Naslovnica Vijesti Crna kronika

Benkova optužnica nije potvrđena jer obrana opet traži izdvajanje dokaza

Osim Benka optuženi su i bivši direktor tvrtke Gradatin Tomislav Jukić te nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, a USKOK ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem
21. veljače 2018. u 15:41 1 komentara 519 prikaza
Miljenko Benko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako svim zakonskim sredstvima onemogućiti početak suđenja, obrane nekih okrivljenika, pogotovo u medijski razvikanim predmetima dovele su do savršenstva. Ili bolje rečeno apsurda.

06.05.2014., Zagreb -  Gradonacelnik Milan Bandic nadgledao je podjelu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada - stakla, plastike, metala i papira u Graditeljskoj tehnickoj skoli. Miljenko Benko.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL AFERA ČISTOĆA Opet odgođeno optužno vijeće, ovaj put zbog neprimanja poziva

Jer to što obrane zovu legalnom opstrukcijom, netko bi nazvao zlouporabom sudskog postupka i prava optuženika na obranu, a zadnji takav slučaj dogodio se ovaj tjedan na zagrebačkom Županijskom sudu. Tamo se optužno vijeće sastalo kako bi po tko zna koji put pokušalo odlučiti o optužnici koju je u prosincu 2015. USKOK podigao protiv Miljenka Benka, bivšeg direktora zagrebačke Čistoće i njegovih suokrivljenika.

No optužno vijeće je ponovo odgođeno jer je ovaj put obrana Tomislava Jukića tražila da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji potvrda o izuzimanju predmeta. Sud je to odbio, a kako obrana ima pravo žalbe, spis opet ide na Vrhovni sud, koji će bez sumnje, o žalbama odlučivati barem pola godine. Što znači da će ta optužnica teško biti potvrđena do ljeta, a upitno je hoće li pravomoćna postati i do kraja godine.

Prije ovotjedne sjednice optužnog vijeća, dvije su bile zakazane u prosincu lani. I obje su bile odgođene. Jednom zato što je netko od optuženika bio bolestan, a drugi put zato što svi optuženici nisu primili poziv. Sve to je inače na žalost, veće postao standard u tzv. legalnoj opstrukciji obrane, kojom se na sve moguće načine pokušava odgoditi početak suđenja. Tako je u ovom slučaju, osim bolesti i neprimanja poziva, već bilo traženo i izdavanje snimki tajno snimljenih razgovora, nastalih na temelju naloga suca istrage uz tvrdnju da je riječ o nezakonitim dokazima. Osim što je optužnicom u aferi Čistoća očito nezadovoljna obrana, bio je nezadovoljan i sud, koji ju je u travnju lani vratio USKOK-u na doradu radi boljeg pojašnjena nekih stvari.

Osim Benka optuženi su i bivši direktor tvrtke Gradatin Tomislav Jukić te nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, a USKOK ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem.... Prema optužnici Benko i Jukić terete se za namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

 Afera Agram Podignuta optužnica protiv Markusa, Benka i Jukića uskok Afera Agram Sud odbacio zahtjev za istražnim zatvorom za Jukića i Benka uhićenje AKCIJA AGRAM Ponovo uhićeni Markus, Benko te jedna osoba iz tvrtke Gradatin. Bandić: Nisam ništa čuo!
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas