirane ničime nije potkrijepio- navodi ESLJP.

ESLJP se osvrnuo i na Mafalanijev prigovor da su mu prilikom transporta od Remetinca do suda  ruke i noge bile vezane lisicama, navevši da su takve mjere bile nužne te da nisu bile nerazmjerne sigurnosnom riziku koji je postojao zbog težine djela za koja se Mafalani teretio. 

Što se pak tiče djela tužbe koji mu je prihvaćen ESLJP je naveo da im je Mafalani dostavio pismo odvjetnika koje je sadržavalo pečat Županijskog suda u Zagrebu i paraf nepoznate osobe, iz čega je razvidno da je bilo otvoreno. 

-  Prema ZKP-u dopisivanje između optuženika i njegovog odvjetnika ne smije se nadzirati, osim ako sudac ne odluči drugačije i samo u vezi s određenim kaznenim djelima. Županijski sud obavijestio je podnositeljeva branitelja da nije donesena sudska odluka o nadzoru dopisivanja podnositelja s njegovim odvjetnikom. Budući da su otvaranjem pisma, domaće vlasti postupile protivno zakonskoj odredbi, njihovo miješanje u podnositeljevo pravo na poštovanje dopisivanja nije bilo „u skladu sa zakonom” i stoga je bilo u suprotnosti s člankom 8. Konvencije. Stoga se podnositelju dosuđuje  2000 eura kao nematerijalna šteta i 2,850 eura troškova  troškova sudskog  postupka - odlučio je ESLJP.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, Mafalani je do sada Hrvatsku tužio zbog nečovječnog postupanja, policijskog premlaćivanja, spore istrage... ESLJP mu je već jednom dodijelio 6000 eura odštete zbog kršenja ljudskih prava, a Ustavni sud  mu je nedavno usvojio ustavnu tužbu. Koju je Mafalani podnio smatrajući da ŽDO Zagreb nije baš bilo ažurno u istraživanju njegovih navoda da su ga specijalci premlatili kada su 2008. uhitili. Ustavni sud je Mafalaniju dao za pravo, odredivši da mu se zbog povrede prava mora platiti 4.645 eura. 

Mafalani izdržava zatvorsku kaznu zbog svoje uloge u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića za što je osuđen na 16 godina zatvora. Ta mu je kazna objedinjena s kaznama koje su mu izrečene zbog prevara i nekih drugih kaznenih djela, pa je ukupno osuđen na 22 godine zatvora. U međuvremenu protiv njega je pokrenut još jedan postupak u kojem je optužena i njegova majka Branka Mafalani te  još dvije osobe. Prema optužnici, Branka Mafalani je svome sinu i još nekim lepoglavskim uznicima, preko zaposlenika kaznionice slala CD-e na kojima su bili filmovi i glazba, iako si svi navedeni znali da je riječ o nedozvoljenom unosu predmeta u zatvor. Mafalani i njegova majka su u tom postupku priznali krivnju, a suđenje je u završnoj fazi, pa bi nepravomoćna presuda mogla biti izrečena u dogledno vrijeme.

 

Komentara 2

JU
JurekJuric
10:04 22.05.2024.

Evo upravo će zbog takvih stvari ova bolesna demokracija propasti...

AR
arwin
11:04 22.05.2024.

Za ovako čovjekoljubiv sustav nikome ne bi trebalo biti teško niti život položiti. Npr. u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije