Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doživotni zatvor

Pogledajte prvu reakciju obitelji žrtava iz Srebrenice na presudu Karadžiću

Reakcije obitelji stradalih nakon presude Radovanu Karadžiću
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
20.03.2019.
u 15:41

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" kazala je kako je kazna prihvatljiva za obitelji i žrtve genocida

Bošnjaci su pozdravili odluku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji je Radovanu Karadžiću povećao kaznu na doživotni zatvor za genocid u BiH.

U Sarajevu su građani mogli uživo pratiti prijenos presude ispred BBI centra gdje se bila okupila nekolicina građana unatoč kiši koja je padala. Kada je pročitana presuda, građani nisu skrivali oduševljenje te su zapljeskali.

Presuda se čekala i u spomen-sobi u Srebrenici gdje se također nije krilo zadovoljstvo.

Nakon što je izrečena presuda, predsjednici Udruženja "Majke Srebrenice" Muniri Subašić je pozlilo. Ona je presudu dočekala u Haagu.

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" kazala je kako je kazna prihvatljiva za obitelji i žrtve genocida.

– Zadovoljni smo činjenicom da mu je povećana kazna zatvora na doživotni zatvor. Trebalo je tako odmah biti. Za obitelji i žrtve je to prihvatljivo. Osuđen je na doživotnu robiju i zadovoljni smo – rekla je ona za Avaz.ba. No, žali za činjenicom da Karadžić nije proglašen krivim u sedam bosanskohercegovačkih općina.

Senida Karović, predsjednica Udruženja unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, kaže pak da za zločinca kao što je Karadžić ne postoji adekvatna kazna za zlodjela koja je činio.

– On je bio inicijator i organizator svih patnji koje su preživjeli građani Sarajeva, ali i cijele BiH. Ne postoji adekvatna kazna koju mu Haag može izreći, ali bila bi moralna satisfakcija za sve žrtve ako bi dobio doživotni zatvor i bio osuđen po svim točkama optužnice – kazala je ona.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice je odmah nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću za Klix.ba rekla da je danas pravda zadovoljena za majke Srebrenice, ali ne i za majke ostalih općina gdje se dogodio genocid.

"Nadam se da će greška koju je sud napravio za druge općine, poput Prijedora, Vlasnice, Višegrada i drugih mjesta, biti ispravljena u slučaju Mladića, Simatovića i Stanišića", kazala je Subašić.

Ona je istaknula da je današnja presuda važna ne samo zbog majki koje su izgubile svoju djecu, braću, muževe, rodbinu i prijatelje, već i zbog novih naraštaja. "Ovo je poruka da se ne isplati biti zločinac", poručila je Subašić.

VIDEO Tomislav Krasnec o presudi Radovanu Karadžiću

Komentara 22

MA
Majk
16:43 20.03.2019.

Vidi slike koja unazadna nacija majko moja pi

JP
jpavicic
15:54 20.03.2019.

Ako je netko poražen, ne znači da je kriv i zločinac. Kad govore smaknućima na Blajburgu i Križnom putu, slijednici izvršitelja takvih zločina to opravdavaju tvrdnjom da se radilo o poraženoj vojsci, iako, kako reče Božo iz Stava, vojnik koji se dragovoljno predao i odložio oružje, smatra se po međunarodnom pravu civil. Samo zločinci mogu zastupati stavove, da je poraženi kriv i bez suda osuđen na smrt, o čemu bi se trebala pozabaviti nadležna tijela, a svi razumni ljudi zazirati od takva ljudskog smeća.

MP
miroslav.petkovic.7564
17:04 20.03.2019.

zao mi svakoga svake nevine zrtve. ali isti ti Bosnjaci ubijali su nemilosrdno Hrvate od Bugojna fakufa.travnika breze Zenice itd. zajedno sa mudzahedinima. a ubijali su i srbenjih nisu mogli koliko nas. Nabijali na kolac itd.Bosnjaci moraju isto odgovarat za svoje zlocine. A dok je Juga upucavali se Srbin kako bi ispljuvali i omrazili hrvate di stignu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije