Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božinović negira:

Protjerali smo dijete?! Nisam čuo za to

15.02.2018.
u 19:35

Ured pravobraniteljice proveo je uvid u postaji Tovarnik te su utvrdili da se od listopada 2016. promijenilo postupanje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović reagirao je danas na optužbe pučke pravobraniteljice Lore Vidović da je policija protjerala iz Hrvatske devetogodišnjeg migranta bez roditeljske pratnje.

Ministar tvrdi kako u policijskim evidencijama nije pronađen takav slučaj, a nije mu jasno ni kako je moglo doći do toga da se u javnost plasira informacija o deportaciji djeteta, a da se ne zna o kojem je djetetu riječ ni kada se to dogodilo.

Protupravno lišavani slobode

- Ako se s nečim izišlo u javnost, onda bi bilo dobro, to bi bio standard, da se kaže o kome i čemu se radi – zaključio je ministar na presici nakon sjednice Vlade i dodao kako je Ravnateljstvo policije zbog toga od pravobraniteljice zatražilo informaciju o kojem je konkretno djetetu riječ.

Iz ureda Lore Vidović uzvraćaju, međutim, da je riječ o pokušaju svođenja problema na komunikaciju među institucijama i tvrde kako je protuzakonito postupanje policije prema neregularnim migrantima, pa i djeci, poznato DORH-u i saborskim odborima kojima su krajem siječnja uputili dopis kojim su ih iscrpno izvijestili o stanju na terenu, a MUP-u su, kažu, sve informacije dostavili još u lipnju prošle godine.

A u dopisu DORH-u i saborskim odborima pravobraniteljica navodi kako su njezini službenici proveli uvid u policijski informacijski sustav postaje Tovarnik i kroz nasumično izabrane predmete utvrdili da se od listopada 2016. promijenilo postupanje policije prema migrantima, i to na temelju zapovjedi Ravnateljstva policije. Od tada se, tvrdi pravobraniteljica, prema svim migrantima primjenjuje skraćeni postupak. Oni kojima je dan rok za napuštanje Hrvatske protupravno su lišavani slobode i zadržavani u policijskim maricama dok se u postaji provodio postupak. Iako zakon tako nalaže, djeci odvojenoj od roditelja nije osiguravan tretman socijalne skrbi niti su im imenovani posebni skrbnici. Djeca nisu podvrgavana zdravstvenom pregledu, a po završetku postupka zajedno s ostalim migrantima prevoženi su policijskim maricama, navodi pravobraniteljica. Tvrdi da je takav skraćeni postupak policija provela prema 1116 osoba, a u njezinu uredu dodaju da se nakon intervencija pravobraniteljice broj pritužbi na postupanje policije ipak smanjio.

Bez efikasne istrage

Lora Vidović je i u izvješću Saboru za 2016. govorila o brojnim pritužbama migranata na postupanje policije. U njezinom uredu kažu kako je slučaj devetogodišnjaka jedan od više slučajeva takvog postupanja prema djeci, a ovaj su izdvojili jer je riječ o najmlađem djetetu čiji im je predmet došao pod ruku. Tvrde da policija nije efikasno istražila slučajeve nezakonitog postupanja na koje su ih upozorili te da do sada nisu dobili odgovor DORH-a na svoj podnesak. U uredu ne znaju ništa ni o upitu Ravnateljstva policije o kojem je Božinović govorio na konferenciji za novinare.

1/13

1. Skraćeni postupak za migrante

Lora Vidović tvrdi da policija predmete migranata koje zatekne na hrvatskom teritoriju od listopada 2016. vodi po skraćenom postupku po nalogu Ravnateljstva

2. Protupravno oduzimanje slobode

Oni kojima je dan rok za napuštanje zemlje kraj postupka, umjesto na slobodi, čekaju u policijskim maricama. S njima su za to vrijeme i djeca bez roditeljske pratnje

3. Nema nadzora socijalne skrbi

Djeci migrantima ne osiguravaju se posebni skrbnici, iako je to zakonom propisano, a nisu podvrgavana ni zdravstvenom pregledu koji bi utvrdio jesu li ozlijeđeni.

4. Policija im otimala novac i mobitele

U izvješću za 2016. pravobraniteljica navodi da su se migranti žalili da ih je policija tjerala da bosi kleče u snijegu te da su im oduzimani novac i dokumenti

 

Komentara 24

BU
bugavuga
19:47 15.02.2018.

Je li to pravo dijete ili će za tjedan imati +18. Već ste znali griješiti kao za "dijete" koje se vozilo ispod autobusa a poslije se ustanovilo kako je imao više od 20. Osim toga kad bi on dobio azil onda bi došlo i 100 članova uže i šire obitelji

DU
Deleted user
19:49 15.02.2018.

Bože, čuvaj Orbana. I još jedna zamolba: dovedi u Hrvatskoj na vlast nekog tko je barem kao on. (A može biti i žešći od njega.)

HL
Hladan
19:57 15.02.2018.

A pita li se pravobraniteljica kako je to 9 godišnje dijete bez ikoga, a naravno i bez ikakvih dokumenata, uopće moglo ući u HR? Protjerati nego što, jednoga dana će to dijete narasti i biti će potencijalni Mujo terorist!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije