Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI POKUŠAJ konstituiranja Skupštine

Domovinski pokret će podržati HDZ u izboru predsjednika Skupštine u Splitu

Split: Uručenje 23 ugovora u sklopu programa zapošljavanje žena Zaželi
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
16.08.2021.
u 11:23

Domovinski pokret formalno neće ustrojiti skupštinsku većinu s HDZ-om i Kerumom

Treći pokušaj konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije održat će se sutra. Nitko službeno ne želi reći da su se dogovorili, ali izgleda da je sve riješeno i da će HDZ imati dovoljno ruku za predsjednika Skupštine koji će podržavati župana Blaženka Bobana.

Most odbio

U HDZ-u šute. Iako su na izborima osvojili najviše, 18 vijećnika, nije im dovoljno četvero vijećnika iz partnerskog Kerumova HGS-a. Ako ih ne podrži Domovinski pokret, čiju podršku do sad nisu imali, uslijedili bi novi izbori koji DP-u u ovom političkom trenutku, kada se javno obračunavaju sa svojim dojučerašnjim vođom, nikako ne odgovara.

Odlazak Miroslava Škore u nekim se političkim krugovima i tumačio pobjedom struje koja zagovara suradnju s HDZ-om, prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Dogovorit će se “domovinci” s HDZ-om. Za predsjednika Skupštine očekujem da će biti predložen Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta ili Luka Roguljić iz HSP-a, čije ime se od početka spominje – kaže Nikola Grmoja.

Domovinski pokret više puta je pozivao Most da zajedno s HDZ-om i njima formiraju većinu, ali Most je to odbio. Naime, u prvom pokušaju konstituiranja Skupštine Ivica Kukavica iz Mosta bio je kandidat za predsjednika. Za njega je bio cijeli oporbeni blok, Mostovih 7 vijećnika, SDP-ovih 6, koalicije ZA 5 i Centrovih 4, što je 22, a potrebno ih je 24.

Tada nisu dobili podršku trojice vijećnika DP-a. U drugom pokušaju bile su dvije kandidatkinje: Danicu Baričević predložio je HDZ, a Dašu Dragnić predložio je Centar. Obje su dobile po 22 glasa, a DP je opet sa svoja odlučujuća tri vijećnika ostao neutralan pa ni vladajući ni oporba nisu dobili svoju predsjednicu Skupštine.

Iz DP-a su svoju neutralnu poziciju branili tvrdnjom kako im je neprihvatljiva suradnja s Kerumovim HGS-om i Ostojićevim SDP-om. Pokušali su dogovoriti da se ponovno za predsjednika Skupštine kandidira Ivica Kukavica iz Mosta, kojega bi podržao i HDZ, odnosno imao bi konsenzualnu podršku, bez definirane skupštinske većine.

To nije odgovaralo ni HDZ-u, koji u tom trenutku nije imao drugog izlaza, ali ni Mostu koji je sve presjekao u subotu kada su u Splitu konferenciju za novinare održali Božo Petrov, Nikola Grmoja i Miro Bulj. Najavili su kako će u glasanju biti suzdržani, neće ni predložiti ni podržati nikoga.

– Most je napravio sve, jedini smo predložili kandidata na prvoj sjednici. HDZ, Domovinski pokret i Kerum nisu to željeli napraviti, sada je na njima da preuzmu odgovornost. Imali smo mogućnost da oporba preuzme upravljanje Skupštinom, no očito nije bilo volje kod Domovinskog pokreta. Sada je na njima, mi smo dali sve od sebe, bili smo najkonstruktivniji – ocijenio je Bulj i poručio kako su ponekad možda bolji izbori nego trgovanje voljom naroda koji je htio promjene, a ne nastavak upravljačke strukture Blaženja Bobana, Ante Sanadera i Željka Keruma.

Pozivaju na odgovornost

Nakon dva mjeseca pomirljivih tonova i poziva na suradnju iz Domovinskog pokreta su na istup mostovaca reagirali vrlo oštro.

– Besadržajni populizam kojim Most želi skupiti jeftine političke poene neće im proći. DP je nakon prvog neuspjelog konstituiranja pozvao sve političke opcije u županijskoj skupštini da konsenzualno podrže Ivicu Kukavicu za predsjednika Skupštine kako bismo mogli početi s radom bez jasno definirane skupštinske većine. Nažalost, samo Most zna zašto im nije prihvatljivo imati predsjednika Skupštine bez formirane skupštinske većine. Notorna je laž kako postoji bilo kakav dogovor između DP-a, HDZ-a i HGS-a – piše u priopćenju Nikole Grabovca, predsjednika DP-a Splitsko-dalmatinske županije.

– DP će biti ustrajan u vlastitoj poziciji. Svjesni smo vlastite odgovornosti, ali pozivamo i sve druge da budu svjesni odgovornosti i da konstituiramo županijsku skupštinu bez formiranja skupštinske većine kako bi ona mogla početi s radom i donositi sve one odluke koje su važne za sve građane naše županije – ustvrdio je Grabovac.

Dakle, za očekivati je da će izabrati predsjednika Skupštine, ali formalno neće ustrojiti većinu s HDZ-om i Kerumom.

VIDEO Misa na Kamenitim vratima povodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije