Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Demokratski socijalizam: ‘BMW nacionalizirati i uvesti samoupravljanje’

I bivši kancelar Gerhard Schröder nije oklijevao u javnosti reći kako je “dosljedni marksist”
03. svibnja 2019. u 11:19 21 komentara 889 prikaza
Njemački komunisti
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Kevin Kühnert, lider Jusoa, mladeži njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) dao je Die Zeitu intervju u kojem je izložio smjernice prema kojima bi se trebali kretati poklonici lijeve ideje.

Prosvjedi protiv preskupih najamnina Socijalna bomba Nijemci na prosvjedima zavapili: Želimo socijalistički model stanovanja!

Nakon intervjua, Kühnertom i njegovim idejama (29-godišnjak je deklarirani homoseksualac i poklonik komunizma) odmah su se pozabavili praktično svi njemački mediji. Jer, u tom intervjuu mladi ljevičar istaknuo je kako je nemoralno zarađivati na tuđem prostoru za život, odnosno biti vlasnikom više stambenog prostora nego vam realno treba.

Kevin Kuehnert | Autor : DPA/Pixsell Foto: DPA/Pixsell Kevin Kühnert (29), lider Jusoa, mladeži njemačkog SPD-a, zalaže se za skretanje ulijevo     

A onda se očešao i o oslonac kapitalizma, korporaciju, rekavši kako bi kompanije poput BMW-a trebale prijeći u vlasništvo radnika.

Tko će, ako neće mladi

– Treba to učiniti demokratskim kanalima. Bez kolektivizacije nadvladati kapitalizam je nezamislivo. Nije me briga stoji li uz ime BMW-a stoji ‘državna automobilska kompanija’ ili ‘samoupravno poduzeće’ ili ako se odluči da društvu ovakav BMW uopće ne treba. Bit je da se distribucija profita odvija kontrolirano na demokratski način. A to isključuje da je vlasnik kompanije neki kapitalist – rekao je Kühnert.

Prosvjed u Berlinu protiv visokih stanarina `pravo na dom` Novi prosvjedi u Berlinu protiv povećanja stanarina

Odmah je primijećeno da, za razliku od svojih kolega, koji demokratski socijalizam tek deklariraju, Kevin Kühnert u njega doista i vjeruje. Realno, takve ideje nisu nešto neočekivano. S jedne strane ljudi su pritisnuti načinom života koji nudi moderni kapitalizam, a koji je dosta daleko od onoga kako je izgledalo najsnažnije europsko gospodarstvo, primjerice, 70-ih godina. A s druge strane, populističke alternative ne nude bitno više od trgovine strahom, pri čemu se već pomalo pokazuje da tome europski puk ipak nije baš sklon. Pogotovo jer u takvom diskursu u kojem prevladava migrantofobija ne ostaje previše prostora za teme o gospodarstvu i kvaliteti života. Neka reakcija slijeva morala se dogoditi, a ovakva reakcija krajnje lijevim idejama pokazuje i kako su amalgami kakve su bile stranke lijevog centra 90-ih godina propali eksperiment.

Održiva ljevica koja bi bila prihvatljiva i centru očito ne može proći. I sada se u njemačkom SPD-u nakon propasti Martina Schulza javljaju mlađi političari kojima je očito kompromis s demokršćanima nešto krajnje neprihvatljivo jer ideje kakve je iznio šef Jusoa (Jungsozialisten) nemaju baš nikakve dodirne točke s CSU-om ili CDU-om? Ali, upozorava Der Spiegel, sličan smo scenarij već vidjeli s Gerhardom Schröderom koji nije oklijevao u javnosti reći kako je “dosljedni marksist” čija je namjera dokinuti privilegij vladajuće kaste. Sve dok nije došao na vlast pa onda napravio, kažu kritičari, najveći udar na socijalna prava u povijesti Njemačke.

Muzej crvene povijesti u Dubrovniku U Dubrovniku Otvoren Muzej crvene povijesti: 'Trend interesa za socijalizam raste'

Komentari na Kühnertov intervju zapravo su očekivani. SPD-ovac Ralf Stegner tvitao je u obranu mlađeg kolege navodeći kako je on govorio o modelu demokratskog socijalizma, ne o njegovim perverzijama misleći valjda na to da je po njemu Kühnert vjerodostojan u svojim razmišljanjima jer reflektira ono što u ovom trenutku tišti društvo, no ipak daje prijedloge koji su izvan okvira u kojem SPD djeluje. Nije netočno, u Njemačkoj vlada nestašica stambenog prostora dok je automobilska industrija na prekretnici. SPD-ovci iz Seeheimer Kreisa, konzervativne frakcije upitali su se “čega se to Kühnert napušio, a što god da je sasvim sigurno nije legalno”.

Svi jednako siromašni

Ima ih koji smatraju kako mu je bolje da prijeđe u krajnje lijevu Die Linke. A njihov je parlamentarni lider Jan Korte sve naprosto ismijao.

njemačka zastava IMIGRACIJE Smanjen broj odlazaka Hrvata u Njemačku! Objavljeno koliko ih se lani doselilo

– Drugovi gazdi postavili su temelje za politiku koja najprije pogoduje korporacijama, a tek onda narodu. Bilo bi im bolje da se toliko brinu o stanju u svojoj stranci nego o Kühnertovim izjavama. A trebali bi biti zadovoljni time da se barem njihova mladež ne zadovoljava niskim profilom koji je stranka zauzela – rekao je Korte. Thomas Strobl iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) rekao je da se 30 godina nakon nestanka DDR-a ljevica želi vratiti socijalizmu. Oštriji je bio ministar prometa Andreas Scheurer iz Kršćansko-socijalne unije (CSU).

– Srećom, nadvladali smo socijalizam u kojem jesmo svi bili jednaki, ali jednako siromašni. Tražiti da se kolektiviziraju kompanije poput BMW-a pokazuje svu nazadnost i ekscentričnost pogleda na jednu izgubljenu utopiju. Ne mogu to nikako shvatiti ozbiljno – zaključio je Scheuer.

Specijal o Angeli Merkel

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar Dixie_land
  Dixie_land:

  Jesam li ja dobro pročitao ili ste vi pogriješili. Jeli moguće da je lik homoseksualac i poklonik komunizma. Staljin i drugovi su vjetrenače u grobu. I zašto mjenjati nešto što dobro funkcionira? Zašto bi iz ruke kapitalista kompanija prešla u ... prikaži još! ruke radnika kada bi to vjerovatno uništilo kompaniju u državi kao Njemačka?

 • Darko22:

  Hahahahahahahahahaha

 • Morvena1936:

  Ovaj degenerik priželjkuje siguran put da ne samo Njemačka nego cijela Evropa završi kao Venezuela pod vodstvom crvenih kmera, sreća da nema šanse da se takvi dokopaju vlasti, nisu evropljani toliko blesavi