Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Donald Trump objavio odobrenje lijeka za COVID-19 koji je već odobren

Američki predsjednik izjavio je kako bi lijek klorokin mogao riješiti problem, a minutu poslije ispravio ga je šef američke FDA. Jer lijek je odobren prije mnogo godina, ali kao lijek protiv malarije
20. ožujka 2020. u 11:06 15 komentara 17982 prikaza
Foto: Reuters / Pixsell

Jučer je glavna vijest u medijima i na društvenim mrežama bila kako je Donald Trump objavio da je američka Food and Drug Administration odobrila lijek hidroksiklorokin za uporabu na zaraženima bolešću COVID-19 nakon što je pokazao rezultate na 36 zaraženih novim koronavirusom SARS-CoV-2. Američki je predsjednik pri tome mislio na studiju francuskog znanstvenika Didiera Raoulta koji je hidroksiklorokin kombinirao s azitromicinom koji su osmislili stručnjaci Plive.

Koronavirus u Italiji DOBRE VIJESTI U Italiji prva osoba ozdravila s lijekom Remdesivir

"I moći ćemo lijek učiniti dostupnim praktično odmah, zato je FDA bila tako sjajna. Brzo su prošli proces odobrenja i sada je lijek odobren", rekao je američki predsjednik.

No, u toj objavi više je problematičnih tvrdnji. Prvo, taj je lijek FDA odobrila prije više desetljeća, ali za uporabu protiv malarije. Dakle, proces odobrenja nije bio ni potreban. Osim toga, liječnici u Americi mogu propisati i u slučajevima COVIDA-19 (što se tamo naziva off-label proces), neki lijek kada se radi o situaciji u kojoj se on propisuje u drugu svrhu, a ne onu za koju je odobren.

Čuvajte se lažnih lijekova Preko interneta prodaju ruski Arbidol: Ne kupujte, to nije lijek za COVID-19

Jasno je kako je Trumpa praktično trenutačno ispravio dr. Stephen Hahn, šef FDA, koji je naglasio kako lijek i dalje mora proći kliničko testiranje kako bi se provjerilo može li doista pomoći zaraženima. I to testiranje mora biti široko da bi se ta informacija doista i dobila. Za to su potrebne stotine i tisuće pacijenata, a samo testiranje može potrajati i nekoliko mjeseci. U službenom priopćenju FDA navodi kako u ovom trenutku nema službeno odobrenih lijekova za COVID-19. K tome, stručnjaci izražavaju sumnju u efikasnost klorokina, a studije i dalje traju kako bi se utvrdilo koliko je taj lijek doista primjenjiv u ovoj situaciji.

Do sada je svoju sposobnost da zaustavi virus pri ulaženju u stanice, taj lijek koji se prodaje pod više imena, pokazao u laboratoriju i nekim manjim studijama. Primjerice, dr. Ross McKinney Jr. Koji vodi udruženje američkih medicinskih fakulteta koje okuplja oko 400 ustanova rekao je kako je vrlo skeptičan da će klorokin pokazati učinkovitost nakon šire provedenih studija.

TINKA VIDOVIĆ Hrvatska znanstvenica na korak do lijeka za koronavirus: 'Oduševila je Amerikance'

I američki stručnjaci puno više vjeruju u Remdesivir koji se sada primjenjuje i u Italiji. Taj se lijek testira u najmanje pet odvojenih projekata, a do sada je dao ohrabrujuće rezultate koje trebaju potvrditi temeljitija klinička testiranja.

Žena bi mogla izgubiti stan uredno kupljen
apsurdna situacija
Kupila stan s čistim papirima i uložila mnogo novca u renovaciju, a sada bi mogla ostati bez njega
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • kukumica:

  Proizvodi ga oduvijek, već 100 godina Nizozemska. Ne više za malariju već za ljude s teškim oblikom artritisa. Poslan je u Kinu još u siječnju. Čekaju izvješće kineskih stručnjaka. Košta 11 eura bez recepta. Nema patenta, jeftin i svima dostupan. ... prikaži još! Ali još nepotvrđen kao lijek za covid19.

 • marcel:

  opet antitrump propaganda. Naravno da je lijek bilo potrebno odobriti, jer to što je odobren protiv malarije ne znači da se smije koristiti za bilo što drugo, postoji procedura. Koja je zahvaljujući trumpovoj intervenciji preskočena, inače traje godinama

 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  VL opet jaše.. postojeći lijekovi se moraju se zasebnim rješenjem uvrstiti na popis lijekova koji se smiju upotrebljavati za pojedinu bolest. Jadno i tužno...