Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hidroksiklorokin

Donald Trump objavio odobrenje lijeka za COVID-19 koji je već odobren

Reuters / Pixsell
20.03.2020.
u 11:06

Američki predsjednik izjavio je kako bi lijek klorokin mogao riješiti problem, a minutu poslije ispravio ga je šef američke FDA. Jer lijek je odobren prije mnogo godina, ali kao lijek protiv malarije

Jučer je glavna vijest u medijima i na društvenim mrežama bila kako je Donald Trump objavio da je američka Food and Drug Administration odobrila lijek hidroksiklorokin za uporabu na zaraženima bolešću COVID-19 nakon što je pokazao rezultate na 36 zaraženih novim koronavirusom SARS-CoV-2. Američki je predsjednik pri tome mislio na studiju francuskog znanstvenika Didiera Raoulta koji je hidroksiklorokin kombinirao s azitromicinom koji su osmislili stručnjaci Plive.

"I moći ćemo lijek učiniti dostupnim praktično odmah, zato je FDA bila tako sjajna. Brzo su prošli proces odobrenja i sada je lijek odobren", rekao je američki predsjednik.

No, u toj objavi više je problematičnih tvrdnji. Prvo, taj je lijek FDA odobrila prije više desetljeća, ali za uporabu protiv malarije. Dakle, proces odobrenja nije bio ni potreban. Osim toga, liječnici u Americi mogu propisati i u slučajevima COVIDA-19 (što se tamo naziva off-label proces), neki lijek kada se radi o situaciji u kojoj se on propisuje u drugu svrhu, a ne onu za koju je odobren.

Jasno je kako je Trumpa praktično trenutačno ispravio dr. Stephen Hahn, šef FDA, koji je naglasio kako lijek i dalje mora proći kliničko testiranje kako bi se provjerilo može li doista pomoći zaraženima. I to testiranje mora biti široko da bi se ta informacija doista i dobila. Za to su potrebne stotine i tisuće pacijenata, a samo testiranje može potrajati i nekoliko mjeseci. U službenom priopćenju FDA navodi kako u ovom trenutku nema službeno odobrenih lijekova za COVID-19. K tome, stručnjaci izražavaju sumnju u efikasnost klorokina, a studije i dalje traju kako bi se utvrdilo koliko je taj lijek doista primjenjiv u ovoj situaciji.

Do sada je svoju sposobnost da zaustavi virus pri ulaženju u stanice, taj lijek koji se prodaje pod više imena, pokazao u laboratoriju i nekim manjim studijama. Primjerice, dr. Ross McKinney Jr. Koji vodi udruženje američkih medicinskih fakulteta koje okuplja oko 400 ustanova rekao je kako je vrlo skeptičan da će klorokin pokazati učinkovitost nakon šire provedenih studija.

I američki stručnjaci puno više vjeruju u Remdesivir koji se sada primjenjuje i u Italiji. Taj se lijek testira u najmanje pet odvojenih projekata, a do sada je dao ohrabrujuće rezultate koje trebaju potvrditi temeljitija klinička testiranja.

Ključne riječi

Komentara 15

KU
kukumica
12:53 20.03.2020.

Proizvodi ga oduvijek, već 100 godina Nizozemska. Ne više za malariju već za ljude s teškim oblikom artritisa. Poslan je u Kinu još u siječnju. Čekaju izvješće kineskih stručnjaka. Košta 11 eura bez recepta. Nema patenta, jeftin i svima dostupan. Ali još nepotvrđen kao lijek za covid19.

MA
marcel
12:32 20.03.2020.

opet antitrump propaganda. Naravno da je lijek bilo potrebno odobriti, jer to što je odobren protiv malarije ne znači da se smije koristiti za bilo što drugo, postoji procedura. Koja je zahvaljujući trumpovoj intervenciji preskočena, inače traje godinama

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
13:39 20.03.2020.

VL opet jaše.. postojeći lijekovi se moraju se zasebnim rješenjem uvrstiti na popis lijekova koji se smiju upotrebljavati za pojedinu bolest. Jadno i tužno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije