Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završili ispiti

Biste li ga znali riješiti? Matematički zadatak s otokom namučio maturante

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Sandra Simunovic/PIXSELL
28.06.2023.
u 15:58

Testove A razine maturanti su rješavali tri sata, imali su 40 zadataka, od onih višestrukog izbora i kratkog odgovora do zadataka produženog odgovora

Ispitima više i osnovne razine matematike i službeno su, nakon pet tjedana provedbe, završili ispiti državne mature za ovogodišnju generaciju maturanata. Testove A razine su rješavali tri sata, imali su 40 zadataka, od onih višestrukog izbora i kratkog odgovora do zadataka produženog odgovora. Učenici su za portal Srednja.hr podijelili svoje dojmove. Viktorija, iz Srednje škole Marka Marulića u Slatini kaže da joj je ispit bio težak, ali da je ponosna što je izašla. Najteži su bili zadaci u kojima su sami morali raspisivati postupak.

No dosta maturanata navelo je zadatak s otokom kao najteži. Marija iz Gimnazije Travnik kaže da joj je ispit protekao ‘neočekivano OK': "Tješim samo sebe da imamo dovoljno za prolaz. Suze moje prijateljice su rekle sve. Najteži mi je definitivno bio drugi dio knjižice, pogotovo zadatak s otokom", ispričala je Marija.

Kako je objasnilo više maturanata za Srednju.hr, u zadatku je stajalo da su na nekom otoku postavljena četiri odašiljača, svaki na udaljenosti 50 km i čine kvadrat. Svaki odašiljač ima radijus dometa od 30 km, a maturanti su morali izračunati koliki dio površine otoka nije pokriven signalom.

VEZANI ČLANCI:

Marija kaže da je atmosfera bila prenapeta. "Mislim da smo htjeli eksplodirati. Pripremala sam se dva mjeseca i ne sva područja i samo matematiku, previše gradiva i svega jednostavno", dodaje. 

Komentara 43

MA
marinalučica
16:56 28.06.2023.

Normalno da fali podatak koliki je otok. Ako je u članku greška, pola mu se prašta, a ako nije, onda bi sastavljače zadatka trebalo poslati na Goli otok da ga malo premjere.

PE
pebe
18:58 28.06.2023.

Sljedeci put maturanti mogu ocekivati ovakav zadatak. Zena vodi kravu na lancu koji je dug 3 metra, iza krave ide covjek i drzi stap u desnoj ruci duzine 1.5 metara te je udaljen od krave 2 metra. Koliko covjek ima godina?

64
6463
18:50 28.06.2023.

122,72 km^2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije