Naslovnica Vijesti Svijet

Večernjakov novinar uživo pratio presudu u Haagu: Karadžić nije pokazivao nikakve reakcije

Žalbeno vijeće je odlučio preinačiti presudu s 40 godina na onu doživotnog zatvora.
20. ožujka 2019. u 15:33 45 komentara 10559 prikaza
Radovan Karadžić
Foto: IMCT

Večernjakov novinar Tomislav Krasnec bio je prisutan u sudnici Haaškog suda koje je Radovanu Karadžiću presudilo doživotnu kaznu. 

Radovan Karadžić POVEĆALI MU KAZNU Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno vijeće ukinulo je kaznu zatvora od 40 godina i preinačilo ju u doživotnu kaznu zatvora. Suci su rekli da je očit nesklad između prijašnje kazne od 40 godina i razmjera zločina koje je Karadžić počinio. Radovan Karadžić je bio ključna osoba u 4 udružena zločinačka poduhvata.

Nije pokazivao nikakve znakove emocija, samo je uputio pogled dvojici muškaraca i blago im se nasmijao. Pretpostavlja se da je to rodbina.

Obitelji ubijenih također su bili prisutni u sudnici. 

- Mislim da je ovo pouka za ubuduće za sve oni koji bi poveli bratoubilački rat - govori žena ispred sudnice koja je ostala bez sina, muža i bliže rodbine te dodaje da - nema gumice koja će izbrisati genocid u Srebrenici - 

- Želim mir svima u Bosni i Hercegovini, svim poštenim pravoslavcima, poštenim katolicima i svim muslimanima - rekla je za kraj.

- Djelomično mogu biti zadovoljan. Pogotovo zato što je optužen za udruženi zločinački pothvat, terorizam i snajperske napade nad civilnim stanovništvom - govori muškarac ispred sudnice i naglašava da ipak nije optužen za genocid u drugim općinama.

- Mislim da je ovom presudom stavljena točka na projekt Velike Srbije - rekao je muškarac.

- Ovo je pravda, ovaj dan za nas žrtve je poseban - govori druga žena koja je također ostala bez bližnjih u genocidu u Srebrenici.

Karadžićev odvjetnik dao je izjavu za medije, a tijekom obraćanja medijima majke Srebrenice uzvikivale su - Čestitamo! Pobjeda! - 

Karadžić je poručio odvjetniku da ako je njegovo oduzimanje slobode značilo postojanje neovisne Republike Srpske tada je  vrijedilo.

Na pitanje novinara kaje li se imalo zbog genocida i zločina koje je počinio u ratu.

- Puno žali za stvarima koje su se dogodile tijekom rata. Osjeća se loše zbog svih koji su patili, ali ne misli da ima osobnu odgovornost za sve zločine koji su se dogodili - rekao je odvjetnik Radovana Karadžića.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Avatar lovre von Bratsch
  lovre von Bratsch:

  E sad su na redu muslimanski zločinci.... osuđeni su i hrvati i srbi, samo niko od mudžahedina i rezača glava... može sin babe alije... likovanje nad sudbinom ovog starca pokazuje pravu narav ovih nazovi ljudskih bića....Žrtva sam rata....sudionik u profesionalnoj ... prikaži još!j postrojbi 91-95..... ali me osuda Radovana Karadžića ne čini ni boljim, ni sretnijim, niti će mi vratiti išta od onoga što sam izgubio... 2019.-te godine ova osuda za Bosnu i njene narode ne znači ama baš ništa dobro.... neprijatelj mira u Bosni danas nije Radovan, nego sin babe alije i njegove age i mudžahedini....

 • lazarski:

  Zločinac će u miru dpčekati svoj kraj, ništa mu neće faliti i još će likovati što je svojim četnicima stvorio republiku, a naša izdajnička gamad razni mesići, jusipovići pušići su radili sve protiv hrvatskog naroda i likovali nad smrću heroja ... prikaži još! Praljka, koji je dao svoj život za svoj narod

 • dobar.d:

  Sa 40 u doživotnu, jel to belosvetski hohštapleri pokušavaju odglumiti da imaju malo ljudskosti u sebi? LOL Džaba vam to glumatanje, pa svi znamo tko su bili glavni naredbodavci svih tih zločina tj. da su Srbi bili samo glavni egzekutori, ... prikaži još! Muslimani se osvećivali za srpske zločine nad Hrvatima, a Englezi i ostali anglo-saksonski masoni i masončići vukli svoje sotonske poteze iz sjene. Sve je to više nego dobro poznato. Isti ti masoni danas Plenkija drže u šaci, a Plenki voli kad ga se štipa i drži u šaci, što je svojim razdraganim osmjehom pred kamerama (onomad u Bruxellesu) lijepo dao do znanja...Haaški sud, smijurija, ali niti blizu takva smijurija kakva je DORH, sve vlade RH (pogotovo ova sadašnja) i većina (ako ne i svi) saborskih saziva od 1991. naovamo...