Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LORA VIDOVIĆ

Božinovićeve izjave pritisak su na rad i neovisnost institucije pravobranitelja

Lora Vidović
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/4
16.02.2018.
u 15:42

U priopćenju potvrđuje da je danas zaprimila dopis ravnatelja policije kojim se traže dodatne informacije o slučaju devetogodišnjeg migranta, ali i ističe da je sve informacije Ravnateljstvu policije ponovo poslala i prije nego je taj dopis došao na adresu njezina ureda.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović još je jednom danas priopćenjem odgovorila na istup ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji ju je dan ranije prozvao zbog objavljivanja informacije o deportaciji devetogodišnjeg migranta bez roditeljske pratnje. Božinović je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima kazao kako taj događaj nije zabilježen u policijskoj evidenciji, no pravobraniteljica danas uzvraća da je odgovor policije u srpnju prošle godine, nakon što su upozoreni na nepropisno postupanje prema djetetu, bio drugačiji.

- Informacije o postupanju policije prema 9-godišnjem djetetu, o čemu smo prvi put upozorili Ministarstvo unutarnjih poslova u lipnju 2017., primjer su djelovanja mimo propisa RH prema djeci bez pratnje u migrantskim kretanjima i samo jedan od niza sustavnih problema vezanih uz postupanje prema migrantima u iregularnim situacijama. U odgovoru koji smo u srpnju zaprimili, a u kojem prihvaćaju naše upozorenje, nisu tražili dodatna pojašnjenja i informacije o spomenutom djetetu, stoga tvrdnje ministra da ne zna o čemu je riječ, nisu utemeljene – kaže pravobraniteljica.

U priopćenju ističe i kako je komunikacija njezina ureda s MUP-om na temu postupanja prema migrantima redovita, pravovremena i kontinuirana, a obuhvatila je 42 predmeta otvorena od kraja 2016. godine.

- S naše strane, u svim je okvirima profesionalnog i suradničkog odnosa, kao i transparentnog postupanja institucije – ističe Lora Vidović.

Božinovićev poziv da se izbjegavaju javne polemike o ovoj temi pravobraniteljica pozdravlja, no naglašava da je sam ministar proteklih dana potencirao polemiku putem medija, "dovodeći u pitanje kredibilitet, stručnost i profesionalnost Ureda pučke pravobraniteljice", što, uvjerena je, predstavlja neprimjeren pritisak na rad i neovisnost institucije prabobranitelja.

U priopćenju potvrđuje da je danas zaprimila dopis ravnatelja policije kojim se traže dodatne informacije o slučaju devetogodišnjeg migranta, ali i ističe da je sve informacije Ravnateljstvu policije ponovo poslala i prije nego je taj dopis došao na adresu njezina ureda.

- I prije nego je stigao, ponovno smo im dostavili sve informacije, utemeljene upravo na dokumentaciji MUP-a, na kojima temeljimo tvrdnje o nezakonitom postupanju prema migrantima, a posebice djeci bez pratnje zatečenoj u RH – ponavlja pravobraniteljica.

Dodaje kako ne želi daljnjom javnom komunikacijom i odgovaranjem na optužbe ministra podizati tenzije i odvraćati pozornost s problema na koje kontinuirano upozorava, uključujući i izostanak detaljne i učinkovite istrage policijskog postupanja prema migrantima u iregularnim situacijama, među kojima su i djeca bez pratnje.

- Stoga će se sva daljnja komunikacija Ureda pučke pravobraniteljice u odnosu na ovu temu, do najavljene sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odvijati isključivo s MUP-om i drugim nadležnim tijelima, vodeći računa o Ustavnim jamstvima samostalnosti i neovisnosti u radu institucije – najavila je pravobraniteljica.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
16:30 16.02.2018.

na silu postavljena tako će i otići

Avatar argus100
argus100
16:49 16.02.2018.

Ništa osobno, drugarica samo izvršava partijski zadatak,, Napadaju redom, ministarstvo po ministarstvo,, pa gdje prođe, prođe.

KR
krka
17:19 16.02.2018.

kokoš kokodače da bi opravdala mjesto i lijepi novac koji isisava svaki mjesec od države! što ne nariče nad stotinama ubijene dječice nesrba koje su teroristi i JNA pobili u agresiji na Hrvatsku 1990-1995?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije