Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČNI TURIZAM

Tko ima Dunav, Jadransko mu more i ne treba

Riječni kruzer
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
06.04.2018.
u 12:00

Potencijal su prije desetljeće i pol prepoznali riječni kruzeri kojih godišnje u Vukovaru pristane dvjestotinjak, a posljednjih nekoliko godina i grad na Vuki pokušava napraviti više u riječnom turizmu.

Onome tko ima Dunav ne treba Jadransko more. To je krilatica koju Vukovarci vrlo često izgovaraju kada govore o svome gradu, Dunavu i njegovim turističkim potencijalima. Potencijal Dunava prepoznali su strani turisti koji kruzerima već više od 15 godina dolaze u Vukovar. Prvi riječni kruzer pristao je ove sezone 18. ožujka, a dnevno ih bude i po dva-tri. Bit će ih dvjestotinjak, a zadnji se očekuje sredinom studenog. S riječnih plovećih hotela s komfornim kabinama, restoranima, fitness-studijima... u šetnju gradom iskrca se po sto-dvjesto putnika. Grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, tek zadnjih godina pokušava napraviti više od toga u riječnom turizmu.

– Napravljeni su veliki pomaci prema naprijed, ali još uvijek ima potencijala za napredak i nove sadržaje koji bi dodatno povećali turističku ponudu grada i ovoga dijela Hrvatske. Činjenica je da Dunav i njegove potencijale ne koristimo dovoljno. Recimo, gostima s kruzera morali bismo nuditi više kako bismo ih zadržali u gradu, naveli da nešto potroše, pa i da se vrate – kaže Zrinka Šesto, vlasnica turističkog broda WaterBus Bajadera, koji već dvije godine plovi Dunavom.

Bajadera je prvi turistički brod u Vukovaru poslije 85 godina i jedini takav brod na Dunavu u Hrvatskoj. Od kraja prošle godine, kada su na brod postavili solarne panele, mogu se pohvaliti i da su jedini električno-solarni brod na Dunavu od njegova izvora do ušća. Brod je kapaciteta 60 putnika, vožnja traje do sat vremena, a gostima omogućuje da vide Vukovar iz jedne sasvim druge perspektive, napominje Šesto.

Na brodu se održavaju i sastanci, proslave, konferencije, degustacije… Na Bajaderi su se, recimo, gledali i filmovi tijekom Vukovar film festivala, slavila se Nova godina i razne druge prigode.

Dunav je rijeka koja spaja i to moramo iskoristiti na pravi način. U našem kraju namjernicima uistinu imamo što pokazati – poručuje naša sugovornica.

Komentara 3

HR
hrza
17:14 06.04.2018.

Dunav je pravo čudo. Predivan je.

SI
Sisčanka
15:57 14.05.2018.

Na slici je rijeka Kupa i grad Sisak a ne grad Vukovar i njegove prelijepe rijeke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije