Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smanjen broj odlazaka Hrvata u Njemačku! Objavljeno koliko ih se lani doselilo

Najviše hrvatskih državljana živi u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, njih 117 000
15. travnja 2019. u 17:27 26 komentara 2941 prikaza
njemačka zastava
Foto: Reuters/PIXSELL

U Njemačkoj je 2018. živio rekordan broj stranaca, a njihov broj se u prošloj godini povećao za oko 292.000 te sad iznosi 10,9 milijuna, dok se prošle godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 27.772 osoba, objavio je u ponedjeljak Državni statistički zavod u Wiesbadenu.

Kopačevo OBEĆANA ZEMLJA Upoznajte hrvatsko selo u kojem nema vila i tek je jedna trgovina. 'Ovo je raj na zemlji!'

Broj državljana Republike Hrvatske s boravkom u Njemačkoj se između 31.12.2017. i 31.12.2018. povećao za 27.772. To je osjetno manje nego godinu dana ranije, kada se broj hrvatskih državljana u Njemačkoj povećao za 35.295.

Prošle je godine, po prvi put otkako je Hrvatska 2013. ušla u Europsku uniju, broj doseljenika iz Hrvatske bio u padu u odnosu na godinu ranije.

Krajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 395.665 državljana RH, što je 170.694 više nego krajem 2012., posljednje godine u kojoj Hrvatska nije bila članicom Europske unije.

Zdravko Mustač i Josip Perković Povrijeđena prava Mustač od suda u Strasbourgu traži zadovoljštinu zbog izručenja Njemačkoj

Najviše hrvatskih državljana, njih 117.660, živi u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg.

Po broju stranaca, Hrvatska se nalazi iz Turske, Poljske, Italije, Sirije, Rumunjske.

Ukupno je krajem 2018. u Njemačkoj živjelo nešto ispod 83 milijuna stanovnika, a 10,9 milijuna stranaca se odnosi samo na osobe sa stranim državljanstvom.

 

Ako se gleda ukupan broj tzv. stanovnika s migrantskom pozadinom, u što spadaju i stranci, njemački državljani stranog porijekla, kao i etnički Nijemci koji su nakon raspada istočnog bloka doselili u Njemačku, tada je njihov broj sa 19,7 milijuna gotovo dvostruko veći.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Najveći priljev useljenika prošle je godine zabilježen iz zemalja zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije. Porast useljenika iz ovih zemalja povezuje se sa zakonom o useljavanju stručne radne snage iz ovog dijela Europe, koji je Njemačka donijela 2015.

Pored stanovnika neke od zemalja zapadnog Balkana, najveći broj useljenika koji su u Njemačku došli na temelju radnih ugovora dolazi iz Indije, Kine i SAD-a.

VIDEO Evo kolike su plaće u Njemačkoj

 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • than:

  Kako baza, odnosno broj stanovnika pada, očekivano je da broj onih koji odlaze također pada. Samo treba biti realan. Ne odlaze ljudi samo u Njemačku.

 • volim.hrvatsku:

  Ima nas koji zivimo u hr, ima nas koji smo sretni u hr, a nismo kako bi neki rekli "uhljebi" ....

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  ..sprema se rececija u njemackoj.. Gradevina ce prva stati, i mozete si mislti ,koji ce prvi dobit nogu. Nakon max 12 mjeseci nema vise naknade za nezaposlene... Italija ce prva puknuti....