Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predaja u zgradi Sabora

DIP zaprimio svega šest kandidatura za parlamentarne izbore u proteklih tjedan dana

branko hrvatin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.08.2016.
u 08:58

Glavnina će ih prispjeti u ovom tjednu, odnosno do subote, 13. kolovoza kada istječe rok za predaju kandidatura

Svega šest kandidatura za prijevremene parlamentarne izbore zaprimilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u proteklih tjedan dana, glavnina će ih, dakle, prispjeti u ovom tjednu, odnosno do subote, 13. kolovoza, kada istječe rok za predaju kandidatura, a od danas DIP kandidature prima u zgradi Hrvatskog sabora, umjesto u svom sjedištu u Visokoj ulici.

 Od utorka do petka, 12. kolovoza saborska će vrata za podnositelja biti otvorena od 8.30 do 20 sati, u subotu, 13. kolovoza od 8.30 do 24 sata, to jest do ponoći.

Izvjesno je da svoje kandidature ovaj tjedan u DIP trebaju predati HDZ, dvije pravaške koalicije, koalicija stranke Milana Bandića i Narodne stranke Reformista Radimira Čačića, kao i brojni drugi kandidati, no službeno su svoje kandidature najavili samo jedna stranka – Pametno i koalicija Živi zid, Uvijek Franker i Promijenimo Hrvatsku i to za subotu i petak.

Od šest pristiglih kandidatura jedna je Narodne koalicije (SDP, HSS, HNS, HSU), a pet preostalih za 12. jedinicu u kojoj svojih osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina. Za jednog  zastupnika pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske) do sada su stigle dvije kandidature, grupe birača i Stranke Bošnjaka Hrvatske, kandidati su Idris Sulejmani i Alija Avdić. Dvije su kandidature i za zastupnika koji u Saboru predstavlja 12 "malih" manjina, Saveza Roma Hrvatske Kali Sara i Udruge romskog prijateljstva Luna, njihovi su kandidati Veljko Kajtazi i Duško Kostić.

Za jednog zastupnika mađarske manjine, za sada je pristigla samo jedna kandidatura, Saveza mađarskih udruga i to  Šandora Juhasa. U 12. jedinici svoje zastupnike biraju i pripadnici srpske (tri), talijanske (jednog) te češke i slovačke (jednog zajedničkog) manjine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije