Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt Makedonca

Metkom u čelo završio životni put kralja prostitucije na Balkanu

Dilaver Bojku
Foto: Reuters/Pixsell
15.08.2017.
u 19:27

Dilaver Bojku bojao se krvne osvete obitelji iz susjednog sela zbog svađe oko koncesije nad plažom, zbog čega nije izlazio bez pancirke

Metkom u čelo završio je životni put Makedonca Dilavera Bojkua zvanog Leku (58), neokrunjenog kralja prostitucije na Balkanu koji je u ponedjeljak oko 17 sati ubijen pred svojim kafićem na plaži Aqua Blue u Strugi na obali Ohridskog jezera.

Helikopter i dronovi u zraku

Tom “najpoznatijem državljaninu Makedonije”, kako ga je svojedobno nazvao američki ambasador u Makedoniji Lawrence Butler, pred očima gostiju kafića zamaskirani muškarac došao je na udaljenost od metar, izvadio pištolj, te ga jednim hicem pogodio u čelo i potom sjeo na motocikl i pobjegao. Za ubojicom tragaju brojni policajci i pripadnici specijalne policije, dignut je i helikopter, a policija u pretrazi koristi i dronove.

Nije tajna da je Bojku u svojoj karijeri koja je trajala od kraja sedamdesetih pa sve do početka dvijetisućitih godina, a u kojoj se uglavnom bavio organiziranjem prostitucije i švercom djevojaka iz bivšeg SSSR-a u zapadnu Europu, stekao brojne neprijatelje. Prema procjenama makedonske policije, u tom razdoblju kroz njegove ruke prošlo je najmanje tri tisuće djevojaka, od kojih je u Veleštu – rodnom selu Dilavera Bojkua – uvijek bilo smješteno njih barem dvjesto, pa stoga i ne čudi da je upravo to mjesto u vrijeme Jugoslavije bilo možda i najpoznatije kada je u pitanju prostitucija. Bojku je u svom kafiću uvijek zadržavao desetak najljepših djevojaka koje je nudio visokopozicioniranim ljudima s kojima je surađivao.

– Prostitucija je u prirodi žena s kojima radim, a ja im samo pomažem i pokušavam ih usmjeriti na to da pronađu spas – rečenica je kojom se devedesetih Bojku proslavio u medijima. Njegovoj vladavini kraj je došao 2001. godine kada je osuđen na zatvorsku kaznu. Brzo je uspio pobjeći zahvaljujući vezama u policiji, ali je uhićen nakon samo nekoliko mjeseci, te je krajem 2003. osuđen na četiri godine zatvora, iz kojeg izlazi 2007. godine.

Umiješani su bili brat i sin

Od tada se, barem prema njegovim riječima, bavio samo legalnim poslovima, a zanimljivo je kako se motiv koji se krije iza njegova ubojstva ne povezuje s prostitucijom, nego s krvnom osvetom. Naime, do sukoba između dviju porodica – Bojku i Istrefi – došlo je prije dvije godine zbog koncesije nad plažom na obali jezera. Sve je eskaliralo u prosincu 2015. godine kada je u oružanom sukobu ubijen jedan od članova porodice Istrefi, a u ubojstvo su bili umiješani brat i sin Dilavera Bojkua. Ubojstvo koje se dogodilo u ponedjeljak navodna je osveta zbog tog sukoba. Inače, koncesiju nad plažom dobio je “kralj prostitucije”, koji se zbog svega što se dogodilo bojao krvne osvete te iz kuće od tada nije izlazio bez pancirke.

Komentara 91

DU
Deleted user
19:55 15.08.2017.

Makedonac Dilaver Bojku ? Imalo bi smisla napisati makedonski državljanin, ali Makedonac...To je isto kao i napisati Hrvat Milorad Pupovac.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
19:42 15.08.2017.

jedan gad manje na ovom svijetu...

DU
Deleted user
20:03 15.08.2017.

Nije on Makedonac nego siptar. Drugo trebao je staviti pancirku na glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije