Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada o presudi Karadžiću:

'Ovo je još jedan razlog za odbacivanje velikosrpske politike i ideologije'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.03.2019.
u 18:05

Današnja odluka konačna je presuda jednom glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije, komentirala je predsjednica presudu Radovanu Karadžiću

– Današnja odluka konačna je presuda jednom glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije.

Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike – poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću.

Naime, Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je kaznu zatvora ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna.

Vlada RH u svom priopćenju pozdravila jer presudu Radovanu Karadžiću.

"Vlada Republike Hrvatske pozdravlja presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna zatvora. Žalbeno vijeće ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora", kažu iz Vlade.

Ovom je presudom, dodaje se u priopćenju Vlade, Radovan Karadžić sada i pravomoćno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini.

"Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti.

Stoga izražavamo žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike.

Pored toga, na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u žalbenom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića", stoji u priopćenju Vlade RH.

"Pozdravljam presudu doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Nažalost, lideri Republike Srpske, ostavštine njegova zločina, i dalje aktivno rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i cijele naše regije. Nužno je što prije pronaći rješenje za političku krizu nastalu Daytonskim sporazumom, kojim je okončan sukob u BiH, ali nisu postavljeni temelji za dugoročan mir", rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonina Picule o presudi Karadžiću.

Presudu Karadžiću komentirala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

"Drugostupanjska presuda kojom je Radovanu Karadžiću dosuđena doživotna kazna zatvora za genocid i zločine protiv čovječnosti mala je utjeha obiteljima ubijenih i nestalih obzirom da je on odgovoran za stravičan zločin u Srebrenici, granatiranje tržnice Markale te svakodnevni snajperski i topnički teror usmjeren prema građanima Sarajeva, ali i za mnoge druge strašne zločine koji nažalost nisu bili predmet optužbe.

Žalim što presuda Međunarodnog suda po žalbi Tužiteljstva nije izmijenila prvostupanjsku presudu i obuhvatila počinjenje genocida i nad Hrvatima i Muslimanima u Općinama Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici, Zvorniku, pa i Prijedoru (unatoč postojećim dokazima).

Nažalost, u Republici Srpskoj Radovan Karadžić se dan danas smatra herojem, a osuđeni zločinci poput Biljane Plavšić nadalje, a nakon odsluženja kazne i bez istinskog kajanja za svoje zločine nastavljaju svoje sramotno javno djelovanje.

Također, unatoč dokazima koji su podastrijeti u postupku protiv Slobodana Miloševića, ovaj ih postupak nije uzeo u obzir te stoga nažalost niti ova presuda nije potvrdila postojanje „međunarodnog sukoba“ povezivanjem Karadžićeva djelovanja s vlastima u Srbiji. Unatoč potvrdi prvostupanjske presude za genocid u Srebrenici, čini se da je Srbija i presudom protiv Karadžića ponovno amnestirana i od uloge u tom genocidu i od svoje sramotne uloge u ratu u BiH.

Želim da BIH zaliječi svoje rane te što prije zaživi kao pravna država svih triju konstitutivnih naroda s jasnom perspektivom i zasluženim mjestom u Europskoj uniji", poručila je Petir.

Mesić: Zajedno s Miloševićem, kriv je za genocid i sve zločine

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić kazao je za Avaz.ba kako je današnja presuda Radovanu Karadžiću očekivana.

- Smatram da je i u prvoj presudi trebao dobiti istu kaznu jer nema veće kazne. Zajedno s Miloševićem, kriv je za genocid i sve zločine koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije - kazao je Mesić.

VIDEO Tomislav Krasnec o presudi Karadžiću

Komentara 52

DI
Direkt
19:37 20.03.2019.

Srbi dobili državu. Kazna Karadžiću je mala cijena za to.

DA
dalibla
15:45 20.03.2019.

Sad poradite na tome da i vođe treće strane završe u zatvoru pa da konačno krene proces pomirenja. Dok se ne osude i muslimanski zločini s počiniteljima i nalogodavcima to jednostavno nije moguće

PR
prajdali100
18:31 20.03.2019.

A SAD NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE.G.Plenkoviću svjedoci smo kakve je sve probleme ovih dana imao miljenik Europe Aleksandar Vučić .Sa Haradinajem i Kosovom " gori" na dnevnoj bazi.I pored toga tip je danas u Njemačkoj gdje finalizira veliku investiciju u oblasti auto- industrije.GDJE SMO MI !!!!??? Što VI Plenkoviću konkretno radite ? VELIKO NIŠTA !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije