Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na ledu?

Ministar Rajko Ostojić u nemilosti premijera Milanovića

Rajko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
30.01.2014.
u 22:23

Ministar zdravlja od ranije nije omiljen predsjedniku SDP-a jer čini „oporbeni blok“ u stranci, nije postigao dobar rezultat na izborima za gradonačelnika Zagreba, a i u dobrim je odnosima s Davorom Bernardićem

Aferu s Brankom Šegonom, pomoćnikom ministra financija Slavka Linića, riješio je premijer Zoran Milanović, i to izjavom za Novu TV kako „taj gospodin više neće biti pomoćnik“. Premijer je pritom još rekao kako očekuje od ministra Linića da nešto poduzme, a ako neće, onda će on.

I u nekoliko ranijih istupa premijer je jasno stavio do znanja kako ne odobrava aferu sa Šegonom, no očigledno da više nema strpljenja čekati Šegona da se sam povuće, ili da presudi Povjerenstvo za sukob interesa. Milanovićevu odlučnost po pitanju pomoćnika ministra financija treba, međutim, gledati i kroz prizmu njegova odnosa prema Slavku Liniću.

Poznavatelji situacije u Vladi i SDP-u svjedoče o tome da Linić, najblaže rečeno, nije Milanovićev omiljeni ministar. Baš suprotno. Premda Linić ostvaruje dobre radne rezultate i ima vrlo dobar rejting u javnosti, premijeru nije omiljen. Milanović zazire od njega još iz vremena prije izbora kada je Linić u jednome intervjuu rekao da predsjednik stranke ne treba biti i premijer. Linićeva funkcija nije upitna, no činjenica da su mu odnosi sa šefom stranke prilično hladni periodično izbija na površinu. Tako je to i sada sa aferom Šegon.

Prema informacijama izvora bliskih Vladi, Milanović je bio sklon Šegonovoj smjeni čim se počelo govoriti da je njegova firma dobila povlašteni kredit od HBOR-a. Linić je, međutim, stao iza svog pomoćnika jer mu ovaj navodno radi na više važnih slučajeva, od utjerivanja poreznih dugova, do predstečajnih nagodbi. No, kako je afera odmicala, tako je premijer gubio strpljenje.

Premda je Milanovićev istup u četvrtak navečer zvučao kao ultimatum ministru financija nakon kojeg bi mogao iz Vlade otići i sam Linić, osobe koje su bliske jednom i drugom tvrde kako je taj scenarij malo vjerojatan. Poznavatelji odnosa u Banskim dvorima kažu da bi se takvo što prije moglo dogoditi drugom ministru koji je u Milanovićevoj nemilosti, Rajku Ostojiću. Ministar zdravlja od ranije nije omiljen predsjedniku SDP-a jer čini „oporbeni blok“ u stranci, nije postigao dobar rezultat na izborima za gradonačelnika Zagreba, a i u dobrim je odnosima s Davorom Bernardićem, šefom zagrebačkog SDP-a.

No, Ostojiću najviše zamjera što je, nakon što su sa 3 milijarde kuna sanirane bolnice, ponovo stvorio dug od 1,5 milijardi, što je sa medicinskim sestrama potpisao kolektivni ugovor po kojem će se 350 milijuna kuna više izdvajati za njihove plaće, što je liječnicima uveo dvosmjenski rad. Spočitava mu i da je bez razloga uništio privatne klinike i produljio liste čekanja.

Komentara 21

ZG
zorbas.grk
22:54 30.01.2014.

naravno da je uništio privatne klinike a povečao liste čekanja bezglavo totalno

DU
Deleted user
22:54 30.01.2014.

Obožavam kad se crveni grizu međusobno.

MR
MrkiMedo
07:24 31.01.2014.

Kakvi hvalospjevi "odlucnom" i "jasnom" premijeru(!). Pa od koga, naravno, nego od Ivanke Tome! Da je premijer odlucan i jasan, ne bi Segon vec odavno bio pomocnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije