Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revolucionarno

Do zdrave kičme 'kuhanjem' živca. Nakon operacije odmah kući.

'kicma_nnn_unu_150912'
Foto: Frano Ožbolt
1/4
16.09.2012.
u 19:00

Pacijenti više neće morati “pod nož” i na dugo bolovanje, a liječenje neće stajati više od 10.000 kn

Liječenje bolesne kralježnice, a na bolove u leđima svake se godine liječniku požali oko 220.000 novooboljelih Hrvata, ne bi više trebalo biti ni dugotrajno ni skupo. Zaposleni menadžer ili činovnik kojemu su popustili “amortizeri” na posao bi se u budućnosti nakon zahvata mogao vratiti za samo jedan tjedan, radnik koji za život zarađuje obavljanjem fizičkih poslova na poštedi bi ostao do mjesec dana. Troškovi njihova liječenja, uspješnog u gotovo 70 posto slučajeva, stajali bi oko 10.000 kuna. Idu li zbog istog zdravstvenog problema kao do sada “pod nož”, njihov povratak na posao bit će u najboljem slučaju za pola godine, a liječenje – od operacije do fizikalne terapije – stoji najmanje 100.000 kuna.

Kirurg Perović kao đak

Minimalno invazivni zahvati, kod kojih je moguće uklanjanje boli u relativno kratkom roku, zdravstvene su troškove u SAD-u u liječenju bolnih stanja skresali 50 do 70 posto. A takvi su zahvati – kod kojih se, laički objašnjeno, ubodom 10 do 15 centimetara duge igle, čija je zadaća uz pomoć struje na 65 stupnjeva “skuhati” ili na još višoj temperaturi “spržiti” oštećene i bolesne živčane završetke – predstavljeni na kongresu medicinara u Bolu na Braču.

– U SAD-u je bol treća na listi kroničnih bolesti, nakon srčanih i kancerogenih – kaže nam prof. dr. sc. Richard L. Rauck, predsjednik Svjetskog instituta za bol. O novim metodama minimalno invazivne kirurgije kralježnice podučavao je prof. Rauck i liječnike iz Hrvatske, točnije medicinare iz Specijalne bolnice Sveta Katarina, smještene u Zaboku, gdje se zasad te metode u Hrvatskoj najčešće primjenjuju. Jedan od njegovih “đaka” jest i kirurg iz te bolnice Darko Perović.

– Spinalno minimalno invazivni zahvat za mlade ljude koji imaju bolnu kralježnicu, odnosno oštećen disk, provodi se tako da se, nakon prikupljenih nužnih nalaza, najprije napravi diskografija. Taj postupak traje 30 minuta, a provodi se tako da se tankom iglom ulazi u “sumnjivi” disk i pod tlakom se pacijentu daje kontrast. To se radi u lokalnoj anesteziji pa pacijent može reći što ga boli. Tjedan do dva nakon ove diskografije pacijent dolazi na biakuplastiku gdje se iglom ciljano pušta struja u oštećene bolesne živčane završetke. Taj je postupak gotov za pola sata do 50 minuta. Pacijent isti dan odlazi kući, a na posao se vraća u relativno kratkom roku – tumači dr. Perović.

Seksualna funkcija neoštećena

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za pitanje liječenja bolnih stanja prof. dr. Leonardo Kapural otkriva nam da muškarci koji se podvrgnu minimalno invazivnom zahvatu na kralježnici mogu biti sigurni da neće ostati bez seksualnih funkcija, što se kod operativnog zahvata, iako u malom broju slučajeva, ipak može dogoditi.

– Ove metode primjenjujemo godinama i gotovo nisam imao nikakvih komplikacija – kaže prof. Kapular, Hrvat s dugogodišnjom adresom u SAD-u.

Usluge “nove medicine” koje se već primjenjuju u Sv. Katarini uz plaćanje mogle bi biti dostupne i “običnim” pacijentima ako HZZO potpiše ugovor s njima. Postoje naznake da će se to ubrzo i dogoditi. Prof. dr. Dragan Primorac, jedan od utemeljitelja te bolnice, potvrđuje mišljenje profesora Van Zunderta da bi nove metode donijele znatne uštede hrvatskom zdravstvu.

Komentara 12

OS
osddos
19:48 16.09.2012.

da a što se događa sa mišićima i tkivom sa kojima je taj živac povezan?gubi li8 se kakva funkcija?javlja li se osjećaj nravinjanja,bridnje ili nešto drugo.većina ima problem sa l5-s1 a zna se da se tu problem javlja do nožnog palca.što ako disk napravi prodor u živčani kanal?ovo mi je više kao tableta za bol bez više informacija.boli nema na kratko,a problem ostaje.ako disk nije iskočio ili pukao onda mislim da je bolja yoga,masaža i tjelovježba,pa polako se vide za godinu dana prvi rezultati. ovo je mišljenje čovjeka koji se bori s problemom leđa par godina i isprobao sam sve od injekcija voltaren-deksa-apaurin,tableta,tretmana po toplicama do ovog zadnjeg što mi je spasilo život.YOGA hvala ti od srca Zdenko

IS
istima
20:33 16.09.2012.

imao sam strahovite probleme sa leđima sve dok se nisam odrekao seksa.... a jbga

MJ
mjuric20
17:09 17.09.2012.

Ovaj clanak je nista drugo nego vrsenje pritiska na HZZO kako bi potpisao ugovor s bolnicom Sv. Katarina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije