Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska kakvu trebamo

Dov Khenin: Da bismo spasili planetu moramo postići cilj koji je veliki izazov

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - zelenim razvojem protiv klimatske krize"
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/47
26.04.2022.
u 12:27

- Rat je pokazao ovisnost o ruskom plinu, a koronakriza sposobnost na prilagodbu - rekao je Dov Khenin.

Drugo stručno izlaganje na Večernjakovoj konferenciji 'Hrvatska kakvu trebamo – Zelenim razvojem protiv klimatske krize'' održao je Dov Khenin iz Izraelskog klimatskog foruma. Kazao je da se najgore posljedice klimatskih promjena još mogu izbjeći, ako se djeluje odmah.

- Cilj je da se staklenički plinovi smanje za 25 posto, što jest veliki izazov, ali moramo ga ispuniti da spasimo planetu. Koronakriza je pokazala ljudsku sposobnost na prilagodbu na drastične promjene, ako je potrebno, i sad to moramo i ovdje primijeniti - rekao je Dov Khenin pa dodao kako je sve dodatno zakomplicirala invazija na Ukrajinu. Rat je pokazao, istaknuo je, europsku ovisnost o ruskom plinu, a o klimi rijetki brinu.

 

- Moramo iz korijena promijeniti navike, kao i konzumerizam na koji smo naviknuti. Hrvatska je mala zemlja, ima malu ekonomiju i, možemo reći, mali klimatski problem. Ali može imati ogromno mjesto u rješenju problema - ističe Dov Khenin, pa dodaje kako Izraelski klimatski forum može Hrvatskoj pomoći s tehnološkim i socijalnim rješenjima.

- U tehnologiji smo dobri, pokazao je to i Abramowitz, imamo veličanstvena postignuća u modernoj agrokulturi, u upravljanju vodom, u energetskoj samoučinkovitosti sa solarnom energijom i njenim pospremanjem - kazao je Dov Khenin, pa dodao kako tehnologija, iako ključna, nije ta koja može sve promijeniti.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

- Potrebne su i socijalne te kulturne promjene. Kod nas se godinama naglasak stavljao na sigurnost, na teritorij, na mir s Palestinom, a sve izvan toga stvari su koje politiku nisu zanimale. Političare nije bilo briga za klimu, što je za mene, kao okolišnog aktivista, bilo frustrirajuće. S vremenom se stvorilo okruženje za zelenu revoluciju, a s njim i Izraelski klimatski forum, kojeg je inicirao naš predsjednik države - kaže ovaj izlagač, koji ističe kako je upravo njegov forum sad prostor za dijalog i nove politike u svim dimenzijama.

- Svim sektorima se obraćamo, svima u politici, govorimo o klimatskim problemima. Osobne promjene super su, ali one neće biti dovoljne, iako ljude, naravno, treba motivirati na održivo ponašanje. Strukturne promjene kroz centralnu i lokalnu vlast ono su što nam treba - kaže Dov Khenin.

Video - Milanović pokazao 'figu': 'Očekujem sad reakcije, pozive i prijetnje'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije