Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepovjerenje u sustav

Lora Vidović: Građani još ne znaju što je diskriminacija i kako se od nje zaštiti

Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.12.2014.
u 16:52

Uz to, istakla je Vidović, mnogi su su se navikli na diskriminatorno postupanje i boje se viktimizacije.

Iako je Zakon o suzbijanju diskriminacije na snazi šest godina građani još ne znaju što je diskriminacija i kako se od nje zaštiti, kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na nacionalnoj konferenciji o suzbijanju diskriminacije u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. U Hrvatskoj, ali i drugim europskim zemljama diskriminacija se i dalje nedostatno prijavljuje, a razlog je i što građani još ne znaju kako se od diskriminacije mogu zaštititi.

Uz to, istakla je Vidović, mnogi su su se navikli na diskriminatorno postupanje i boje se viktimizacije. Nemaju povjerenja u sustav i strah ih je da će se diskriminacija nastaviti, ako ne i pogoršati. Prema jednoj anketi nešto manje od 80% ispitanih građana drži da je diskriminacija raširena i doživljavaju ju gotovo svakodnevno, no, unatoč tome na diskriminaciju se odnosi manje od 10 % ukupnog broja pritužbi koje primi Ured pučke pravobraniteljice!

Zamjenica ministra pravosuđa, Sandra Artuković Kunšt istakla je da je riječ o pitanju koje dotiče svakodnevni život svih građana - od zapošljavanja do ravnopravnosti spolova, do statusa pojedinih društvenih grupa i djelovanja medija.

- Jednakost svih građana u pravima i slobodama je ustavno načelo i jedna od najviših vrednota našeg poretka - kazala je Artuković Kunšt. Predsjednik Vrhovnog suda, Branko Hrvatin vjeruje da danas živimo u vremenu koje obilježava zaštita ljudskih prava i kako instrumentarij zaštite od diskriminacije postoji najviše u Zakonu o suzbijanju diskriminacije, ali i drugim zakonima i treba ga koristiti. Nacionalnu konferenciju organizirali su Ured Pučke pravobraniteljice i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

>>Pučka pravobraniteljica: Očekivanja građana sve su veća, a sada smo im bliži

>>Lora Vidović: Pravo na priziv savjesti spada u ljudska prava

Komentara 7

MA
maxmaxymus1
18:09 02.12.2014.

Gospođo Vidović,diskriminacija je i vaše izmišljeno,nepotrebno radno mjesto a uža formulacija bi glasila:financijska diskriminacija građana.

MA
maxmaxymus1
18:13 02.12.2014.

a nisu spominjali diskriminaciju od jučer kada su milicajci uhitili mlade splićane jer se ne slažu sa Yusipovićem i još se usude to javno pokazati.

DU
Deleted user
17:51 02.12.2014.

poučite nas , kad već znate da mi neznamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije