Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preliminarni rezultati u Kini pokazali su kako ova dva učinka usporavaju širenje korone

Rezultati sugeriraju da skori dolazak ljeta kao i dolazak kišnih perioda na sjevernoj hemisferi mogu signifikantno usporiti transmisiji koronavirusa.
21. ožujka 2020. u 20:11 44 komentara 167158 prikaza

Upravo su objavljeni  ohrabrujući preliminarni rezultati studije koju podupire National Key R&D Program in China te National Natural Science Foundation of China, a koji sugeriraju da povišenje temperature i vlažnosti imaju ključnu ulogu u smanjenju infektivnosti SARS-CoV-2 virusa.

hidroksiklorokin Donald Trump objavio odobrenje lijeka za COVID-19 koji je već odobren

Kineski znanstvenici predvođeni dr. Wangom do tih rezultata su došli mjereći dnevni efektivni reproduktivni broj virusa (R), koji inače predstavlja očekivani broj ljudi u populaciji koji će se zaraziti. Taj broj je posebno značajan u slučajevima pojavnosti novih virusa kao što je SARS-CoV-2 virus kad u populaciji ne postoji stečeni imunitet. Poznato je da efektivni broj virusa varira i može ovisiti o brojnim čimbenicima, u koje se ubrajaju i vremenske prilike, temperature, ali i niz mjera koje poduzima čovjek uključujući samoizolaciju, higijenske mjere, itd. 

U radu pod nazivom „High temperature and High Humidity Reduce the Transmission of COVID-19”  Wang i suradnici sa Sveučilišta Beihang (BUAA) su mjereći dnevne vrijednosti R u periodu od 21-23. sječnja 2020. godine (u 100 kineskih gradova sa više od 40 COVID-19 oboljelih) utvrdili da povišenje temperature za 10 stupnjeva smanjuje vrijednost R za 0.0383 dok povišenje vlažnosti za 1% smanjuju vrijednosti R za 0.0224.

Nova nada U Italiji testiraju lijek Actemra, možda najbliže lijeku protiv koronavirusa

Rezultati sugeriraju da skori dolazak ljeta kao i dolazak kišnih perioda na sjevernoj hemisferi mogu signifikantno usporiti transmisiji koronavirusa. Rezultati su na tragu, ranije objavljenih rezultata provedenih na životinjama koji su pokazali su da suhi zrak blokira funkcioniranje mukozne barijere i omogućava učinkovitiju transmisiju različitih respiratornih virusa.

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar Idler
  Idler:

  ...signifikantno = značajno il more i naglašeno...barijera = pregrada ili zapreka...več sam pital koji je materinji jezik vami vu VL ???

 • Avatar morski
  morski:

  Malo, pomalo se kreiraju pozitivne vijesti, i nakon vrhunca epidemije sve će ići na bolje.

 • Onajkojijest:

  Ima smisla vlažno i kišno vrijeme znači manje izlazaka i neposrednih kontakata, nose se kišobrani pa je zaamčena udaljenost jednih od drugih na metar ili dva, a pokoji se virus i utopi u kapi vode ..