Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD KIOWA WARRIORA

Banožić otkrio da je obitelj poginulog pilota helikoptera tužila MORH

Kod Zlarina i dalje traje potraga za helikopterom u moru
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
09.03.2021.
u 14:14

U padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior 27. siječnja 2020. godine u more u Zlarinskom kanalu tijekom trenažnog leta poginuli su bojnik Marin Klarin (43) i natporučnik Tomislav Baturina (32).

Obitelj jednog od dvojice poginulih pilota helikoptera Kiowa, koji se krajem siječnja prošle godine srušio u Zlarinskom kanalu, tužila je Ministarstvo obrane, otkrio je u srijedu ministar obrane Mario Banožić prilikom predstavljanja Plana nabave MORH-a za 2021.


 

Na pitanje o tijeku istraga o dvjema zrakoplovnim nesrećama u kojima su prošle godine poginula četvorica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Banožić je kazao da je u tijeku sudski proces jer je obitelj jednog od poginulih pilota helikoptera Kiowa tužila MORH. Ministar o detaljima nije želio govoriti.

U padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior 27. siječnja 2020. godine u more u Zlarinskom kanalu tijekom trenažnog leta poginuli su bojnik Marin Klarin (43) i natporučnik Tomislav Baturina (32).

Istraga o padu helikoptera registracijske oznake 327 koju vodi Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog zrakoplova još uvijek je u tijeku sa ciljem potpune rekonstrukcije leta i konačnog utvrđivanja uzroka pada helikoptera.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj je odmah nakon pada Kiowe zapovijedio obustavu leta svih helikoptera tog tipa. Nakon provedenih pregleda helikoptera i činjenice da je utvrđena njihova tehnička ispravnost, Hranj je sredinom ožujka 2020. godine donio odluku da se ti helikopteri vrate u operativnu uporabu i da se nastavi s obučnim i letačkim aktivnostima.


 

U padu školskog aviona Zlin 242L 7. svibnja 2020. kod Škabrnje poginuli su instruktor letenja natporučnik Marko Novković (31) i kadet HRZ-a poručnik Luka Jagatić (25). MORH je nakon pada izvijestio da se radilo o redovnom obučnom letu.

Istraga o padu Zlina i pogibije dvojice pilota je također još uvijek u tijeku, a nakon te nesreće tadašnji ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije