Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER U GORICI

Plenković: Za jedinice lokalne samouprave u proračunu je osigurano 4 milijarde kuna

Velika Gorica: Svečana akademija povodom Dana Grada
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
13.12.2016.
u 18:25

Kod decentraliziranih sredstava riječ je o 1,650 milijarde kuna, kompenzacijskim mjerama u iznosu od 1,325 milijarde kuna te pomoći od 925 milijuna kuna

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Velikoj Gorici da će jedinice lokalne i regionalne samouprave, neovisno o izmjenama poreza na dohodak u sklopu porezne reforme, moći normalno funkcionirati i za to će u proračunu ukupno biti osigurano četiri milijarde kuna, u što su uračunata decentralizirana sredstva, kompenzacijske mjere i pomoć, te je naglasio da je ravnomjerni regionalni razvoj prioritet Vlade.

„Bez obzira na određene izmjena zakona u sklopu porezne reforme, Vlada je vodila računa o tome da se odgovarajuća sredstva u proračunu za iduće godinu predvide i kad je riječ o decentraliziranim sredstvima i kompenzacijskim mjerama i pomoćima. Sve skupa u iznosu od četiri milijarde kuna.  Na taj način će sve jedince lokalne i područne samouprave moći normalno funkcionirati“, rekao je predsjednik Vlade Plenković na svečanoj sjednici velikogoričkog Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

Kod decentraliziranih sredstava riječ je o 1,650 milijarde kuna, kompenzacijskim mjerama u iznosu od 1,325 milijarde kuna te pomoći od 925 milijuna kuna.

Ravnomjerni regionalni razvoj prioritet je Vlade, naglasio je Plenković. Vlada će podržavati sve projekte važne za razvoj lokalnih sredina, a poseban naglasak će se staviti na razvoj administrativnih kapaciteta i pojednostavljenje procedura i postupaka za korištenje sredstava europskih fondova, dodao je.

Izrazio je uvjerenje da će dovršetak izgradnje novog terminala Zračne luke "Franjo Tuđman", koja se nalazi na velikogoričkom području, biti novi zamašnjak gospodarskom i komunalnom razvoju grada. Premijer je, među inim, podsjetio i da poduzetnici Velike Gorice čine 20 posto ukupnog broja poduzetnika, a obrtnici 20 posto obrtnika Zagrebačke županije, čiji je Velika Gorica dio.

Dan grada Velikogoričani obilježavaju 13. prosinca, na blagdan svete Lucije, koja je i zaštitnica grada, a na sjednici su zaslužnim građanima bila dodijeljena priznanja.

O postignućima i planovima i značaju velike Gorice u zagrebačkoj županiji na svečanoj sjednici govorili su predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović, gradonačelnik Dražen Barišić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Premijer Plenković potom se, u sklopu posjeta hrvatskim županijama, sastao sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i gradonačelnikom Grada Velike Gorice Draženom Barišićem. 

„Razmijenili smo mišljenja o ključnim razvojnim prioritetima, o bitnim aspektima koji se odnose na unaprjeđenje u Zagrebačkoj županiji, integriranu prometne povezanosti, daljnji prometni razvoj, od skorog završetka  Međunarodne zračne luke „Dr. Franjo Tuđman“ pa do povezivanja ovog dijela Hrvatske s onim županijama koje su naslonjene na njega“, rekao je nakon kratkog sastanka Plenković.

Dodao je da su razgovarali i o gospodarstvu, poljoprivredi, obrtništvu i poduzetništvu.

„Smatram da je ova županija izuzetno važna za ukupan gospodarski razvoj zemlje. Naravno, dotaknuli smo temu decentralizacije i kompenzacijskih mjera koje smo namijenili iz hrvatskoga proračuna za jedinice lokalne i područne samouprave“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković. 

>> Plenković otkrio: zemlje jugoistoka Europe od bitnog su interesa za Njemačku

Komentara 1

DH
dalibor.hren
20:02 13.12.2016.

Ako se jedinice lokalne samouprave nisu sposobne samofinancirati, treba ih ukinuti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije