Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOTOVO 2.400 NOVOZARAŽENIH

Austrijski virolog tvrdi da je trećina Austrijanaca već imala koronu

Retailers open after third national lockdown was loosened in Austria
LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
25.02.2021.
u 18:50

Sva istraživanja, kako navode austrijski mediji, su izuzetno značajna za austrijske znanstvenike i stručnjake raznih profila koji savjetuju austrijsku vladu kada i na koji način je najbolje poduzeti daljnje korake „otključavanja“

Poznati austrijski virolog iz državne Agenciji za zdravlje i sigurnost ishrane (AGES) sveuč. prof. dr. Franz Allerberger je rekao kako procijene govore da je trećina Austrijanaca već bilo zaraženo koronavirusom. Napomenuo je da o prokuženosti stanovništva postoje razne procijene i da se one kreću u rasponu od 7 do 30 posto. Prema njegovim riječima najviše ih je vezanih uz pitanje koliko je Austrijanaca bilo zaraženo Covid-om-19, a da to nije ni znalo, jer nisu imali tipične simptome bolesti?

Prof. Allergerber svoju procjenu o 30 postotnoj prokuženosti austrijskog stanovništva bazira na podacima znanstvenog istraživanja i studije Medicinskog sveučilišta u Innsbrucku, provedenog prije godinu dana, na „slučaju Ischgl“. Da podsjetimo mondeni skijaški centar Ischgl u austrijskoj pokrajini Tirol bio je epicentar zaraze koronavirusom, koji se je razantno proširio ne samo na ostatak Austrije nego i u mnoge europske zemlje, nakon što su se skijaši vratili svojim kućama s zimovanja u Austriji.

>> VIDEO Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Allerberger tvrdi, pozivajući se na znanstvenu studiju, da je do sada koronavirusom bilo zaraženo već više od tri milijuna Austrijanaca. Prema podacima AGES-a do sada je na koronvirus pozitivno testirano oko 450.000 osoba u Austriji. Ministarstvo zdravlja u četvrtak u 15 sati poslijepodne je izvijestilo o ukupno 450.307 Covid-19 oboljelih, od početka pandemije do danas.

Kako pišu austrijski mediji „razne studije, razne procjene“. Jedna od njih je i od poznatog austrijskog znanstvenika za simulaciju događaja s Tehničkog sveučilišta u Beču Niki Popper, koji je prošli tjedan izvijestio javnost kako je do sada koronavirusom bilo zaraženo oko 15 posto Austrijanaca što je negdje između 1,3 i 1,5 milijuna ljudi. Sva ta istraživanja, kako navode austrijski mediji, su izuzetno značajna za austrijske znanstvenike i stručnjake raznih profila koji savjetuju austrijsku vladu kada i na koji način je najbolje poduzeti daljnje korake „otključavanja“ Austrije s ciljem povratka normalnom životu.

Stručnjaci tvrde da je za to potrebno da je imunizirano najmanje 50 do 60 posto austrijskih građana. I to onih koji su otpornost organizma na koronavirus stekli nakon što su preboljeli korona zarazu, ili su cijepljeni protiv Covid-a-19. A cijepljenje u Austriji teče prilično sporo zbog odgođenih isporuka cjepiva farmaceutskih kompanija, prije svega AstraZenece te čekanja rezultata službenih zdravstveno-viroloških analiza, mogu li se i stariji od 65 godina cijepiti tim cjepivom, koje je izazvalo otpor i nedoumicu i kod zdravstvenog osoblja kako u Austriji tako i u drugim europskim zemljama i šire. Prema službenim podacima do sada je u gotovo devetmilijunskoj Austriji protiv koronavirusa cijepljeno tek 4,5 posto stanovništva.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:17 25.02.2021.

E jaka procjena temeljena na podacima od prije godine dana!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije