Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crkva će izdavati račune i plaćati PDV na donacije iz inozemstva

Pri obnovi i gradnji crkava moći će se odbiti PDV i tako uštedjeti. S druge strane, ulazak u sustav PDV-a znači i porezni nadzor.
20. rujna 2011. u 13:00 40 komentara 32 prikaza
vjernici, crkva
Foto: Arhiva VL

Ulazak Crkve u sustav PDV-a zapravo je dobar potez za Crkvu. Crkva je, naime, kao i ostale vjerske zajednice, neprofitne udruge i slične institucije oslobođena PDV-a. No, taj dio odnosi se samo na onaj neprofitni dio njezinih prihoda, dok bi se na sve na čemu ostvaruje profit trebao obračunavati PDV.

– Crkva će morati plaćati PDV na donacije novca koje dobiva iz inozemstva – objasnila je Tportalu Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Uđe li u sustav PDV-a, u praksi to znači još jednu novost, a to je da će Crkva, tj. njezine institucije, za svoje usluge morati ispostavljati – račune.

Naravno, to ne znači da ćete dobiti račun za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer nije riječ o profitnoj crkvenoj djelatnosti. No svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a.

U Crkvi sada plaćaju porez na dodanu vrijednost kao tzv. krajnji korisnici (kao i većina građana) i nemaju pravo na odbitak PDV-a. Da je Crkva u sustavu PDV-a, primjerice pri obnovi i gradnji crkava i drugih objekata, imala bi mogućnost odbitka PDV-a kao pretporeza i tako bi uštedjela 23 posto. S druge strane, ulazak u sustav PDV-a znači i porezni nadzor, što nije baš povoljno za Crkvu u kojoj je praksa plaćanja u gotovini.

Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • amajda16:

  To će ,na žalost mnogih,najviše pogoditi protestantske crkve,najmanje katoličku.A možda i muslimane.

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  napokon samo da mi je znati ko će ih kontrolirati

 • natürlich:

  20.09.2011. u 17:02h -delminium- je napisao/la: ,,,,, onda ne treba ni njoj placati