Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bernardić je naš kandidat. Mogu nas jedino sve smijeniti

Dok mlađi članovi bez rezerve podržavaju svog šefa, stariji priznaju da bi ipak mogli promijeniti mišljenje
12. prosinca 2012. u 07:38 56 komentara 16 prikaza
'12.06.2012., Zagreb - U palaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svecano su proglaseni novi clanovi. Drago Lovric, nacelnik glavnog stozera O.S., Davor Bernardic, predsjednik skupstine grada Z
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

S obzirom na to da se šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, unatoč pritiscima iz samog vrha stranke, ne želi dobrovoljno povući iz utrke za gradonačelnika Zagreba, vrh stranke može ga zamijeniti novim kandidatom samo na dva načina – ili raspuštanjem vodstva zagrebačkog ogranka ili da pokuša članove Gradskog odbora SDP-a okrenuti protiv Bernardića.

Ne boje se Milanovića

Prvo ne podržavaju čak ni protivnici Bernardića jer smatraju da bi time stranci, ali i eventualnom novom kandidatu, bila učinjena šteta, a drugi scenarij ima "kvaku 22". Naime, Bernardić je izabran za gradonačelničkog kandidata SDP-a jednoglasno – svih 55 članova GO-a bili su za, a većina njih i danas je bezrezervno uz Bernardića.

– Bernardića i dalje podržavam. U radikalno rješenje, raspuštanje vodstva GO-a, ne vjerujem. Stoga kao jedinu mogućnost zamjene Bernardića vidim kroz redovitu proceduru, odnosno da netko GO-u predloži svog kandidata. No čak da na sjednicu GO-a dođe i Zoran Milanović osobno i predloži svog kandidata, uvjeren sam da bi većina ostala uz Bernardića. Bilo da se glasuje javno ili tajno – jasan je Domink Etlinger, član GO SDP-a i Bernardićev prijatelj još iz vremena kad su bili u Forumu mladih. Uz Bernardića je postojan i tajnik zagrebačkog SDP-a Zvane Brumnić koji drži "da se glasuje jedanput i da ne treba mijenjati mišljenje". Ni Tin Pažur ne primjećuje da su mu se kolege u GO-u predomislili.

– Ne vidim ništa što bi promijenilo odluku, jedna anketa ne može biti razlog – kaže Pažur procjenjujući da bi promjena kandidata naštetila i stranci i kandidatu. Tako drže i Bernardićevi oponenti.

– Da opet glasamo o izboru kandidata, e to ne bude išlo! Ma takav prijedlog ne bi uopće mogao doći na dnevni red jer bi većina bila protiv. Jedina opcija za nametanje novog kandidata je raspuštanje vodstva. A to čak ni ja koji sam veliki Bernardićev kritičar ne podržavam. Jednostavno, podržavam kandidata koji je demokratski izabran bez obzira što ja o njemu mislio – kaže naš sugovornik.

"Zreliji" članovi GO-a skloniji su taktiziranju te, iako drže da Bernardića ne treba mijenjati, svjesni su pritiska iz vrha stranke. Jedan član GO-a, želeći zadržati anonimnost jer "pijetao koji prvi zakukuriče, prvi plaća glavom", kaže da su odluku donijeli i da mu je teško procijeniti kako bi postupio u novoj situaciji.

– Rajko Ostojić, kojega se spominje kao novog kandidata, dobro kotira i u stranci i u javnosti. Odličan je ministar, pripremio se za vrlo zahtjevan sektor te ne znam tko bi ga mogao zamijeniti u Vladi – smatra naš sugovornik. Ivan Bare podsjeća da je GO jednoglasno podržao Bernardića te da stoje iza svog kandidata.

Bare: Sila Boga ne moli

– No GO može permanentno odlučivati, ovisno o promjenama. Vrh stranke uvijek može drugačije odlučiti, takav je stranački život i to im omogućuje Statut. Sila Boga ne moli – realan je Bare.

Rajko Ostojić, koji se spominje kao novi kandidat, danima ne odgovara na pozive, a na poruku "podržava li i dalje Bernardića ili će mu preuzeti mjesto" nije nam odgovorio.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar Marko232
  Marko232:

  i jedan dan ja napiso da je tragedija da glavnu oporbenu stranku vodi policajac. i onda mi podjelili 44 minusa. pa do nedavno smo imali autokratske vođe sve po redu. i da smo mi kulturna i napredna civilizacija.

 • kakodosadno:

  Od sveg tog prepucavanja desiti će se jedino da Bandić dobije izbore. Tom čovjeku se nažalost svašta može spočitavati, ali ipak mu se ništa nije dokazalo koliko god da se na tome radi svakodnevno. I kako god ga ne podnosili ... prikaži još! ipak je kroz sve ove godine alfa i omega za sve ovu ekipu koja se okreće po vremenskoj prognozi.

 • čvor2.76:

  Tri mandata nam je krojio grad čovjek koji je nemilice trošio novac građana za potpuno ne profitabilne projekte, skupo plačao radove i kupovao glasove i na taj način uspio grad dovesti u dug za najmanje jedan cijeli proračun , a ... prikaži još! koji iznosi 7,5 milijardi. Sada se sprema za gradonačelnika čovjek koji po mom mišljenju ne može voditi niti svoje kučanstvo. Ipak ću glasati za Ferdelja jer ipak mislim da je od svih zla on najmanje.