Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strože mjere

Todorić ostaje na slobodi, ali se svaki dan mora javiti policiji! Blokirano mu 64 milijuna eura

Ivica Todorić
Foto: Vantagenews.com/PIXSELL/
1/2
23.04.2018.
u 21:07

Sutkinja: Afera Agrokor ima političku dimenziju jer on predstavlja 15% hrvatskog BDP-a, ali progon nije pod političkim pritiskom

Ivica Todorić živi u elitnoj četvrti Londona Belgraviji, ali, po riječima njegove odvjetnice – nije mu lako. Osnivaču Agrokora blokirano je 64,4 milijuna eura u četiri države, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Kanadi i Švicarskoj, a boravak u Londonu financira novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge i novcem prijatelja.

Uz to, istječe mu najam stana pa će najvjerojatnije morati tražiti novo mjesto za život. Stoga mu je sutkinja sa suda u londonskom Westminsteru, koja je odlučivala o njegovu izručenju, a koja mu je htjela povisiti jamčevinu, ipak dala popust te je jamčevina ostala na 100 tisuća eura.

Strukturiran život

Todorić, osim toga, od danas vodi vrlo strukturiran život: kod kuće mora biti najkasnije u 21 sat i svaki se dan mora javiti na policiju. Unatoč tomu, Todorić – a i njegova supruga – barem tim dijelom rasprave mogu biti zadovoljni. Alternativa je bila pritvor, a mali uvid u to kako je to biti potpuno lišen slobode osjetio je Todorić u nekoliko sati dok je čekao odluku s lisičinama na rukama.

No nisu ni lisičine o kojima su izvijestili novinari iz sudnice bile najgora neugodnost – taj je trenutak bio kad mu je sutkinja Emma Arbuthnot priopćila da odbacuje argumente obrane te da nema zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj. Todorić sada ima tjedan dana za podnošenje zahtjeva za žalbu te bi se procedura ekstradicije mogla nastaviti na višim sudovima i trajati mjesecima. Sutkinja Lady Emma Arbuthnot, koja je prije nekoliko godina također naredila izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Švedskoj, odbacila je dva ključna argumenta Todorićevih odvjetnika: političku motiviranost progona te manjkavosti hrvatskog pravosuđa.

– Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar bio je viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom – stoji u sutkinjinu obrazloženju presude. Doduše, uvažila je tvrdnje odvjetnice Jadranke Sloković iznesene na prošlom ročištu da je čudno što je hrvatsko tužiteljstvo unaprijed najavilo suđenje. No ovo su neuobičajeni uvjeti pa je to shvatljivo, kazala je sutkinja koju je, inače, Assange optužio da donosi politički motivirane presude. Argumentaciju nalazi u tome da je sutkinja supruga baruna Arbuthnota, konzervativca koji je u britanskom parlamentu desetljećima obnašao visoke dužnosti vezane uz obranu i sigurnost, a potom je kratko vrijeme bio direktor u privatnoj obavještajnoj konzultantskoj tvrtki koju je osnovao bivši šef britanske obavještajne službe MI6.

Istraga napreduje

Sutkinja je odbacila i argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska Vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora. – Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke – navodi sutkinja. No Bartlettovim svjedočenjem bila je nezadovoljna i odvjetnica Sloković.

– Nismo iznenađeni odlukom sutkinje. To smo i očekivali. Bartlett je stranac, radio je iz svog kuta i nije se konzultirao s obranom u Hrvatskoj – kazala je.

Iako je sutkinja pohvalila Todorićevu britansku odvjetnicu, nije uvažila njezino obrazloženje da će osnivač Agrokora zbog manjkavosti hrvatskog pravosuđa dugo čekati u istražnom pritvoru. Sutkinja je kao argument za svoju odluku navela da su u Hrvatskoj već ispitana 43 svjedoka i da istraga brzo napreduje.
Ivica Todorić nakon izlaska sa suda ponovno je optužio hrvatski državni vrh da ga progoni.

– Ovo je moja pobjeda. Došao sam u Englesku s nekim ciljevima i sve sam ih ostvario. Ja sam ovdje bio na sudu zbog azila, uopće se nisam branio. Očekivao sam ovakvu odluku, Engleska je pravna država. Izručenje? Čekajte, čekajte. Doći ću sam u Hrvatsku. Kada? Vrlo brzo, izenadit ćete se – izjavio je Todorić. Dodao je da, kad mu nema supruge, troši 15 funti, a kad je supruga s njim 50 funti dnevno.

.U nastavku pratite tijek događaja:

16:05 Ivici Todoriću blokirano je 64,4 milijuna eura u četiri države, doznaje se u ponedjeljak od njegove obrane, a boravak u Londonu financira se novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge. Todoriću je blokirano 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi. Njegova supruga prodala je obiteljsku kuću za 250.000 eura i taj je novac donijela i uredno prijavila u Britaniji. Iz toga iznosa plaćena je Todorićeva jamčevina i plaćaju se troškovi života u Londonu, doznaje Hina od Todorićeve obrane.

15:15 Odvjetnica: supruga Ivice Todorića je imala 250 000 € kad je napustila Hrvatsku. Novac je potrošen za jamčevinu, stan i život u Londonu, javlja RTL. Sutkinja: Todorić ostaje na slobodi. Mora se prijavljivati svaki dan na policiju. Sigurnosnu narukvicu mora nositi od 19h do 9 h ujutro.

 

 

15:00 Nastavljeno je ročište u Londonu. Čeka se odluka o pritvoru

13.50 – Todoriću su stavili i lisičine dok čeka odluku o pritvoru ili jamčevini.

13.40 – Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković rekla je da nije iznenađena odlukom suda.

– Takvu smo odluku i očekivali – rekla je Jadranka Sloković za N1.

Komentirala je i mogućnost pritvora.

– Todorić se u cijelosti pridržavao restrikcija engleskog suda i mislim da će biti produžene dosadašnje mjere koje je uredno izvršavao – rekla je.

13.24 – Todorić će ostati u pritvoru dok se ne donese odluka o jamčevini. Odluka bi trebala biti objavljena oko 15 sati po našem vremenu.

13.21 – Sutkinja traži i pritvor jer smatra da nije dovoljna jamčevina od 100.000 funti.

13.19 – Todorića treba izručiti, rekla je sutkinja, javlja RTL-ov novinar. Ne postoje prepreke za izručenje, ali neće ići odmah u Hrvatsku. Slijedi žalbeni proces, javlja N1.

13.15 – Sutkinja je rekla kako nije uvjerena u to da se Todorića politički proganja. Kaže da za tu tvrdnju ne postoji dovoljno dokaza te da je riječ o slabom argumentu. Dodala je da prihvaća tvrdnje odvjetnice Sloković da je čudno što je tužiteljstvo unaprijed najavilo suđenje, ali je naglasila kako su ovo neuobičajeni uvjeti pa je to shvatljivo, javlja N1. Također je rekla kako nema političke motivacije za progon.

13.05 – Sutkinja kaže kako se slaže da se istraga u Hrvatskoj odvija brzo i ne očekuje da će trajati još dugo na osnovi onoga što joj je do sada predočeno, javlja N1. Sutkinja se referirala na argument Todorićeve obrane o tromosti hrvatskog pravosuđa.

12.59 – Nakon rješavanja nekoliko prethodnih predmeta počelo je ročište za Todorićev slučaj.

12.25 – Ivica Todorić stigao je na sud u pratnji supruge, javlja N1.

Nakon izricanja odluke o tome postoje li ili ne postoje prepreke za izručenje Todorića Hrvatskoj, sutkinja će odluku obrazložiti. Nakon objave odluke postoji mogućnost žalbe na tri različite instancije u Velikoj Britaniji te se procjenjuje da bi proces potom mogao trajati dodatnih četiri do šest mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 98

2X
2Xgeneral
11:34 23.04.2018.

lesi se vraća kući

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:33 23.04.2018.

izravni krivac za propast slavonije!al ne samo on,nego i svi koji su bili na vlasti

Avatar raco
raco
11:04 23.04.2018.

Kakav lik. Dok mu je država išla niz dlaku sve je bilo 5, sada drvljem i kamenjem na državu i sve njene institucije. Dođi ti lijepo doma i objasni na sudu sve što si radio. On u Londonu, hrani golubove, piše blog i puna mu usta hvale za sebe i svoj doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva. Ti tajkuni su nevjerovatni kako sebe vole predstavljati kao velike patriote a kad nešto zgriješe glavna obrana im je da je riječ o političkom progonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije