Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTUPNI GOVOR AUSTRIJSKE KANCELARKE

„Cilj je življenja vrijedna, tolerantna Austrija, pouzdan partner Europe i svijeta“

Brigitte Bierlein
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/2
03.06.2019.
u 14:52

Nas sjedinjuje jedan cilj, snažna, življenja vrijedna, tolerantna Austrija kao pouzdan partner u Europi i svijetu. U tom ćemo smislu raditi, u tom ćemo smislu vama služiti cijenjene Austrijanke i Austrijanci i svi ostali u ovoj zemlji, rekla je Bierlein

Dva sata nakon prisege nove prijelazne tehnokratske vlade kancelarke Brigitte Bierlein (69) pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, u utorak u bečkom Hofburgu, nova i prva austrijska kancelarka obratila se je javnosti na konferenciji za novinare u austrijskom Saveznom kancelarstvu.

- Nas sjedinjuje jedan cilj, snažna, življenja vrijedna, tolerantna Austrija kao pouzdan partner u Europi i svijetu. U tom ćemo smislu raditi, u tom ćemo smislu vama služiti cijenjene Austrijanke i Austrijanci i svi ostali u ovoj zemlji- rekla je Bierlein u svom nastupnom govoru, dodavši: „U mnogim razgovorima vođenih ovih dana s austrijskim predsjednikom Van der Bellenom „na prvom mjestu je uvijek bilo dobro ljudi u našoj zemlji“.

Nova savezna kancelarka istaknula je da će se njen ministarski kabinet „brižno ophoditi prema novcu poreznih obveznika“. Pojasnila je kako prvo želi zajedno sa svojim timom napraviti „pregled tema“, a tek onda će ih predstaviti javnosti. Apelirala je, pozvavši se i na austrijskog predsjednika, na sve stranačke predstavnike da dogovore „što je moguće brži termin“ za prijevremene parlamentarne izbore, prvotno najavljene za rujan ove godine.

Za sada Kurzovi „narodnjaci“ traže da se izbore održe 1. ili 8. rujna, za što je prethodno bio i austrijski predsjednik, dok su socijaldemokrati (SPÖ) i krajnje desni „slobodnjaci“ (FPÖ), koji su parlamentarnom većinom „srušili“ Kurzovu vladu, u strahu od kazne birača za dosad neviđeni „puč“ u austrijskom parlamentu te eventualne Kurzove nove pobjede, da se izbori održe 29. rujna. Bierlein je uvodno rekla kako joj je „velika čast“ i „najdublja zahvalnost“ služiti Austriji i kako je tu izuzetno odgovornu zadaću preuzela s „poniznošću“, zahvalivši predsjedniku Van der Bellenu na ukazanom joj povjerenju.

Austrijski predsjednik, sada već bivšu predsjednicu Ustavnog suda izabrao je za prijelaznu kancelarku nakon što je parlament izglasao prošli ponedjeljak nepovjerenje vladi konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza, u jeku skandala s kompromitirajućom videosnimkom o korumpiranosti Kuzovog mlađeg koalicijskog partnera, krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), zbog kojeg se je raspala vladajuća koalicija i pala austrijska vlada. Prema procjenama, prijelazna tehnokratska vlada kancelarke Bierlein, trebala bi biti na dužnosti negdje do Božića ovdje godine, do kada se očekuje da će biti formirana nova austrijska vlada, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, najavljenih za jesen. Nakon toga austrijska kancelarka koja će 25. lipnja navršiti 70. godina, odlazi u mirovinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije