Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Tko ima Dunav, Jadransko mu more i ne treba

Potencijal su prije desetljeće i pol prepoznali riječni kruzeri kojih godišnje u Vukovaru pristane dvjestotinjak, a posljednjih nekoliko godina i grad na Vuki pokušava napraviti više u riječnom turizmu.
06. travnja 2018. u 12:00 3 komentara 2099 prikaza
Riječni kruzer
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Onome tko ima Dunav ne treba Jadransko more. To je krilatica koju Vukovarci vrlo često izgovaraju kada govore o svome gradu, Dunavu i njegovim turističkim potencijalima. Potencijal Dunava prepoznali su strani turisti koji kruzerima već više od 15 godina dolaze u Vukovar. Prvi riječni kruzer pristao je ove sezone 18. ožujka, a dnevno ih bude i po dva-tri. Bit će ih dvjestotinjak, a zadnji se očekuje sredinom studenog. S riječnih plovećih hotela s komfornim kabinama, restoranima, fitness-studijima... u šetnju gradom iskrca se po sto-dvjesto putnika. Grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, tek zadnjih godina pokušava napraviti više od toga u riječnom turizmu.

Ilustracija Brod se spaja Moguće redukcije vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji?

– Napravljeni su veliki pomaci prema naprijed, ali još uvijek ima potencijala za napredak i nove sadržaje koji bi dodatno povećali turističku ponudu grada i ovoga dijela Hrvatske. Činjenica je da Dunav i njegove potencijale ne koristimo dovoljno. Recimo, gostima s kruzera morali bismo nuditi više kako bismo ih zadržali u gradu, naveli da nešto potroše, pa i da se vrate – kaže Zrinka Šesto, vlasnica turističkog broda WaterBus Bajadera, koji već dvije godine plovi Dunavom.

Bajadera je prvi turistički brod u Vukovaru poslije 85 godina i jedini takav brod na Dunavu u Hrvatskoj. Od kraja prošle godine, kada su na brod postavili solarne panele, mogu se pohvaliti i da su jedini električno-solarni brod na Dunavu od njegova izvora do ušća. Brod je kapaciteta 60 putnika, vožnja traje do sat vremena, a gostima omogućuje da vide Vukovar iz jedne sasvim druge perspektive, napominje Šesto.

Na brodu se održavaju i sastanci, proslave, konferencije, degustacije… Na Bajaderi su se, recimo, gledali i filmovi tijekom Vukovar film festivala, slavila se Nova godina i razne druge prigode.

Dunav je rijeka koja spaja i to moramo iskoristiti na pravi način. U našem kraju namjernicima uistinu imamo što pokazati – poručuje naša sugovornica.

Kvarner POPULARNI jedrenjaci Stiže 17.000 turista, uskoro počinje i sezona krstarenja Vukovar Ministar Tolušić na radionicama 'Naše domaće, sada i ubuduće' Destinaciji „Vukovar - Vučedol - Ilok“ u Bruxellesu uručena EDEN nagrada PROMO Destinaciji „Vukovar - Vučedol - Ilok“ u Bruxellesu uručena EDEN nagrada
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • hrza:

    Dunav je pravo čudo. Predivan je.

  • Sisčanka:

    Na slici je rijeka Kupa i grad Sisak a ne grad Vukovar i njegove prelijepe rijeke