Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Baranjska vina pravljena nježnim ženskim rukama

Očito ima nešto u zraku pa ovdašnji vinari rade žensku djecu, šale se mlade žene koje su uspješno preuzele vinske tajne svojih očeva
13. travnja 2018. u 12:10 1179 prikaza
Baranjska vina pravljena nježnim ženskim rukama
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Patrijarhalna je to sredina, no glavnu u riječ u vinarstvu u Baranji vode – žene. Prestigle su tako i liberalniju Istru, gdje samo jednu vinariju, koliko nam je poznato, vode ženske ruke. Glavni enolozi i u Belju i u Erdutskim vinogradima pripadnice su “nježnijeg spola”, a vinske tajne svojih očeva preuzele su i sestre Andrea i Anastazia Szabo u Karancu te sestre Sibila i Kinga Kolar u Suzi.

10 kulturnih poslastica s dunavskih obala Prošlost na turističkim kartama 10 kulturnih poslastica s dunavskih obala

I Kristina Pinkert iz Suze tako suvereno korača kroz 15 hektara trsova na obroncima Banskog brda. Imanje je to njezine obitelji, čija vinska priča seže još u devedesete godine, kad su posadili tek nekoliko loza i sagradili mali obiteljski podrum.

– Očito ima nešto u zraku da baranjski vinari prave žensku djecu pa su sami krivi. A znamo da je vinarstvo generacijski posao – šali se ta 33-godišnjakinja.

Kristina je studirala u Budimpešti, gdje je i diplomirala turistički menadžment. Na opće čuđenje, nije ostala u tom velegradu, nego se vratila u baranjsko selo, zasukala rukave i s ocem Zoltanom vodi obiteljsku vinariju, nezaobilaznu na vinskoj karti Osječko-baranjske županije.

U Najvećem gradu Osijeku živi 114.616 ljudi, a cijela županija ima 330.506 stanovnika

– Vukli su me Baranja, korijeni i dom. Ne znam bih li zarađivala više da sam ostala u Budimpešti niti me to zanima. Razmišljamo li o dodatnim opcijama, čovjek gubi fokus i ne može doživjeti svoja iskustva i svoj put punim plućima. Čovjek mora biti zadovoljan u svojoj koži, imati cilj i pratiti instinkte, svoje srce, pa onda i zarada dolazi sama, gdje god živiš i čime god se baviš – smatra ona.

Baranjska vina pravljena nježnim ženskim rukama | Autor : Davor Javorović/PIXSELL Foto: Davor Javorović/PIXSELL Sestre Andreja i Anastazija Szabo nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje dobrih vina

Na plodnoj slavonskoj i baranjskoj ravnici, gdje se vinova loza uzgaja tisućljećima, još od Rimljana, postoji i živi Vinska cesta – niz podrumara i vinara koji se natječu čija je kapljica plemenitija, zdravija i krepkija. Dvanaest turističko-vinskih cesta proglasila je do sada Osječko-baranjska županija, a protežu se na više od 18 kilometara. Put je to kroz pravi mali gastronomski raj. – Turističko-vinske ceste, međutim, ne obuhvaćaju isključivo vinske podrume, nego uključuju i atrakcije poput spomenika kulture i prirode, muzeja i galerija, vidikovaca i posebnih priredbi vezanih uz narodne običaje – navodi Tatjana Roth, pročelnica županijskog Upravnog odjela za kontinentalni turizam. Vinski turizam, ističe ona, jedan je od glavnih pokretača razvoja turizma u županiji. Slaže se s tom tvrdnjom i Kristina Pinkert.

Namjernike u ovo doba godine očekuje prosječna temperatura od 11 celzijevih stupnjeva

– Vinski turizam putovanje je motivirano degustacijom, konzumiranjem i proizvodnjom vina, upoznavanjem regije i njene tradicije. Posjeti vinskim podrumima, degustacija vina i događaji vezani uz vino postaju sve uspješniji, a sam vinski turizam značajno doprinosi razvoju turizma. Očito je pak da to poboljšava i gastronomsku ponudu, potiče otvaranje kvalitetnih restorana i neodvojiv je segment od gastroturizma. Vidljiv je i trend povećavanja broja smještajnih jedinica na temelju povećanog interesa za eno-gastroturizam – zaključuje Kristina. Vino zauzima posebno mjesto među pićima, dodaje naša sugovornica, zbog svoje sirovine, jedinstvenosti grožđa i vinograda, tradicije, prilično velike razlike u kvaliteti, složenosti, raznovrsnosti i odlične kombinacije s gastronomijom.

Gradovi kao partneri

– Usto, grožđe i vino mogu proizvesti samo dovoljno kvalitetne regije s odgovarajućom klimom i tlom i, dakako, vinskim podrumima u kojima se vino brižno njeguje i čuva, što ljudima iz urbanih sredina često predstavlja nekakav kuriozitet... Kako god, jako je bitno, stoga, da imamo sređene vinske ceste i podrume, da se to bogatstvo prezentira onako kako i zaslužuje – naglašava mlada vinarka. Vinogradarstvo i vinarstvo povlače i velik broj radnika pa igra i značajnu ulogu u zapošljavanju te zadržavanju lokalnog stanovništva. – Ne moramo napominjati da se vinova loza zajedno i paralelno širila i razvijala s čovjekom kroz povijest – zaključuje Kristina.

Baranjska vina pravljena nježnim ženskim rukama | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

I projektu “Wine tour” glavni je cilj, ističe se, poticanje razvoja i otvaranja novih radnih mjesta u područjima koja zaostaju, kroz poticanje kulturnog turizma i kroz tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnju vina, kao turističke posebnosti. Iza toga projekta stoji Osječko-baranjska županija, a partneri su joj, među ostalima, i gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Draž, Drenje, Erdut, Kneževi Vinogradi, Feričanci, Popovac.

Manifestacije i vinski barovi

Zacrtali su, tako, uređenje postojećih 18,5 kilometara vinskih cesta, ali i četiri mini muzeja i regionalne vinoteke. Paralelno se educira i turističke djelatnike. A da su i sami Slavonci i Baranjci sve više zainteresirani za vinsko bogatstvo, svjedoče i u udruzi Dekanter.

– Educiramo domaću publiku, i to ne samo one koji direktno rade s turistima, jer su u turizmu najbitniji upravo ljudi. Kada turisti sretnu nekoga na ulici, važno je da ga i naši lokalni ljudi znaju uputiti i posavjetovati, a za to je važno da znaju reći i pokoju riječ o vinima. Poučavamo na tečajevima što je vino, kako se poslužuje, kako ga se treba opisivati – kazuje Boris Ocić, čelnik Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske “Dekanter”. U osječko-baranjskom kraju sve je više manifestacija i ugostiteljskih objekata inspiriranih vinom. Recimo, osim festivala WineOs, kojim je u prosincu prodefiliralo 2000 ljudi, popularna je i manifestacija “Vino i umjetnost” u osječkoj Tvrđi, koja je lani u svibnju i rujnu okupila ukupno 3000 posjetitelja. Samo u Osijeku, primjerice, postoje i dva vinska bara itd.

Ljepote ravnice koju napaja čak sedam rijeka Volim svoju županiju Ljepote ravnice koju napaja čak sedam rijeka Berba grožđa VRIJEDNO PRIZNANJE Slavnu preporuku Michelina slavonskoj hrani prvi donio Ilok Riječni kruzer RIJEČNI TURIZAM Tko ima Dunav, Jadransko mu more i ne treba

Jeste li znali

Čobanac i razni paprikaši kuhaju se u svakoj kući
Slavonci i Baranjci posebno se diče svojim čobancem, ribljim i pilećim paprikašima. U kući svakog pravog Slavonca i Baranjca, kako ističu u Turističkoj zajednici, bit ćete počašćeni i domaćim kulenom, šunkom, suhom kobasicom i drugim nadaleko poznatim delicijama. Sve, dakako, bolje prija uz nadaleko poznatu slavonsku i baranjsku gostoljubivost.

Baranjska vina pravljena nježnim ženskim rukama | Autor : Marko Mrkonjić/PIXSELL Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Uz čašu vina, prijat će i originalna osječka knedla koja polako ulazi i u ponude gradskih restorana i kavana

Osječko-baranjska županija, po podacima TZ-a, ima 24 vinara. Vinogorja su četiri: baranjsko, erdutsko, đakovačko i feričanačko

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu