Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 88 POSTO GLASOVA

Austrijski krajnji desničar Kickl izabran za novog čelnika 'slobodnjaka'

AUT, Parlament, Sondersitzung des Nationalrates
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
20.06.2021.
u 07:35

Hofer je rekao da je predaja kormila FPÖ-a u Kicklove ruke protekla 'u prijateljstvu, jedinstvu i snazi'

Herbert Kickl je u subotu na izvanrednom zasjedanju Predsjedništva krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) u Bečkom Novvom Mjestu s 88,24 posto glasova svojih stranačkih kolega izabran za novog predsjednika stranke. Tvrdolinijaš Kickl je naslijedio znatno umjerenijeg Norberta Hofera, koji je prije nekoliko tjedana podnio ostavku upravo zbog nesuglasica s Kicklom, koji je „verbalnim ratom“ uvelike doprinio da Hofer podnese ostavku i tako mu „otvori“ put prema stranačkom kormilu.

Unatoč toga Hofer je rekao da je predaja kormila FPÖ-a u Kicklove ruke protekla „u prijateljstvu, jedinstvu i snazi“.

Nakon svega što se je nedavno zbivalo, mnogi su ostali začuđeni Hoferovim pomirbenim tonom i porukom: „Herberte, imaš moj glas, imaš i moju potporu“. Nakon izbora za novog šefa FPÖ-a, euforični Kickl održao je nastupni govor, koji je trajao čak sat i pol. U svom dobro poznatom borbenom izdanju uzviknuo je „Spreman sam“, što je popraćeno burnim pljeskom stranačkih kolega. Osim burnog odobravanja, na izvanrednom zasjedanju „slobodnjaka“ izrečene su i prilično oštre kritike na račun Kickla. No, novoga šefa to uopće nije smetalo. On je svojim kritičarima poručio kako je njihove primjedbe uzeo na znanje i ravnanje. Ono što mu je bilo mnogo važnije od toga je poruka kako su „desne ideje“ njegovo usmjerenje i da će se za njih boriti. Kickl ni u ovoj slavljeničkoj prigodi nije mogao izdržati, a da ne uputi pregršt podrugljivih primjedbi i kritika na račun vladajuće „tirkizno-zelene“ koalicije Narodne stranke (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza i stranke Zelenih na čijem je čelu potkancelar Werner Kogler.

Čelništvo Narodne stranke nazvao je „tirkiznim prištićem na crnom tijelu“, a za Zelene je rekao da podilaze „narodnjacima“ samo da bi bili na vlasti. Kao primjer „posljednjeg nadarenog razumom“ naveo je SPÖ (socijaldemokrati), ne zato jer ga voli, nego kao aluziju na socijaldemokratskog čelnika pokrajine Gradišće Hans Petera Doskozila, koji je dao ostavku na dužnost dopredsjednika Socijaldemokratske stranke (SPÖ), zbog razmimoilaženja u mišljenjima oko važnih tema s predsjednicom SPÖ-a Pamelom Rendi Wagner, što mu se je posebno svidjelo.

Ono što će se Kicklu sigurno manje svidjeti su izvješća austrijskih medija u kojima stoji kako novi šef FPÖ-a nije uspio dobiti preko 98 posto glasova kao njegovi prethodnici, Heinz Christian Strache 2017. godine (98,7 posto) i Norbert Hofer 2019. (98,3 posto). Uz komentar kako je ipak „ljestvica bila previsoko postavljena“.

Komentara 4

Avatar Dokman
Dokman
10:56 20.06.2021.

Zašto sam dobio žuti karton? Zato što pitam koji su to stavovi koji nekoga čine krajnjim desničarem? I koji su to stavovi koji nekoga čine krajnjim ljevičarem? Zašto bi takav post trebao biti za žuti karton i brisanje?

GO
goran2hr
10:57 20.06.2021.

Logično je kada na čelu neke desne stranke bude desničar. Nažalost, to nije uvijek tako.

DU
Deleted user
11:36 20.06.2021.

Opet vi sa lažima i neistinama. Koji "krajnji desničar"??? Kickl je bio u prethodnoj vladi ministar unutarnjih poslova: zar vi zaista mislite da bi to jedan"krajnji desničar" u Austriji to mogao biti??? Drugo je da sve koji su kritičkog stava prema plandemiji odmah obilježava kao krajnje desničare...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije