Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLEDNI ZNANSTVENIK

Dr. Lauc: Ako netko i kašlje, to je vjerojatno zbog obične prehlade. No, ponašajmo se odgovorno

Gordan Lauc
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
26.02.2020.
u 13:24

Za sada se čini da se radi o virusu koji nije puno gori od gripe, no u to je teško biti siguran, budući da se podaci iz Irana čine dosta gori, piše dr. Lauc.

Ugledni naš znanstvenik i znanstveni poduzetnik molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc, redoviti profesor na Zavodu za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, osnivač tvrtke Genos također s pozornošću prati razvoj oko novog koronavirusa.

- Najveći problem s COVIG-19 virusom je što o njemu vrlo malo znamo, a ima određene sličnosti s vrlo opasnim virusima poput SARS-a i MERS-a. U toj situaciji jako je teško dati bilo kakva argumentirana mišljenja ili predviđanja. No srećom Kinezi tome pristupaju jako ozbiljno, primjerice u Wuhan su poslali preko 20,000 eksperata iz čitave Kine da se bore s epidemijom, tako da svaki dan sve više i više učimo o tom novom virusu. Za sada se čini da se radi o virusu koji nije puno gori od gripe, no u to je teško biti siguran, budući da se podaci iz Irana čine dosta gori. No srećom broj slučajeva izvan Wuhana je jako mali, tako da je još uvijek puno veći rizik da će vas danas pogaziti auto, nego da ćete se zaraziti koronavirusom. Ako netko i kašlje, to je najvjerojatnije zbog obične prehlade ili gripe. No treba se odgovorno ponašati i ako ste bolesni truditi se da ne zarazite druge (tu recimo maske mogu pomoći), a ako niste bolesni redovito prati ruke i izbjegavati bliski kontakt s osobama koje kašlju ili šmrcaju. To će vas zaštiti ne samo od koronavirusa, već i od drugih virusa i bakterija kojih je puno više - smatra dr. Lauc.

Pogledajte i video: Ministarstvo zdravstva: Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti i koronavirusa?

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 2

TK
Ten-kre
15:35 26.02.2020.

U biti to je obična gripa i nikome neće naštetiti. Kolateralna šteta je minimalna i očekivana kao i kod svake gripe. Međutim postavlja se pitanje zašto onda karantene, kontrole, izdvajanje osoba, zabrane okupljanja, zabrane putovanja......?

Avatar babinjak1984
babinjak1984
15:19 26.02.2020.

Sad sam pametniji....................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije